Kad slušamo premijerskog kandidata SDP-a i njihove koalicije kako bljuje grozne optužbe na račun HDZ-ovaca i drugih oponenata pomislili bismo kako on dolazi iz onog sterilnog vakuma u kojem caruje samo poštenje, pravo i pravda. No, stvarnost i ljudi koje podupire Zoran Milanović, bilo da od njih uzima novce ili ostvaruje neke druge krupne interese uopće se ne uklapaju u idiličnu sliku koju o sebi i svom okruženju želi stvoriti predsjednik RH. Poznato je kako je njegov sponzor, splitski poduzetnik Stipe Latković, ujedno i poslodavac njegovog starijeg sina Ante Jakova Milanovića poznat kao dugogodišnji bespravni graditelj u uvali Vruja ali i nizu drugih kontroverznih poslova. Nesmiljenom žestinom Milanović se obrušava na svakoga tko kaže nešto protiv njegova rođaka Željka Runje koji je zbog Putina dospio pod udar sankcija Velike Britanije, Kanada ali i zemalja koje su pod kapom Ujedinjenog Kraljevstva. Obmanjuje kako Runje nije pod sankcijama a k tomu nije ga ni briga što je isti poznat po devastaciji na lokaciji Mihoj Dolac u uvali Bobovišća na Braču. Na izborima za Pantovčak Milanovićev glavni sponzor bila je tvrtka Neva Logistika iz Jastrebarskog čiji je vlasnik Miroslav Nevajda. Upravo je nad tom tvrtkom zbog dugova u studenom 2023. pokrenut stečaj. Budući da je Milanović okupiran vlastitim probitkom na političkoj sceni zacijelo nema vremena priteći donatoru kojeg su zadesile nevolje. Priča koja slijedi ilustrira kako je Milanović u stvarnosti okružen ljudima koji su posve suprotni onim idealima koje javnosti baca kao prašinu u oči.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Pogledamo li na službenoj stranici izbori.hr listu Milanovićevih donatora čiji su mu novci pomogli da se uspne do čelnika na Pantovčaku vidjet ćemo kako mu je najveći pojedinačni donator bila tvrtka Neva logistika sa 100.000 kn. Sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Lucija Butigan je odlučivala o zahtjevu Financijske agencije od 17. studenog 2023. da se nad tvrtkom Neva Logistika pokrene stečaj.  Tada je donijela zaključak da ovlaštena osoba Miro Nevajda, sin vlasnika tvrtke, u roku od 8 dana dostavi sudu pisano izvješće o financijsko-gospodarskom stanju dužnika s popisom imovine i imovinskih prava pod prijetnjom novčane kazne u iznosu do 1.327,23  eura. Zastupniku tvrtke koja je Milanoviću dala 100.000 kn za Pantovčak 2019. istaknula je i upozorenje kako će odgovarati ukoliko 'u dodijeljenom roku ne dostavi pisano izvješće o financijsko-gospodarskom stanju dužnika ili dostavi netočno ili nepotpuno izvješće odgovara vjerovnicima za štetu koja im je time prouzročena'.

Isti je upozoren kako može kazneno odgovarati 'za davanje netočnih ili nepotpunih podataka, obavijesti i izvješća kao za davanje lažnog iskaza u postupku pred sudom' - piše u sudskom dokumentu od 6. prosinca 2023. godine. No, to nije bio prvi pokušaj da se nad tvrtkom koja je bila najveći pojedinačni Milanovićev donator otvori stečaj. Prvi zahtjev zaprimljen je početkom prošle godine. O tome svjedoči dokument Trgovačkog suda u Zagrebu, Stalne službe u Karlovcu. Sutknja Jadranka Mađeruh 20. siječnja 2023. odlučivala je o prijedlogu tvrtke Adria Oil  iz Kastva koja je sudu predložila otvorenje stečajnog postupka nad dužnikom Neva logistikom. Sutkinja je tada isto uputila dopis zastupniku Nevajdi uz upozorenje. Iz sudskog rješenja isplivalo je kako tvrtka koja je donirala Milanovića nije plaćala brojnim dobavljačima a potraživanje prema Adria Oilu iznosilo je 1.856.366,24 kn.  Na sud je stigla i potvrda Financijske agencije iz koje je vidljivo kako je tvrtka  29. prosinca 2022. bila 65 dana u neprekidnoj blokadi u iznosu od 1.498.385,09 kn.

No, u travnju 2023. obustavljen je taj prvi pokušaj stečaja jer je Adria Oil izvijestila sud kako je dužnik podmirio dug. Kroz stečaj koji sada traje vidljivo je kako su zakazana razna ročišta pa tako i jedno u lipnju tužitelja tvrtke Vulkal koja potražuje novac od Neva Logistike, tvrtke koja je Milanoviću donirala 100.000 kn na izborima 2019. godine. Na sud je stigla i tužba tvrtke Hoedlmayr logistika d.o.o. iz Slovenije. Iz dokumentacije je vidljivo kako je Milanovićev sponzor zapravo vršio uslugu prijevoza vozila za tu slovensku tvrtku a da su brojna vozila oštećena tijekom transporta zbog čega je uslijedila tužba. Navedeno ilustrira profil vlasnika tvrtke koji je obilato donirao Milanovića da postane predsjednik RH. Javnost je upoznata s dugotrajnim prijateljskim i poslovnim odnosima Zorana Milanovića s kontroverznim splitskim poduzetnikom Stipom Latkovićem, devastatorom uvale Vruja. Latković je bio i Milanovićev klijent dok je radio preko privatne tvrtke EuroAlba Advisory.

Također, kod njega je zaposlio sina nakon završteka studija prava - Antu Jakova Milanovića. Latković je zanimljiv i po činjenici kako mu je zet jedan od poznatih zagrebačkih kontroverznih poduzetnika - Neven Perica koji je mnoge tvrtke odveo u stečaj s golemim dugovima. Perica je znan i kao vlasnik Tvornice ali i niza ugostiteljskih lokala u metropoli. Oženjen je Latkovićevom kćeri Luanom. O njima smo pisali detaljnije u članku u kolovozu 2022. pod naslovom: 'BITKA ZA ZAGREBAČKU TVORNICU Hrvatski kralj kocke Jušte Puharić prijavio za milijunsko KRIVOTVORENJE kćer Milanovićevog tajkuna Stipe Latkovića, DEVASTATORA uvale Vruje'. U podnaslovu smo naveli: 'Luanu Pericu, suprugu kontroverznog i posrnulog zagrebačkog poduzetnika Nevena Perice, bogati Makaranin optužuje za počinjenje kaznenog djela krivotvorenja isprava radi oštećenja vjerovnika'. Da hrvatski predsjednik voli kontroverzne osobe u svom okružju a koje onda predstavlja javnosti kao svece vidi se i iz slučaja njegovog rođaka kojeg brani svim verbalnim sredstvima. Radi se o Željku Runji, naftašu kojeg je košarka i bliskost s legendarnim Krešimirom Ćosićem dovela do karijere u Americi i studija u toj zemlji. Runje je nakon aktivne košarkaške karijere počeo raditi za američki ExxonMobil a potom ga je karijera odvela u Rusiju gdje je postao jedan od čelnika ruskog državnog naftnog diva Rosnjefta. Runje je i odlikovan od strane Vladimira Putina ordenom prijateljstva. Na sankcijsku listu zbog ruske invazije na Ukrajinu stavljen  je 2022. i to u Velikoj Britanij, Kanadi te zemljama povezanim s Ujedinjenim Kraljevstvom. Milanović tvrdi kako njegov rođak nije pod sankcijama. Očito ima duboke razloge za protežiranje moćnog i bogatog Runje.

Runje je inače rođen u Sinju 1957. a njegova je obitelj rodom iz mjesta susjednog Glavicama, rodnom selu Stipe Milanovića, predsjednikovog pokojnog oca. Stoga ne čudi da su Runje i Milanović ne samo u rodu već i očito bliski jer da nije tako ne bi njega i delegaciju Rosnjefta primio u Banskim dvorima kad je bio premijer RH. O tome smo više pisali u članku u ožujku 2022. pod naslovom: 'RUSKE BAĆUŠKE U HRVATSKOJ Francuzi zaplijenili Sečinovu jahtu, prijete li sankcije Željku Runji koji ga je doveo Milanoviću i sklopio ugovor s Banožićem pa devastirao bračku uvalu zbog vile'. U podnaslovu smo naveli: 'U vrijeme dok je bio premijer u Banskim dvorima aktualni predsjednik ugostio je ruskog oligarha s crne liste te njegovu desnu ruku Sinjanina Runju koji je primio odličje od Putina i postao najmoćniji hrvatski naftaš u Rusiji'.  I na službenim stranicama Vlade RH dostupna je vijest o tom prijemu.

Vidljivo je kako je sastanku, osim tadašnjeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, pristustvovao i tadašnji posebni savjetnik predsjednika RH, inače Milanovićev prijatelj, profesor trgovačkog prava Siniša Petrović, kojeg je u premijerskom manadatu postavio za predsjednika NO-a Ine.  U travnju 2023. objavili smo i članak: 'VRIŠTI O UDBI ŠUTI O BAĆUŠKI Prvi sankcionirani Hrvat zbog Putina je Milanovićev rođak Željko Runje, zašto mu nisu blokirane vile i tvrtka u Hrvatskoj a jesu u Britaniji'. U podnaslovu smo naveli: 'Sinjanin s vilom u Zagrebu te bespravno građenom vilom prvi red do mora u Bobovišću na Braču koju je preko noći prepisao na suprugu na sankcijsku listu dospio je kao potpredsjednik ruskog državnog Rosnjefta, u velikoj Britaniji je blokiran s najužim pripadnicima Putinove elite i najvećih milijardera'. Milanović protežira Runju očito ne samo kao rođaka već i kao moćnog i botaog naftaša s dobrim pozicijama kod Putina.

A o tome koliko je financijski težak Runje zorno svjedoči i podatak da je svojedobno tužio arhitekta elite Antu Vrbana tvrdeći kako mu je pretplatio za 1,6 milijuna uređenje bračke vile. Na početku je čak tvrdio kako su Vrbanu dali 4 milijuna eura za uređenje obje vile, u Zagrebu i na Braču. Ipak, na kraju je odustao od tužbe što je vidljivo iz našeg članka iz kolovoza 2022 pod naslovom: 'SUDSKA TRAKAVICA Otkrivamo ishod kaznenog progona arhitekta elite Ante Vrbana kojeg je zbog 3 milijuna eura gonio hrvatski naftaš, zbog Putina sankcionirani Željko Runje' U podnaslovu smo naveli: 'Sinjanin i direktor ruskog Rosnjefta kojeg je predsjednik Zoran Milanović nazvao svojim rođakom tužio je 2016. Vrbana tereteći ga za prijevaru u gospodarskom poslovanju zbog uređenja njegovih vila u Zagrebu i na Braču.