Iva Majoli u medijima se zahvaljivala članovima dinastije Končar jer su je izvukli iz dužničkih okova sljednika Hypo banke pa je tako stvorila dojam da će članovi te obitelji ulagati u njezin kompleks. No, slijedom transakcija iz zemljišnih knjiga isplivala je posve druga strana priče.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Najbogatiji hercegovački poduzetnik, gazda širokobriješkog Feala, Jozo Bogdan umro je 12. kolovoza 2020. iznenada u svojoj 67. godini života. Za njega je bio fatalan ubod pčele pa ga nsu uspjeli spasiti ni zagrebački liječnici gdje je prebačen iz Mostara. Iza njega je ostala supruga Nada te nećaci koji će preuzeti obiteljski biznis budući Jozo nije imao vlastitu djecu. Među njima je glavni sin Jozine sestre Zdenke, Mario Čolak. Upravo je on u Hrvatskoj osnivač i direktor tvrtke Feal In. Ta tvrtka sa sjedištem u Zagrebu ranije se zvala Oporovec gradnja a naćek pokojnog Joze u tvrtku je ušao 2011. godine. Na pokopu Joze Bogdana bila je svita uglednika i moćnika a među njima i njegov stari znanac i prijatelj zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Jozu Bogdana zvali su i kraljem aluminija ali on se bavio i krupnim građevinskim biznisom. Tim se biznisom u Hrvatskoj bavi i njegov nećak Mario Čolak čija je službena adresa u Širokom Brijegu. Čolak je i predsjednik NO-a Feal Hrvatska čiji je vlasnik širokobriješki Feal za preradu aluminija. Čolak je još i suvlasnik makarske tvrtke Olma projekt te zagrebačke tvrtke M&I Projekti u kojoj je jedini vlasnik i direktor. Upravo zbog tih građevinskih poslova, Čolak i Feal In zainteresirali su se za ulaganje u Tenis Centra Ive Majoli koji ima sjedište na reprezentativnoj adresi u Jurjevskoj ulici u Zagrebu, nadomak parka Cmrok i Tuškanca. TC Ive Majoli godinama je bio u stečajnom hropcu a u javnosti je odjeknula izjava Majoli kako je u njezin teniski kompleks uložila tvrtka Kermas energija megainvestitora Danka Končara. Tako je u javnosti stvoren dojam da je Dankov sin Nenad Končar njezin spasitelj te da je tom spasu kumovala njegova sestra Lena Končar s kojom je prijateljica.

No, vlasničke knjige otkrivaju posve drugu istinu. Kermas energija je uistinu bila preuzela dugovanja prema pravnim sljednicima nekadašnje Hypo Ale Adrria Banke i njezine tvrtke H-Abduco, odnosno zatvorili su potraživanja u vrijednosti od 3.510.000 CHF, kredita u iznosu 644.160,05 CHF te još jednog u iznosu d 596.840,10 CHF. Na zadnjem stečajnom ročištu stečajna upraviteljica je konstatirala da je vjerovnik Kermas energija namiren iz prodaje imovine. Naime, uknjženi vlasnik Tenis centra Iva Majoli i to temeljem ovrhe, od 27. svibnja 2019. bila je bjelovarska tvrtka IMN. Potom je ta tvrtka 21. travnja 2020. ispisana, a na njezino mjesto je upisana tvrtka Sky Hills, isprva sa sjedištem u Bjelovaru a potom Zagrebu. Osnivač te tvrtke je Domagoj Sedlić koji je vlasnik tvrtki Silos Bjelovar, Silosi Županja, Biootpada...

Međutim, podaci iz teretovnice zapravo otkrivaju tko je stvarni vlasnik Teniskog centra Ive Majoli. Tamo su naime upisana dva založna prava u korist tvrtke Feal In iz Zagreba. Prvi kredit uknjižen je 17. prosinca 2019. radi osiguranja duga u iznosu od 22.514.974,34 kuna a druga hipoteka 18. veljače 2020. zbog duga od 200.000 eura. Sedlić je javno objavio kako na mjestu nekadašnjeg Teniskog centra Ive Majoli namjerava graditi  stanove s partnerom. Nije javno izrekao tko je taj partner ali je iz podataka u vlasničkom listu razvidno kako je zapravo partner i financijer proekta Feal In i nećak pokojnog Joze Bogdana, Mario Čolak. Očito je da nećak pokojnog utemeljitelja Feala, planirano putem kredita uložio preko 23 milijuna kuna u projekt koji će niknuti na jednoj od najatraktivnijih parcela u Zagrebu. Inače, Iva Majoli kupila je kreditom Hypo banke taj kompleks 2006. od Grada Zagreba obvezavši se da će napraviti tenisku akademiju. No, taj se njezin projekt ili san, sasvim svejedno, nikad nije ostvario. Kao što igrom sudbine ni najbogatiji Hercegovac neće dočekati da vidi stanove koje će njegov nećak, milijunima Fealovog imperija, podići s partnerom Domagojem Sedlićem i tvrtkom Sky Hills.