Nevjerojatna sličnost Tita i Samanthe Cappiau (49) navela nas je na pomisao da je njezina majka Janett Doherty Tampling prije 20 godina govorila istinu kada je tvrdila da je djecu začela na Brijunima s jugoslavenskim maršalom i to u vrijeme dok je tamo boravila kao pripadnica svjetskog jet seta.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Početak novog milenija u zagrebačkoj metropoli pamti se i po brutalnim likvidacijama pa tako i onoj iz 2001. godine kada je belgijski plaćenik, bivši legionar i trgovac oružjem James Marty Cappiau ubio Vjeku Sliška a potom skončao na asfaltu likvidiran od Sliškovog tjelohranitelja. Zagrebački Večernji list objavio je nakon toga intervju s Cappiauovom majkom koja je iznijela šokantne tvrdnje kako je ubijeni James Cappiau zapravo sin Josipa Broza Tita kao i njezina kćer Samantha koja živi na Floridi. Janett Doherty Tampling tvrdila je da je Tita upoznala na Brijunima kamo je stigla kao pripadnica svjetskog jet-seta. Protumačila je da je njezin suprug šezdesetih bio profesor u Puli. "Na Brijunima sam upoznala i britansku princezu Margaretu", ispričala je tada majka ubijenog atentatora.

"To je razlog što je James, rođen 20. svibnja 1969., dakle nekoliko dana prije Titova 77. rođendana, bio toliko vezan za Hrvatsku, koju je volio i u koju je išao ratovati sa srcem, a ne radi novca iako je bio profesionalni vojnik". Cappaiu se naime u Hrvatskoj borio tijekom Domovinskog rata sa skupinom bivših legionara koje je okupljao general Ante Roso. "Vi ste prvi kojemu to kažem, ali znam da mi ne vjerujete ni vi, kao što neće ni drugi - zavaljena u fotelju govorila je žena koja je nekoliko trenutaka ranije jedva doteturala do ulaznih vrata stana u središtu Bruxellessa", objavljeno je tom prigodom u zagrebačkom Večernjem listu. Poznato je kako se atentator ranije zvao James Marthy Cappiau i da je iza njega bila kontroverzna prošlost u kojoj je bio povezan i s nekim od najvećih svjetskih trgovaca oružjem. Znakovito je kako je njegova majka sačuvala fotografije na kojima je Cappiau prolazio obuku u Kumrovcu, rodnom mjestu Josipa Broza Tita, za kojeg je dakle, tvrdila da je tajni otac njezine dvoje djece.

Priča je od tada pala u zaborav kao i brojne druge kontroverzne i nikad do kraja rasvijetljene tajne. Ipak, tragom njezinih riječi dali smo se u potragu za Samathom Cappiau na Floridi kako bismo pokušali utvrditi ima li istine u riječima njezine majke Janett Doherty Tampling. Putem društvenih mreža uspjeli smo ući u trag Samanthi Cappiau koja sada nosi prezime po svome muž Stephenu. Otkrili smo da ima 49 godina, dakle, rođena je 1971. godine. Budući je Tito rođen 1892. to bi značilo da je Samanthu začeo sa 79 godina, ukoliko su istinite tvrtdnje njezine majke. Prethodnih godina Samantha je objavljivala osobne slike na društvenim mrežama ali sudeći po njezinom sadašnjem statusu na Facebook profilu, distancirala se od takve prakse. Naime, sada njezin profil krasi samo slika njezinih dviju djevojčica koje ima iz braka s Amerikancem Stephenom.

Samantha je na svom aktualnom profilu napisala samo osnovne informacije o sebi, da dolazi iz mjesta Wrotham i da je u braku od 24. travnja 2005. godine. To se podudara s podatkom koji je isplivao na vidjelo kroz dokumentarac koji je snimljen u Velikoj Britaniji za Chanel 4 a o kojem je pisao londonski Evening Standard. Naime, dokumentarac pod nazivom "Moj prijatelj atentator" snimio je Cappiauov prijatelj iz djetinjstva Ronie Beacon koji je opisao kako je "Cappiau  živio u velikom bungalovu u Wrothamu s majkom Jan, očuhom Arthurom - direktorom u londonskoj tiskari - i mlađom sestrom Samom. No, za nekoliko godina od sastanka školaraca, Marty Cappiau bio bi uvučen u svijet krvavih obračuna."Kad sam ga sreo u školi u 14. godini, imao je puno energije i činilo se da je bio vrlo uspješan kod djevojakama. Bio je karizmatična osoba",  "Bio je vrlo blizak sa svojom obitelji. Bila je to jedna od kuća u kojoj roditelji uvijek priređuju zabave. Pića smo posluživali zajedno. Bili su tipična, srednja klasa, prilično imućna obitelj."

Cappiauov prijatelj iz djetinjstva opisao je kako je on imao ambicije baviti se visokom modom pa je nakon napuštanja škole u 17. godini radio kao prodavač cipela u Parizu. Budući je bio belgijskog porijekla, kada je posjetio tu zemlju kako bi vidio očevu obitelj, otkriveno je da je njihov državljanin, te je uhićen i morao je odslužiti vojni rok. Beacon je za Evening Standard izjavio: "Uživao je u vojsci i, nakon što se sprijateljio s hrvatskim nacionalistima u južnoj Francuskoj, prijavio se za ratujuću vojsku u ratom razorenoj Jugoslaviji početkom devedesetih. Redatelj dokumentarnog filma Nick Hornby rekao je: "Nitko od njegovih starih učitelja ili prijatelja nije sumnjao da bi mogao živjeti ovaj život. To je poput nečega iz romana Fredericka Forsytha."

U Wrothamu su Cappiaua poznavali pod imenom Marty Tampling jer je to bilo prezime njegova očuha. Wrotham je inače selo na putu hodočasnika u Kentu u Engleskoj. Cappiauova sestra Samantha ranije je imala Facebook profil pod drugim imenom pa smo tamo uspjeli pronaći fotografije iz obiteljskog albuma koje je objavljivala u albumima tipa proslava rođendana i slično. Pregledali smo foto albume i ustanovili nevjerojatnu sličnost s pokojnim jugoslavenskim maršalom. Naime, Samanta Cappiau iz Floride nalikuje više Josipu Brozu Titu od njegovih bioloških potomaka. Današnja znanost omogućuje da se uvidom u DNK lako utvrdi je li netko uistinu nečiji srodnik. No, vjerojatno osim njezine majke Janett Doherty Tampling, koja je imala potrebu s javnošću, u svom tragičnom trenutku pogibije sina, podijeliti podatak da je djecu začela s Titom, teško da postoji itko u obitelji Titovih bioloških potomaka tko bi želio doznati istinu je li Samantha ex Cappiau Tampling uistinu Titova biološka kćer ili ne. 

16.10.2020 09:51 Imperijal