Gradonačelnik Tomašević obišao je sajam zagrebačkih proizvođača suvenira netom prije zatvaranja. Otvoreno je razgovarao sa izlagačima kojima nije muljao već im je iskreno rekao kako im ne može obećati prodajnu poziciju na Jelačić placu jer to nije moguće po postojećim pravilima a novu odluku mora izglasati Skupština. Obrtnice su mu skrenule pozornost kako oni možda neće preživjeti jer da ne mogu konkurirati preprodavačima i uvezenim suvenirima. Tomašević je izrazio žaljenje ali rekao da im sada ne može pomoći i da mogu sjesti tek u prosincu jer želi da se novi natječaj raspiše u šestom mjesecu kako bi se na vrijeme suočili sa žalbama ako ih bude. U prijevodu to znači da će i dalje najbolje štandove i pozicije na Trgu bana Jelačića imati oni koji najviše plate te da ćemo umjesto ponude domaćih proizvođača i obrtnika imati kineske lampione, plastiku i plišance. Gradonačelnik je objasnio kako nisu uspjeli progurati ni zagrebačke ugostitelje tako da će na Jelačić placu i okolnim ulicama i tijekom Adventa 2021. carevati kotlovine i kobase onih koji mogu platiti više.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na središnjem zagrebačkom trgu Udruženje obrtnika grada Zagreba 1. listopada otvorilo je sajam pod nazivom "Proizvođači suvenira grada Zagreba - Zagrebu". Na otvorenju Sajma nije bio gradonačelnik Tomislav Tomašević već njegova izaslanica Tatjana Operta. No, zato je prvi čovjek Grada Zagreba došao na druženje s obrtnicima neposredno prije zatvaranja Sajma u nedjelju, 3. listopada malo prije 19 sati kada smo ga i snimili. Gradonačelnik je u pratnji predsjednika zagrebačkog udruženja obrtnika Antuna Trojnara te predsjednika Ceha frizera i kozmetičara  poznatog zagrebačkog frizera Ivice Zanettija obilazio sajmove. Inače na tom već tradicionalnom sajmu Udruženja obrtnika grada Zagreba, svoje proizvode predstavili su i članovi Sekcije proizvođača suvenira.

Kako je napisano na Facebook stranici organizatora 'Cilj sajma je promocija struke i poticanje razvoja autohtonog zagrebačkog suvenira. U raznolikom asortimanu nalaze se isključivo ručni radovi i to od drva, tkanine, keramike, neobične minijature u konzervama, nezaobilazni medenjaci i licitarska srca, prigodni svijećnjaci i predmeti izrađeni u tiffany tehnici, ručno oslikani predmeti od stakla i keramike s autentičnim motivima grada Zagreba i njegovim znamenitostima, vino te torbe'. Na Sajmu su izlagali: Goran Maretić – obrt Sounds mini, Sanja Kemenović - obrt Krasne stvari, Doris Koritnik – obrt Doris Art, Filip Štimac – obrt Maš Forma, Vladimira Lalić – obrt Sitotisak Filip, Ljiljana Milla – obrt Tomica Marica, Danijela Halužan – obrt ART HD, Draženka Kubat - obrt Farbica, Dijana Smoljo - Klupica, Antica Tomić - obrt Ata4Art, Nenad Radmanović - obrt Petra Candle, Marina Potesak - obrt Mazulo, Josip Tržec i Stjepan Šafran - Vinarija Šafran, Ivana Varjačić - obrt Landavia Art i Liana Zrilić - obrt L'Art Decoration.

Neki od obrtnika pokušali su gradonačelnika upoznati s problemima koji muče zagrebačke obrtnike, tu skoro pa raritetnu poslovnu grupaciju u metropoli. Svima nam je dobro poznato kako se Zagreb proteklih desetljeća od obrtničke metropole pretvorio u obrtničku pustaru u kojoj rijetki preostali obrtnici muku muče s opstankom a poglavito s plasmanom svojih proizvoda. Čuli smo kako se jedna obrtnica požalila gradonačelniku kako zagrebački obrtnik ne može proizvesti magnet za tri kune te prodavati za 20 kuna koliko košta uvozni kada stigne na naše tržište. Jedna je obrtnica pokušala od gradonačelnika saznati mogu li obrtnici imati zasebnu prodajnu lokaciju na Jelačić placu. Tomašević je izjavio kako to nažalost nije moguće prema sadašnjim pravilnicima jer svi izlagači moraju imati jednaki tretman i jedino je cijena kriterij.

Rekao je da se mora puno ranije javljati na natječaj zbog pravilnika jer inače ako bi bilo žalbi da bi sve propalo. Zagrebačka obrtnica upozorila je kako oni neće opstati ni preživjeti ako ne dobiju prodajne pozicije i ako ih se izjednači s preprodavačima kineske robe na javnim zagrebačkim površinama. Obrtnica je rekla gradonačelniku da su se nadali, a Tomašević je rekao da su odluku morali donijeti krajem osmog mjeseca. Obrtnica je  spomenula covid pandemiju i da su svi nakon 1,5 godinu računali na prodaju putem štandova. Obrtnica je upozorila Tomaševića da zagrebački proizvođači suvenira nikako ne mogu konkurirati preprodavačima.  Moramo naći neko pravno rješenje ali za ovu godinu to nikako ne možemo jer  trebamo imati odluku Skupštine i po toj se odluci mora napraviti. 'Htjeli smo to staviti u natječaj ali pravnici su mi rekli da je to nemoguće, jer ako tako stave da će pasti cijeli natječaj' - rekao je Tomašević.

Naveo je to kao glavni problem ali da razumije da je problem u tome da obrtnici nisu konkurentni s onima koji daju višu cijenu. Obrtnica je objasnila da oni koji nude veću cijenu za štandove da oni mogu taj ulog i povratiti kroz zaradu dok proizvođači suvenira i mali obrtnici nisu u toj poziciji. Gradonačelnik je obećao kako će pokušati njih staviti u program Turističke  zajednice Grada zagreba tako  da njihovu ponudu mogu uvrstiti uz popise hostela i drugih sadržaja Grada Zagreba. Druga obrtnica je pokušala objasniti Tomaševiću kako je to odlična ideja ali da to nije dovoljno. Tomašević je samo ponavljao kako mu je žao. Predsjednica sekcije proizvođača suvenira Danijela Halužan Glumbić bila je uporna u pokušaju da gradonačelnika upozna s žurnim problemima proizvođača suvenira Grada Zagreba. No, gradonačelnik joj je tumačio kako je ista stvar sa zagrebačkim ugostiteljima da su pokušali ugraditi minimalno -tehničke uvjete ali da je i to pravno palo. Naime, da su tako pokušali favorizirati  postojeće zagrebačke ugostitelje ali da je to pravno neodrživo.

Predsjednik Trojnar skrenuo je pozornost gradonačelniku da bi se mogla istaći klauzula kako se tu radi o proizvodima ručno rađenima te da to nije klasična trgovina. Tomašević je rekao da se to ne može ugraditi u odluku o dodjeli lokacije. Predložio je Tomaševiću da se odredi da se na Jelačić placu ne prodaju lampice, gumene rukavice i sličan preprodajni asortiman koji dolazi izvana i da se taj asortiman može planirati u Bogovićevoj gdje je bio i ranijih godina. Predložio je gradonačelniku da se na Trgu bana Jelačića odredi lokacija gdje bi se prodavao ručno rađeni darovni asortiman i da se na taj način kanalizira natječaj. Da se pod tim ne misli da bi Udruženje obrtnika bilo favorizirano. Tu se uključila izaslanica gradonačelnika Tatjana Operta koja je rekla da bi se tako mogla dati prednost proizvođača autohtonih zagrebačkih suvenira. 'Da bi bilo u natječaju bi moralo biti u odluci', rekao je gradonačelnik ai istaknuo da je prekratak vremenski rok.

Tomašević je ponudio da odmah sjednu u dvanaestom mjesecu i vide što se može napraviti u budućnosti za sljedeću godinu jer oni želi da natječaj bude u šestom mjesecu tako da, ako budu ikakvi žalbeni rokovi, da se stigne reagirati. Predložio je da nastupe kao zajednica ponuditelja, odnosno kao Udruženje obrtnika jer je tako bilo i prijašnjih godina. Gradonačelnik se malo opustio kada je jedna obrtnica rekla kako su svi glasali za njega te kako će i dalje biti uz njega i strpljivo čekati jer da znaju kako za sve što radi treba vremena. Tu se gradonačelnik 'raskravio' pa rekao da samo znate što me čeka ovaj tjedan kakve frke. Predsjednik udruženja rekao je mislite li na rebalans u Skupštini. Tomašević je znakovito rekao ma ne idemo u rat pravi rat tek ćete vidjeti. Jedna je obrtnica rekla kako gradonačelnik nije jedini koji ide u rat da će i neki od obrtnika istim putem.

Potom je Tomašević obišao i sve druge štandove. Primijetila ga je majka jedne školarke i zamolila gradonačelnika za zajedničku sliku što je on i prihvatio. Potom se gradonačelnik kod popularne zagrebačke vure našao sa svojim bliskim suradnicima dogradonačelnicom Danijelom Dolenc i načelnikom Stožera civilne zaštite, zamjenikom gradonačelnika Lukom Korlaetom. Potom su nakratko stali svi zajedno s predsjednikom udruženja Antunoj Trojnarom i predsjednikiom ceha Ivicom Zanettijem, suradnicom Tatjanom Opertom te s još nekoliko Zagrepčana. Bila je tu i mlada članica protokola zagrebačkog gradonačelnika koja se zove Maja i koja će tek savladati lekciju kako se gradonačelnika može snimati na javnoj površini. Potom se Tomašević pozdravio sa svima i krenuo preko Trga bana Jelačića sam s Danijelom Dolenec u ugodnu zagrebačku noć.

U Zagrebu se dogodila ne samo smjena vlasti već je s njom došla i promjena stila komunikacije i stila rješavanja problema. Na kraju se nameće zaključak kako bi pokojni gradonačelnik uvijek pompozno sa svitom dolazio na otvorenja a nikad na zatvorenja. Razlika je u tajmingu očita. Bandić bi za razliku od Tomaševića dao pusta obećanja na licu mjesta a za njegovog mandata najbolje su pozicije jasno imali oni najdubljeg džepa. Priča sa zakupom kućica i štandova na javnim površinama je toliko iskompromitirana samom činjenicom da je Uskok uskočio u raščišćavanje profitera i profiterstva na Adventskim kućicama nakon Bandićeve smrti. No, Tomašević tek treba isprofilirati svoju poziciju. Od osobe koja je desetljećima imala rovovski pristup borbi protiv Bandića i onoga što je označilo Bandićevu eru sada se mora transformirati u populističkog lidera koji operativno može učinkovito rješavati probleme ne ostavljajući previše prostora za inertnost sustava koji će dokrajčiti ostatke zagrebačke tradicije a to su zasigurno zagrebački obrtnici.

Na kraju recimo kako je dobro da je gradonačelnik izašao iz ureda i došao na Jelačić plac čuti iz prve što mu imaju za reći obrtnici. Dobro da je stigao da strpljivo sasluša i bude strpljivo saslušan. Tim putem može se naći rješenje i da središnji trg u metropoli zbog krutosti nekog komunalnog redara ne bude uskraćen za pojedinca koji, unatoč svemu i unatoč zdravom razumu koji kategorički navodi na zaključak kako je lakše bilo Sizifu nego tradicionalnom hrvatskom obrtniku, kuje tradicionalne proizvode a onda bude potjeran jer njegov štand nije standardiziran s kućicama kao što se to dogodilo Mariju Sokoliću na netom završenom sajmu koju je organiziralo Udruga branitelja proizvođača Panonija o čemu smo prethodno pisali. Nedavno je objavljeno kako će Advent ove godine u Zagrebu biti puno skromniji nego ranijih godina i da će za zakup vrijediti sasvim druga pravila. No, ono što se moglo čuti od prvog čovjeka Grada Zagreba svjedoči kako su i dalje na snazi ista pravila kao i ona koja su postavljena u doba pokojnog Milana Bandića.