Ispod radara promaknulo je kako je do jučer meteorski uspješnog Tomislava Petrica na čelo strateške agencije za povlačenje novaca iz EU postavio Tihomir Orešković 2016. godine. Također, nakon njegovog uhićenja u paketu s Gabrijelom Žalac i direktorima informatičkih tvrtki Markom Jukićem i Mladenom Šimuncem, postavlja se pitanje hoće li voditeljica Ureda europskog javnog tužitelja u Zagrebu Tamara Laptoš pokrenuti istragu i o milijunima koje je Tomislav Tolušić dobio za svoju vinariju iz EU s obzirom da je Tolušić u bazi Petricevog uspjeha na čelu SAFU-a. Priča o državnom dužnosniku Petricu i njegovoj lijepoj supruzi priča je o uspjehu na stranačkim jaslama koja je tom bračnom paru već u ranim tridesetim godinama omogućila neslućeni poslovni i brzi materijalni uspon od Virovitice do Zagreba. Zahvaljujući stranci Petricova supruga imenovana je i od strane pokojnog Milana Bandića u školski odbor.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na sjednici Vlade RH održanoj 30. ožujka 2020. godine Tomislav Petric imenovan je ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije - SAFU i to u drugom mandatu. Prethodno je Petric četiri godine vodio tu stratešku agenciju koja skrbi o silnim milijunima iz EU, odnosno upravlja programima i projektima koji se financiraju iz proračuna Europske unije. Ispod radara je dosad prošlo da je netom uhićenog Tomislava Petrica, koji je pao u prvoj akciji zagrebačkog ureda europskog javnog tužitelja koji vodi bivša šefica Uskoka Tamara Laptoš, potvrdio u prvom mandatu Tihomir Orešković. Bivši predsjednik hrvatske Vlade koji je ostao upamćen po silnim gafovima i, uslijed nedostatnog znanja hrvatskog jezika, izrazima građevine umjesto građani, imenovao je Petrica ravnateljem SAFU-a 6. travnja 2016. godine.

Tada je Petric živio u Virovitici. Prethodno je do 15. veljače 2016. bio ravnatelj Razvojne agencije VIDRA. Punim imenom radi se o Agenciji za regionalni razvoj Virovitičko - podravske županije. Prethodno je šest godina radio u Osječko-baranjskoj županiji na pripremi i provedbi projekata poljoprivrede i infrastrukture. Iz Osijeka se preselio u Viroviticu 2013. godine, Mediji su objavili kako ga je iz Virovitice u Zagreb povukao njegov kum bivši ministar Tomislav Tolušić. Ne zaboravimo kako je Tolušić, nakon što je prestao biti ministar poljoprivrede, otvorio impresivnu vinariju s milijunima dobivenim iz EU fondova. Tko zna možda će sada Tamara Laptoš otvoriti i taj dio priče, odnosno je li bilo nekog pogodovanja bivšem HDZ-ovom ministru Tolušiću. U vrijeme dok je bio ravnatelj Vidre Petric je živi u virovitičkoj novogradnji u stanu koji glasi na njegovu suprugu Anu-Mariu Reider Petric.

Taj se stan nalazi u virovitičkoj Ulici Antuna Mihanovića. Na toj adresi Petricova supruga, kojoj je on inače bio šef u VIDRA-i posjeduje i danas stan na drugom katu površine oko 43 m2. Na stanu nema niti kune kredita. U imovinskoj kartici upisano je kako je tu nekretninu Petricova supruga dobila nasljedstvom. Budući da je u imovinskoj kartici upisao kako supruga ima na mjesečnoj bazi 1.500 kn primanja od imovinskih prava - vjerojatno se radi o prihodima od iznajmljivanja tog stana. U vlasničkom listu virovitičkog stana uz ime Petriceve supruge upisana je zagrebačka adresa, odnosno Ulica Milovana Kovačevića. Na toj adresi nijedan stan ne glasi ni na Petrica ni na njegovu suprugu. No, selidbom iz Virovitice u Zagreb Tomislav Petric riješio je i stambeno pitanje.

Naime, kupio je kuću u nizu u novozagrebačkom naselju Blato, odnosno Ulici Mladena Fiolića. Tu je nekretninu Petric upisao u imovinsku karticu koju je predao Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa. Inače, radi se o kućama u nizu, prizemnicama s potkrovljem, parking mjestima i dvorištem. Petric je tu nekretninu kupio kreditom a u imovinskoj je naveo ukupnu veličinu od 306,65 m2. U vlasničkom listu ta nekretnina upisana je kao dvoetažni četverosobni stan površine 128,65 m2, kućni vrt površine 142 m2, na sjevernom i istočnom dijelu parcele i dva parkirna mjesta oznake PM1 i PM2, površine 36 m2. Ugovor o zalogu zbog kredita Tomislav Petric ovjerio je u lipnju 2017. uredu javne bilježnice Ljubice Čaklović, sestre Ratka Bajakića koji je u fokus javnosti dospio zbog Zagrebačkog Holdinga i Tomaševićevih kadroviranja.

Iz zadnje imovinske kartice vidljivo je kako Petricova supruga s kojom je naveo kako ima djece ima izvrsnu plaću. Naime, ona radi u Razvojnoj agenciji Zagreb za koordinaciju i poticanje regionalnog razvoja. Na web stranici piše kako je Voditeljica odjela za pripremu, provedbu i praćenje razvojnih projekata. Plaća joj je fantastična za hrvatske prilike, bruto 23.022,42 kn a neto 12.408,33 kn. Što se pak tiče Petrica on je naveo kako je njegova plaća 21.730,32 kn bruto dok je neto iznos 15.788,63. Od obveza Petric ima otplatu po leasing ugovoru automobila Citroen C5 Aircross te kredit od 170.000 eura koji je podigao kod Zabe s kamatama od 3 posto. S tim kreditom otplaćuje kuću u nizu u Filićevoj u Novom Zagrebu. Državni dužnosnik Petric posjeduje i štednju 105 tisuća kuna i 4.000 eura.

Zanimljivo je kako nije samo meteorski napredovao Tomislav Petric kao zvijezda virovitičkog HDZ-a već i njegova supruga. Dakle, bračni par koji zajedno uprihodi skoro 45 tisuća bruto plaće sve do Petricovog uhićenja mogao je biti živi dokaz da postoji i san na hrvatski način. Naime, Petric se nakon završetka Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku strelovito uspinjao i daleko dogurao sa svojih 40 godina. S druge strane možda je još veći uspon i promociju doživjela njegova supruga koja je prije 16 godina slikana i objavljena na web stranici Strukovne škole Virovitica. Tada je očito bila polaznica te škole i ujedno članica Školskog učeničkog žirija koji je sudjelovao u školskom izboru za najbolju ljubavnu pjesmu. U vrijeme dok je netom uhićeni Petric, dakle od kraja 2014. do ožujka 2016. bio ravnatelj VIDRA-e, ujedno je i šefovao svojoj sadašnjoj supruzi a tada mladoj i lijepoj suradnici.

Prije nego što se udala za Petrica Ana - Maria Reider bila tek djelatnica VIDRA-e. Vidljivo je to iz serije priopćenja iz 2011., pa 2012... godine. Nakon što se udala te prezimenu Reider dodala i muževo Petric postala je viša savjetnica za provedbu projekata VIDRA-e. Mediji su objavili i kako je 2016. bila godina preokreta za tu obitelj. Naime, tada je Tomislav Tolušić, nekadašnji virovitičko-podravski župan, u siječnju 2016. odlukom Tihomira Oreškovića postao ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a te povukao Petrica i njegovu suprugu u Zagreb. Kasnije je Tolušić, nakon što je premijer umjesto Tihomira Oreškovića postao Andrej Plenković, u listopadu 2016. imenovan i ministrom poljoprivrede ali je s te dužnosti smijenjen pod poznatim okolnostima.

Sve dok mu istražitelji koje predvodi Tamara Laptoš nisu pokucali na vrata, i sve dok nije lišen slobode i zajedno s Gabrijelom Žalac te dvojicom direktora tvrtke Ampleos Mladenom Jukiem i Macro Projekt Mladenom Šimuncem koji su sudjelovali kao ugovaratelji unosnog ugovora s bivšom ministricom Gabrijelom Žalac, Tomislav Petric mogao je služiti kao primjer kako se u kratkom roku može uspjeti na hrvatskoj dužnosničkoj sceni. Kako je Hrvatska država stranački uređena u svakodnevnom i funkcionalnom smislu ne čudi da je obitelj Reider Petric imala i nekih drugih dužnosti. Tako je Ana-Maria Reider Petric članica Školskog odbora Osnovne škole Savski Gaj.

Iako se te funkcije čine nevažnim upućeni znaju kako se u Školske odbore imenuje po stranačkim ili nekim drugim važećim protekcionističkim ključevima i da se toga drži većina ravnatelja i ravnateljica osnovnih škola u Zagrebu. Stoga ne čudi da je primjerice i ministar Mario Banožić član Školskog odbora Izidora Kršnjavog i to, zanimljivo s glasnogovornicom Imunološkog Marelom Bajić - Čivgin koja je bila i 2021. na listi HDZ-a za Vijeće Gradske četvrti Sljeme o čemu smo, kao i kontroverzama vezanim uz taj slučaj već pisali. No, supruga uhićenog Petrica imenovana je i za članicu Domskog odbora Učeničkog doma Antuna Gustava Matoša iz Zagreba. To je rješenje 2019. potpisao pokojni gradonačelnik Milan Bandić. Tko zna kada će novi gradobačelnik Tomislav Tomašević krenuti u sječu Bandićevoh članova Školskih i učeničkih domova po Gradu Zagrebu i kakve će tek tada persone isplivati u tim tijelima.