Od trenutka kada je u Beogradu u ranim jutarnjim satima zadnjeg dana prošle godine nestao 27-godišnji Splićanin srpski mediji objavili su niz neugodnih članaka o Mateju Periši i njegovom društvu. Tako je napisano kako su konzumirali više litara žestice u kombinaciji sa speedom i sintetičkim drogama. To je za medije demantirao njegov prijatelj koji tvrdi kako su se samo išli zabaviti. Također, otac nestalog splitskog skipera Mateja ističe kako je njegov sin bio sportaš, vaterpolist kojeg je pokušao odgovoriti od puta u Beograd upozorivši ga na moguće opasnosti u velikom gradu. I dok različiti stručnjaci analiziraju je li na snimkama video nadzora gdje se vidi muškarac koji trči ulicama Beograda i zaustavlja taksi pijan ili ne i bi li uopće, ako je to Matej mogao trčati tako pravilno da je bio pijan ili konzumirao nešto psihoaktivnije, njegov otac otišao je u Beograd u nadi da će ili doznati ili pronaći svoga sina. Otkrivamo više detalja o obitelji Periš.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na ljeto 2011. u rubrici osmrtnice objavljen je zadnji pozdrav doktorici Kseniji Marini Prugo-Periš. Iznad imena pokojnice citira se izjava pokojnog hrvatskog kardinala Franje Kuharića. 'Smrt je sveti trenutak rađanja za vječnost (Kardinal F. Kuharić). Potom se navodi ime voljene mame i bake dr. Prugo-Periš za koju piše sljedeće: 'okrijepljena svetim sakramentima tiho nas je napustila dana 3.VIII.2011. godine. Od nje ćemo se oprostiti na groblju Lovrinac 8. VIII 2011. u 17.15 sati. Sveta misa zadušnica služit će se istog dana u 19 sati u svetištu Gospe od Pojišana. Za njom u tuzi ostaju: djeca Sanja i Nenad, unuci Marko, Matej, Lucija i Laura, zet Tomislav, snaha Ana i ostala rodbina i prijatelji. Gospodine budi joj milostiv i primi je u svoje Kraljevstvo. Molimo za tihu sućut' - pisalo je u Slobodnoj Dalmaciji.

Radilo se o baki Splićanina Mateja Periša za kojim već nekoliko dana traga beogradska policija otkako je napustio društvo u beogradskom klubu Gotik i od kada mu se gubi svaki trag. Dakle, Splićanin o kojem je dok traje potraga objavljeno i raznih negativnih informacija u srpskim medijima a koje su njegovi prijatelji proglasili fejk vijestima, dolazi iz jedne građanske u ugledne splitske obitelji. Njegova baka živjela je u trokatnici u splitskoj Hektorovićevoj ulici u kojoj sada živi obitelj nestalog Mateja uključujući oca Nenada i pomajku Anu. Teta nestalog Mateja Danica Prugo također je bila znanstvenica. S tom adresom sada očajni Matejev otac upisan je i na stranicama splitskog HDZ-a. On je istaknuti član te stranke i predsjednik je HDZ-a Bačvice. Nenad Peroš je do nestanka svoga sina Mateja više puta bio u medijima. Ujedno je i etablirani  splitski sudac, bivši predsjednik Splitskog saveza športova, koji je sudio 2018. godine žensko finale Europskog prvenstva u Barceloni kao i žensko finale Svjetskog prvenstva 2019. u Gwangju.

U vrijeme dok je bio predsjednik Splitskog saveza športova dogodio se nemili incident u Splitu. Tada su naime pretučeni srpski vaterpolisti iz Crvene zvezde i on je to oštro osudio u izjavi kada je rekao da se takvo što nikada ne bi smjelo događati. Upravo zato i ne čudi da su mu sada, u najtežim trenucima dok traga za sinom u Beogradu, potporu i pomoć ponudili i srpski vaterpolski dužnosnici. Inače, nestali Matej nije živio s obitelju u Hektorovićevoj već u Istarskoj ulici što je vidljivo i sa stranice MUP-a gdje se objavljuju nestali. U neko sretnije vrijeme Matejev otac mogao je kao lokalni splitski HDZ-ovac voditi tipične hrvatske polemike. Tako je ostalo zabilježeno kada je na Facebooku kao predsjednik HDZ-a Bačvice oštro kontrirao tadašnjem predsjedničkom kandidatu Zoranu Milanoviću oko Hajduka.

'Hajduk je osnovan 1911. godine, točnije 7 godina prije prve Jugoslavije i to izrijekom kao 'Hrvatski nogometni klub Hajduk' napisao je tada Nenad Periš, koji je još bio na funkciji predsjednika Splitskog saveza sportova ali i ogranka HDZ-a Bačvice. Evo što je tada poručio: 'Predsjednički kandidat Zoran Milanović u pratnji lokalnog SDP-a prošetao je Peristilom na kojemu je novinarima nonšalantno poručio da 'on nije navijao za Hajduk jer je to bio Titov klub', a pritom je spomenuo i petokraku na koju se kako kaže 'moglo nabosti'. Vesela SDP-ova družina u srcu vlastitog grada pažljivo je slušala kako njihov kandidat o jednom od najvećih simbola Splita priča isključivo u kontekstu jednog minulog vremena, kao da prije ili poslije istog ne postoji apsolutno ništa.

Zaboravio je spomenuti kako je Hajduk 1944. obnovljen na Visu kao hrvatski sportski klub sa svojim povijesnim grbom, kako je upravo Torcida zapalila jugoslavensku zastavu, a igrači sami skinuli zvijezdu petokraku sa svoga dresa u Australiji 1990., kao i da je svoje nastupe u bivšoj državi Hajduk završio sa crnim florom na dresu nakon zločina u Borovu Selu. Hajduk je osnovan 1911. godine, točnije 7 godina prije prve Jugoslavije i to izrijekom kao 'Hrvatski nogometni klub Hajduk', a što potvrđuje i faksimil akta o osnivanju. Za one kojima povijest ne leži, valja spomenuti da je u vrijeme osnutka Split bio pod Austro-Ugarskom, a Hajdukov prvi grb gotovo istovjetan onom današnjem. Nekoliko je godina proteklo do službene registracije, a upravo su motivi hrvatskog identiteta bili polazna točka jedne stoljetne sportske priče. Danas kada u neovisnoj RH Hajduk slobodno iskazuje svoj istinski identitet, Milanović se jeftinim politikantstvom i vraćanjem u prošlost dodvorava biračima u nedostatku osobnih kvaliteta i političkog programa' - polemizirao je Nenad Periš u ta neka sretnija vremena. 

Ime oca nestalog Mateja spominjalo se i u drugim prigodama u medijima. Tako mu je član Gradskog odbora SDP-a Split i potpredsjednik SDP-a Splitsko-dalmatinske županije Božo Miletić, odgovorio jer je Periš kao predsjedniku HDZ-a Bačvice kazao da bi netko trebao ekipi iz SDP-a reći da je komunizam propao. Miletićevo priopćenje objavljeno je tada u medijima a ono je glasilo: 'Neka se Nenad Periš pozabavi rizicima zbog opasnog otpada s Karepovca, a komunizam prepusti upućenijem od sebe - Andreju Plenkoviću. Bilo bi mi draže da se umjesto javljanjem o propasti komunizma od prije tri desetljeća gospodin Nenad Periš iz HDZ-a Bačvice pozabavi javljanjem o mogućim rizicima po život i zdravlje zbog ilegalnog odlaganja opasnog otpada na Karepovac. Neka komunizam i pad Berlinskog zida ostavi upućenijem od sebe, premijeru i predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, koji je 1989. godine, u kojoj je pao Berlinski zid, u objavljenom radu citirao Karla Marxa i Edvarda Kardelja. Ne iznenađuje me da gospodin Nenad Periš optužuje SDP za "venezuelansku školu" kad je HDZ-ova vlast kao predsjednika priznala tamošnjeg američkog političkog manekena Juana Guaida.

Podržali su potrčka kao što su i oni sami. Šalju hrvatske vojnike u Afganistan da sudjeluju u ratu koji i Amerikanci smatraju izgubljenim i pregovorima s talibanima traže način da se od tamo izvuku. Za razliku od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, SDP-ov predsjednički kandidat Zoran Milanović je jasno rekao da rat u Afganistanu nije naš rat' - tako je javno polemizirao splitski SDP-ovac Miletić s Perišem. Sada se sve te polemike čine kao zlatno doba idile jer Nenad Periš sada ima pred sobom jednu od najtežih misija koju roditelj može imati - a to je pronaći nestalo dijete.