Neki čak idu toliko daleko da na slučaju Posavec grade priču, kako bi uskoro svi mogli biti ozvučeni, jer bi bube mogle biti svud oko nas. Baš kao u pjesmi nekad popularne Tajči 'Bube su u glavi'. To neki  pak, pogotovo nakon slučaja Posavec, uspoređuju s krivolovom odnosno s onima koji koriste eksploziv u hvatanju ribe i pri tome uništavaju podmorje. Jer loveći pravog kriminalca kao kolateralne žrtve mogu biti i oni nevini. Naravno da se za Posavca ne može reći da je u cijeloj ovoj priči nevin ali da je naivan, ili kako to reče predsjednik Milanović bedast, može se konstatirati. Donekle.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Bivši  hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader je dosad osuđen na 22,5 godine zatvora, a mora vratiti i 74 milijuna kuna, mnogi će reći, bez iti jednog konkretnog dokaza,  jer u to vrijeme nitko se nije usudio ugraditi bubu u njegov ured, ili službeni automobil, ili pak u omiljeni mu restoran Baltazar  kao primjerice bivšem zagrebačkom gradonačelniku  Milanu Bandiću zbog čije famozne bube sada u zatvoru boravi bivši glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić a i drugi. Jer da su Sanaderu  ugradili bubu, primjerice u  Fiolićevu kutiju od hrenovki u kojoj je, po iskazu tog bivšeg mesara, koji je u međuvremenu propao kao mesar, nosio novac Sanaderu u Kozarčevu  možda bi istražitelji imali konkretni dokaz da je Sanader od Fiolića dobio proviziju od 17 milijuna kuna.

'Slušaj, Sanaderu, od mene moj doprinos, bez obveze 17 milijuna kuna ... samo da po znatno većoj cijeni od tržišne Ministarstvu regionalnog razvoja prodaš  zgradu u zagrebačkoj Planinskoj ulici', kaže Fiolić svom šefu. 'Dogovoreno', kao iz topa izbaci Sanader. A Bajić, tadašnji  glavni državni odvjetnik zadovoljno trlja ruke i dila tajno snimljeni razgovor  između Sanadera i Fiolića omiljenim mu medijima. Ipak, Sanader je u tom procesu osuđen i leži godinama u Remetincu, i bez bube, jer je za Bajića bila dovoljna riječ jednog mesara. No, danas su drugačija vremena, danas je dovoljno ugraditi bubu u ured ili auto, onoga koga se progoni, a na tu bubu će se navući još brojni drugi kao kolateralne žrtve. Buba je došla glave i sada već bivšem međimurskom županu Matiji Posavcu koji je uletio u bubu namijenjenu drugom.

Tako su mediji izvijestili da je Posavec  uhićen zbog primanja mita u zamjenu za posao, te da je odmah priznao to djelo i pušten je na slobodu, Ali je zato morao podnijeti ostavku na mjesto međimurskog župana. Mnogi su kada su čuli za uhićenje Matije Posavca zbog primanja mita bili u šoku i nevjerici. 'Zar i ti sine Matija', pitali su se mnogi, dok su brojni drugi počeli davati potporu Matiji Posavcu zazivajući njegov skori povratak na mjesto međimurskog župana. Je li pala cijena korupciji, zapitao se i Zoran Šprajc u RTL Direktu, a predsjednik RH Zoran Milanović kaže da mu Posavec djeluje bedasto.  'Posavec je iz imućne obitelji, a prodao se za 10.000 kuna. Možda ga precjenjujem, ali mi djeluje bedasto', kaže Milanović. Dakle slučaj međimurskog župana Matije Posavca šokirao je cijelu zemlju. Nikad se tako visoko rangiran političar nije prodao za tako male novce, konstatiraju mnogi pa i Šprajc.

Osobito jer je gospodin Posavec bio izuzetno perspektivan, cijenjen i poštovan političar. Nitko ne bi pomislio da se kod njega može srediti posao za samo 10.000 kuna. Čovjek bi rekao da će političar takvog renomea tražit bar 10.000 eura, a ne 10.000 kuna i to za radno mjesto Predsjednika Županijske Uprave za ceste. Hej , predsjednika uprave za ceste. Koliko se tu novaca vrti, koliko tu ima izvođača i podizvođača voljnih dati mito a sve to za samo 10.000 kuna, ironično će Šprajc. A i zamjenik uhićenog župana Posavca kaže da  'Međimurci ne vjeruju da je to mito jer mito njemu ne treba'. Ni Radimir Čačić gostujući   na N1 televiziji nije mogao sakriti iznenađenje Posavčevim uhićenjem. 

'Ja sam iznenađen, ali mi nije ništa čudno. Predugo sam u politici da bi me tu nešto jako iznenadilo. Meni je potpuno jasno što se tu događalo, radi se o tome da je čovjek jednostavno na funkcijama na kojima je, visokim. Obitelj apsolutno izvanredno situirana. Od svih njegovih dobrih i loših strana ima jednu koja je neupitno dobra, a ta je da nije koruptivan', rekao je Čačić. No, Čačić smatra da se tu ne radi ni o kakvom mitu, radi se o donaciji za kampanju koju je i on morao tako prikazati. 'Dakle, ništa ne primiti na ruke, sve preko računa”, rekao je Čačić.

'Morao bi biti debilan da prizna mito, u njegovoj glavi to sasvim sigurno nije mito. On je tada to primio u kampanji i to nije problem, ali zakoni postoje s razlogom. Svašta se za Matiju Posavca može reći, ali on nije koruptivan. Moraš imati ugrađen čip u glavi da znaš da se zakoni moraju poštovati, ako se misliš baviti politikom - rekao je Čačić za N1. Vjerojatno Matija nije imao ugrađen čip u glavi ali je zato pao zbog ugrađene bube u njegovu uredu. Neki čak idu toliko daleko da na slučaju Posavec grade priču, kako bi uskoro svi mogli biti ozvučeni, jer bi bube mogle biti svud oko nas.

Baš kao u pjesmi nekad popularne Tajči 'Bube su u glavi'. To pak uspoređuju s krivolovom odnosno s onima koji koriste eksploziv u hvatanju ribe i pri tome uništavaju podmorje. Jer loveći pravog kriminalca kao kolateralne žrtve mogu biti i oni nevini, naivni, bedasti ili debilni. Naravno da se za Posavca ne može reći da je u cijeloj ovoj priči nevin ali da je naivan, ili kako to reče predsjednik Milanović bedast, može se konstatirati. Donekle. Bilo bi sjajno kada bismo živjeli u zemlji nulte razine tolerancije na korupciju a ne u zemlji u kojoj i vrapci na grani znaju kako oni koji odlučuju ostvaruju puno veće interese od kikiriki razine na kojoj je pao Posavec.