Urbana povijest nas uči kako su djeca iz uglednih i bogatih hrvatskih obitelji teško zastranila ako bi se uvukla u pakao raznih ovisnosti. Umjesto blistavih karijera i osigurane starosti poput svojih očeva ili majki ta su djeca upadala iz nevolje u nevolju i kroz desetljeća tonula sve dublje. Veze i utjecaj njihovih roditelja čak su im nekad bili i dodatna otegotna okolnost jer bi se u puno slučajeva uspjevali izvući prije nego što bi bilo prekasno i prije nego što bi zaglibili skoro do samog dna. Tako je i sin uglednog sveučilišnog profesora koji je preminuo prošle godine od blistave karijere došao do dna. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Prije devet godina u Poslovnom dnevniku osvanuo je promotivni članak naslovljen s 'Hrvati ozelenjuju Katar'. U članku su opisana zagrebačka braća Katović, Darko i Tonko, koji su dotad 'uredili 50-ak vrtova uglavnom u Hrvatskoj, a između ostalog radili su i na vrtu obitelji Tuđman u Zagrebu'. Napisano je kako uređuju i japanski vrt Rotary cluba u Rijeci te da će raditi na ozelenjavanju Katara. U članku je objašnjeno kako će 'Katar 2022. godine biti domaćin Svjetskog prvenstva u nogometu, a da bi ta pustinjska zemlja do tada bila ipak nešto zelenija, pobrinut će se i zagrebačka tvrtka Hortiart. 'Naime, kako pojašnjavaju Darko i Tonko Katović, suvlasnici Hortiarta, Katar planira u hortikulturu uložiti više od četiri milijarde eura, stoga na svjetskom tržištu potražuju više od 1500 stručnjaka iz tog sektora. Iako se u Perzijskom zaljevu otvara velik prostor za razvoj poslovanja, Katovići žele zadržati i svoje aktivnosti u Hrvatskoj'. U članku se dalje citirao Darko Katović koji je govorio kako će preseliti u Katar na godinu dana a predstavljen je i kao suvlasnik Hortiarta ali i kao inženjer hortikulture i krajobraza iako je navedeno kako nema diplomu već da je apsolvent.

Darko Katović u tom je članku naveo kako je godinama radio za tvrtku koja se bavila fontanama. Pritom je mislio na tvrtku Ivana Valeka. U članku u Poslovnom isticalo se i kako je Katoviću u sjećanju ostalo uređenje vrta u kući prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u Nazorovoj ulici u Zagrebu s kraja 1990-ih. 'Iako u Hortiartu ne žele govoriti o vrijednosti toga projekta, navode da su imali veliku slobodu u izboru biljaka i strukturiranju vrta, a samim time i u određivanju cijene'. Katović je govorio kako imaju klijente koji imaju minimalni budžet ali i one s no-limit budžetom. Tako su nekima uredili cijeli vrt za 7.500 kuna a nekima je toliko stajalo uređenje samo metra četvornog vrta. Među bogataškim vrtovima Darko Katović je isticao engleski vrt ruskog bogataša u Medveji. Iako su u članku braća Katović predstavljeni kao vlasnici Hortiarta prema podacima iz obrtnog registra vlasnik Hortiarta je samo Tonko Katović.

Taj obrt i danas djeluje sa sjedištem u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu. Preko Facebook stranice Tonko Katović promovira ponudu svog  prodajno-izložbenog prostora, odnosno 'specijalizirane trgovina za sobno bilje, ukrasne tegle, vertikalne vrtove, uređenje interijera biljem i hortikulturu'. Na sudskoj oglasnoj ploči netom je objavljeno ime Darka Kaovića. Naćalost, njegovo se ime tamo često nalazi. No, ovaj put radi se o presudi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu. Sutkinja Božica Barlović odlučivala je u kaznenom predmetu protiv Darka Katovića, zbog kaznenog djela iz članka 228. st. 1. u vezi čl. 52. Kaznenog zakona povodom optužnice ODO Zagreb od 18. veljače 2020. godine. Nakon održane javne rasprave u prisutnosti zamjenika Općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu, Ivana Savića i optuženika osobno uz branitelja  Matiju Duka 14. rujna 2021. godine donijela je presudu. 

Optuženi Darko Katović rođen 1976. godine, s prebivalištem u zagrebačkom Goljaku 'sa završenom srednjom školom, nezaposlen, neoženjen, bez djece, bez imovine, bez čina, nije odlikovan, vodi se drugi kazneni postupak' proglašen je krivim na niz pljački počinjenih u trgovačkim centrima. Pljačke je počinio u periodu od 6. prosinca 2018. do 15. prosinca 2019. u Zagrebu. Radi se o otuđenju raznih artikala sveukupne vrijednosti 6.526,80 kuna. Navedeno je kako je 6. prosinca 2018. u 12,15 sati ušao u trgovinu "Dm-Drogerie Markt", u Gandhijevaj 3, iz koje je otuđio dva parfema marke "Armani Acqua di Gioia", ukupne vrijednosti 659,80 kuna. Istog dana  u 14,53 sati ušao je u trgovinu "Dm-Drogerie Markt" u Zagrebačkoj aveniji broj 100/A te s police uzeo dva parfema marke "Versace", ukupne vrijednosti 719,80 kuna, koje nije platio. Iz trgovine Kaufland 15. prosinca 2019. oko 20,06 sati otuđio je tri boce alkoholnog pića "Gin Mare", ukupne vrijednosti 1.198,20 kuna nakon čega je po izlasku iz prostora trgovine zaustavljen i zadržan po zaštitarima "Bilić-Erić Security".

Potom je 18. siječnja 2019. iz Optike Anda  uzeo iz ladice i za sebe zadržao sunčane naočale marke "Bottega Venta", vrijednosti 3.110,00 kuna, vlasništvo trgovačkog društva Servus d.o.o. U "City Centar One" u Jankomiru, ušao je u trgovinu "Armani Exchange" 7. travnja 2019. u 17,57  s police uzeo sunčane naočale marke "Armani" u vrijednosti 839,00 kuna, vlasništvo trgovačkog društva "Sportina" d.o.o., sa istih skinuo zaštitu te ih uzeo i za sebe zadržao. osuđen je na kaznu zatvora u trajanju 10 mjeseci a određena mu je sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti 'koja može trajati do prestanka izvršenja kazne zatvora'. U kaznu će mu se uračunati i vrijeme lišenja slobode po uhićenju od 15. prosinca 2019. godine do 16. prosinca 2019. godine.

Prema presudi obvezan je nadoknaditi   oštećenika trgovačko društvo "Servus" u iznosu od 3.110 kuna u roku 15 (petnaest) dana od dana pravomoćnosti ove presude te obeštetiti Sportinu u iznosu od 839 kuna, odnosno uplatiti u državni proračun u roku 3 mjeseca od pravomoćnosti presude, pod prijetnjom ovrhe. Oslobođen je plaćanja nužnih izdataka i nagrade postavljenog branitelja. Tijekom suđenja optuženi Katović je izjavio da se smatra krivim za počinjenje djela. Sve je priznao te izjavio sljedeće: 'Kako je nadoknadio štetu trgovini „DM“ navodi kako je spreman nadoknaditi štetu i „Optiki Anda“ i „Sportina“ d.o.o. Naveo je kako je izašao sa izdržavanja kazne zatvora 20.7.2021. i nakon toga se psihijatrijski liječi u Psihijatrijskoj bolnici „Sv. Ivan“. Također je izjavio da kreće ovaj mjesec na terapiju u bolnicu „Sv. Ivan“ te je spreman se liječiti od ovisnosti o kocki i drogi i kaje se zbog počinjenog djela'. 

Sud je uzeo u obzir i liječničku dokumentaciju za optuženika od Psihijatrijske bolnica Sv. Ivan, Ambulantni nalaz od 12. kolovoza 2021. Prigodom izricanja kazne kao olakotnu činjenicu,  uzeto je priznanje i  žaljenje optuženika zbog počinjenog. 'Olakotnom je cijenjena i činjenica da je optuženi djelomično nadoknadio štetu oštećeniku „DM Drogerie Markt“ d.o.o. Nadalje je olakotnom cijenjena i činjenica koja proizlazi iz nalaza i mišljenja vještaka psihijatra, dr. Petra Bilića, koji je naveo da je sposobnost shvaćanja značenja svojeg postupanja ili vladanja svojom voljom od strane optuženika u vrijeme počinjenja kaznenog djela, bila bitno smanjena te da je isti djelo počinio pod znatnim utjecanjem duševnog stanja (maničnost bipolarnog afektivnog poremećaja, ovisnosti o drogama i patološkog kockanja). Kao otegotno sud je optuženiku cijenio dosadašnju višestruku kaznenu osuđivanost, kako zbog kaznenih djela krađe tako i kaznenih djela razbojničke krađe, što jasno ukazuje da do sada izrečene kane nisu utjecale na optuženika u smislu prevencije daljnjeg činjenja kaznenih djela. 

Cijeneći stoga naprijed navedene okolnosti koje se tiču osobnosti optuženika, težine počinjenog djela kao i stupnja krivnje i okolnosti pod kojima je isto počinjeno, kao i protek vremena od njegovog počinjenja, sud je optuženika osudio na kaznu zatvora u trajanju od 10 (deset) mjeseci. Sutkinja Božica Barlović Katovića je oslobodila plaćanja troškova obrane i drugh troškova jer je nezaposlen i nema imovinu. Inače, Darko Katović kao dečko iz ugledne zagrebačke obitelji zacijelo bi imao drugi životni put da nije skončao u paklu ovisnosti. Naime, njegov otac bio je dugogodišnji ugledni sveučilišni profesor te dekan Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Na web stranici tog fakulteta i dana stoji spomen prof. emeritusu Dragi Katoviću u kojem piše: '28. ožujka 2020. god. preminuo je professor emeritus Drago Katović, umirovljeni profesor Sveučilišta u Zagrebu Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Inače, Katović je prestao biti dekan fakulteta 1. listopada 2002. god., odlukom Senata od 16. srpnja 2002. kada je izabran profesor Dubravko Rogale.

S Fejs profila osuđenog Katovića vidimo kako je u pauzi između počinjenja kaznenih djela i izvršenja sankcija uspijevao voditi život na visokoj nozi. Tako se slikao u omiljenoj destinaciji hrvatske elite kod Dagmar Meneghello na Palmižani na Hvaru, na krsatrenju Jadranom, tijekom putovanja u inozemstvo, skijanja i daskanja u zimskom periodu. Objavio je na Fejsu i sliku gdje odmjerava ručno snage s Ivanom Pernarom. No, očito je Katović koji je nepsorono u ranijem periodu života bio omiljeni vrtlar hrvatskih bogataša posrnuo toliko da je posegnuo za parfemima i drugom robom u trgovačkim centrima. Inače sudska oglasna pliča svjedoči kako je imao i sreće s izvršenjem sankcije pa je tako jedna njegova osuda za drogu otišla u zastaru. Također, sudska ploča svjedoči kako ga se terti i za krađu u BIPI tijekom 2019. a i taj se postupak također vodi kod sutkinje Barlović.

U veljači ove godine sutkinja Marjana Rajić s Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu odlučivala je o osuđeniku Darku Katović zbog prekršaja iz članka 54. stavka 3. Zakon o suzbijanju zlouporabe droga.  Obustavila je se postupak izvršenja prekršajnopravne sankcije novčane kazne osuđeniku uz obrazloženje kako je pravomoćna presuda Prekršajnog suda u Splitu od 30. studenog 2017. postala pravomoćna dana 1. veljače 2018. godine. Tada mu je bila izrečena kazna u iznosu od 4.450 kuna. No, kako ju Katović nije uplatio a isteklo je tri godine tako je nastupila zastara. Inače, Katovićevo ime svojedobno se našlo u crnoj kronici jer je plastičnim pištoljem pokušao opljačkati jednu poštu u užem središtu Zagreba. Očito dosadašnja postupanja a ni liječenja ovisnosti nisu dala vidljivog rezultata dok se kaznena djela u slučaju sina pokojnog uglednog profesora i dekana ponavljaju.

Darko Katović sbratom Tonkom uređivao je vrtove elite proteklih desetljeća, sada je osuđen za krađu parfema, naočala, alkohola po raznim trgovinama u Zagrebu

Na svom Fejs profilu Darko Katović objavljivao je slike s krstarenja i daskanja po snježnim padinama ali i sliku s Ivanom Pernarom

Darki Katoviću je ove godine jedna kazna zbog droge otišla u zastaru a protiv njega vodi se sudski proces i zbog krađe u BIPI