Devedesetih je na poduzetničkom nebu Hrvatske zasjalo i ime Marinka Mikulića. Bio je vlasnik tvornice papira u Zagrebu i brojnih drugih tvrtki. Na vrhuncu poslovne moći bio je povezan s desecima poslovnih subjekata. Onda su kola krenula nizbrdo i njegovo se ime počelo počelo povezivati sa stotinama milijuna kuna dugova, kako poreznih tako i financijskih. Svjedočio je u aferi svih afera - Fimi medija tvrdeći kako je nosio novce ali nije dobivao nikakve potvrde. U međuvremenu je izgradio raskošne dvore podno Sljemena koje će uskoro zamijeniti cimerima u zatvorskoj ćeliji.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Županijskom sudu u Zagrebu, sutkinja Jasni Pavičić, 19. listopada donijela je rješenje u predmetu izvršavanja kazne zatvora osuđenog Marinka Mikulića. Za tog poznatog i kontroverznog poduzetnika rođenog 1956. u Đakovu riješila je da se javi u kaznionicu u Remetincu 3. studenog ove godine. Morat će odslužiti kaznu od dvije godine temeljem presude Županijskog suda u Osijeku od 14. studenog 2019. i presuda Vrhovnog suda RH od 15. lipnja 2021. godine. U obrazloženju piše kako je presudom Županijskog suda u Osijeku Marinko Mikulić proglašen krivim zbog počinjenog kaznenog djela iz članka 246. stavka 1. i 2. Kaznenog zakona te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju 2 godine.

Presuda je potvrđena na Vrhovnom sudu pa je tako postala pravomoćna i izvršna 23. kolovoza 2021. godine. Tako će Marinko Mikulić slobodu zamijeniti tjeskobnom zatvorskom ćelijom i oskudnim životnim uvjetima. Naravno ukoliko ne iskoristi pravo na žalbu koja se podnosi sucu izvršenja. O žalbi odlučuje sudsko vijeće tog suda. U zatvor će Mikulić iz svoje raskošne vile opasane golemim zidovima u podsljemenskoj zoni, odnosno Ulici Gornji Lukšić. U studenom prošle godine Dnevnik.hr prozivao ga je zbog neslavne pozicije na listi poreznih dužnika. Tada je njegova tvrtka Damex gradnja bila rekorder s dugom u iznosu od 217 milijuna i 600 tisuća kuna. Tvrtka je poslovala u prostorijama bivše tvrtke Pan papir koja je također u stečaju.

Mikulićem se bavila i emisija Provjereno te su iznijeli tvrdnje kako je poslovno carstvo izgradio na neredovitom plaćanju zaposlenike, doprinosa, osnivanjem i zatvaranjem poduzeća, te premještajima zaposlenika iz jedne tvrtke u drugu. Zbog neplaćanja poreza godinama je bio na vrhu liste dužnika. Za svoja porezna dugovanja često je optuživao politiku. Bio je i svjedok na suđenju u aferi Fimi media, gdje je svjedočio kako je dao više od milijun kuna za HDZ-ove crne fondove. "Nisam dobio nikakvu potvrdu jer jednostavno je to bio način da se pokaže ta knjiga gdje su oni upisali taj iznos", svjedočio je Mikulić. Novinarima je tvrdio kako je njegovo dugovanje Poreznoj ravno 0 kuna.  dostave rješenja.

Žalba se podnosi sucu izvršenja, u dva primjerka, a o žalbi odlučuje sudsko vijeće ovog suda. Žalba protiv rješenja o upućivanju zadržava izvršenje rješenja. Prema podacima iz trgovačkog registra Marinko Mikulić je zastupnik podružnice svoje njemačke tvrtke Pan-papier iz  München. Vlasnik je i dalje spomenute tvrtke Damex gradnja koja se nalazi u stečaju te suvlasnik Taj-Pana koji je također u stečaju. Proteklih desetljeća bio je direktor, osnivač i član NO-a u brojnim tvrtka. Tako je bio u NO-u J&T banke, dok je bio direktor: Geoslatine, Dravacela, EES Dravacel Energetike, Kruhopeka, Pan - tvornice papira,  Zagrebačke tvornice papira, Pan papirne industrije-tvornica pelena, Pan - papirne industrije - Tvornice papira Zagreb i Savacel Bio je jedini vlasnik ili pak suvlasnik sljedećih tvrtki: Mikulić nekretnine, Fulgor nekretnine, Centar Mabela te Igmacela.

Na vrhuncu poslovne moći bio je i vlasnik Smelt Intaga u Zürichu. U svakom slučaju Mikuliću neće biti lako ostaviti svoje raskošne podsljemenske dvore i krenuti put tjeskobne ćelije. No, dok je u Remetincu poslove će sigurno voditi i njgeov sin Marjan kojem je povjerio Mikulić nekretnine i koji je vlasnik te ujedno direktor s Ivom Mikulić tvrtke Drava Pulp iz Virovitice. Godinama su mediji Mikulića nazivali hrvatskim kraljem papira. No, u zemlji u kojoj je ispisano više krahirajućih poduzetničkih priča a uspješnice se mogu izbrojati na prste ruke očito kako ni Mikuliću nije bilo suđeno da tu krunu iznese na svojoj glavi.