Već godinama zahvaljujući dvojnom državljanstvu janjevački zlatar živi u Beogradu otkud pomno prati zbivanja u Hrvatskoj. Iako je dulje od desetljeće na tjeralici neće niti dan provesti u zatvoru zbog djela za koje je pravomoćno osuđen. Takvom se raspletu mogu nadati i drugi najpoznatiji hrvatski bjegunci tajkun iz devedesetih Miroslav Kutle ali i friški bjegunci od hrvatskog pravosuđa braća Zdravko i Zoran Mamić. Saznajte kako je to pošlo za rukom članu dinastije Gucić koji je na vrhuncu moći upošljavao 9.000 ljudi.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Bivši hrvatski tajkun Josip Gucić (71), nalazi se na tjeralici MUP-a RH već godinama i to zbog naloga koje su za njim izdali i Županijski sud u Zagrebu ali i Splitu. Tereti ga se za zlouporabu položaja. Jutarnji je prije šest godina objavio kako živi u Beogradu, sam i bolestan u malom stančiću. Budući da je Josip Gucić rođen u Janjevu na Kosovu posjeduje dvojno državljanstvo što mu svih proteklih godina, od bijega iz Zagreba 2007. godine, omogućavalo da bude neizručen Hrvatskoj. Gucića su novinari Jutarnjeg detektirali 2015.  kada je je na splitskom sudu nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog kriminala u tvrtkama Amfora i Primorje iz Makarske. Tada im je izjavio: 'To splitsko suđenje nema veze s pravosuđem i pravdom! Na osam godina me osuditi… ali zbog čega? Nisam ogrezao u kriminalu! Kriminala nema! Nema oštećenih! Jedino tko je tu oštećen sam ja! Presudila mi je politika. To je čisti presedan. Neka mi dokažu da sam ukrao i jednu njemačku marku! Gotovinu sam donio iz Njemačke. Uostalom, tko bi normalan pokrao vlastitu tvrtku? - žestoko se žalio tada na tu nepravomoćnu presudu odbjegli poduzetnik Josip Gucić. 

No, 16. studenog ove godine Županijski sud u Zagrebu putem sudske oglasne ploče objavio je rješenje koje se tiče Gucića. Potpisala ga je sutkinja Martina Maršić. Ona je odlučivala o izvršavanja kazne zatvora nad osuđenikom Josipom Gucićem. Tako je 16. studenog riješila da se 'zbog nastupanja zastare izvršavanja kazne zatvora  obustavlja postupak izvršavanja kazne zatvora u trajanju od 2 godine nad osuđenikom Josipom Gucićem, sinom Sebastijana i Elizabete rođene Topalović'. Uz Gucićevo ime piše kako je nepoznatog prebivališta i boravišta. Postupak izvršenja zatvorske kazne pokrenut je temeljem pravomoćne i izvršne presude, koju čine presuda Županijskog suda u Zagrebu od 21. travnja 2011. i presuda Vrhovnog suda Republike Hrvatske, od 16. studenog 2011. godine. U obrazloženju se navodi kako je Gucić u odsutnosti osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 2 godine te da je 18. siječnja 2012. donijeto rješenje kojim je upućen u Centar za dijagnostiku u Zagrebu. Iza tog termina skriva se zapravo poznati zatvor u Remetincu. 

Zbog nedostupnosti osuđenika 18. siječnja 2012.  policiji je izdat nalog za raspisivanjem tjeralice za osuđenikom. Raspisana je i potraga za osuđenikom u Interpolovim bazama 27. siječnja 2012. a 21. studenog 2013., policiji je dostavljen europski uhidbeni nalog za osuđenikom. No, 'osuđenik do 16. studenog 2021. nije uhićen' - piše u sudskom dokumentu. Kako po proteku  deset godina od nastupanja pravomoćnosti presude kojom je izrečena kazna zatvora dulja od jedne godine, ista se zbog zastare više ne može izvršavati. Tako je Josip Gucić zahvaljujući dvojnom državljanstvu i srbijanskoj putovnici uspio dočekati zastaru izvršavanja kazne zatvora.

Ukoliko se još malo strpi u beogradskom stančiću, dočekat će zastaru i za splitsku presudu a onda se može i vratiti u svoje znatno luksuznije zagrebačke dvore. Inače, protiv tog rješenja dopuštena je žalba  o kojoj odlučuje nadležno sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu. Gucić se zasigurno neće žaliti. Slučaj Gucić može biti smjerokaz i u Hercegovini odbjeglim Miroslavu Kutli i braći Zdravku i Zoranu Mamiću. Samo se trebaju strpiti, godine ionako svima prolaze kao lude pa bi tako i oni mogli dočekati zastaru i samim tim brisanje s MUP-ove tjeralice.