Prije 11 godina u medijima se naveliko pisalo o sretnom trenutku u životu tadašnjeg voditelja Dnevnika HTV-a, vjenčanju za kćerku Mirne Ivančić, tadašnju savjetnicu premijerke Jadranke Kosor. Zvijezda HTV-a medijima je iskazivao kako je znao da je ona prava za njega. Prije Božića 2011. Ivan Jabuka otišao je s hrpom ružičastih balona u rodilište po svoju suprugu i kćerkicu. Neposredno prije nego što će napustiti HTV i otići u HDZ u Jutarnjem je krajem 2014. objavljen naslov 'VELIKA PREPIRKA KAOS NA PRISAVLJU Ivan Jabuka se žestoko posvađao i umalo potukao s Hrvojem Zovkom?'. No, to nije zasmetalo njegovoj daljnoj karijeri. Jabuka je u svibnju 2015. postao glasnogovornik HDZ-a. Bio je izbor tadašnjeg šefa te stranke Tomislava Karamarka. Nakon gubitka te pozicije, tri godine kasnije pisalo je kako je za njega izmišljeno radno mjesto u Hrvatskoj turističkoj zajednici. Kada smo došli u posjed sudskog dokumenta iz kojeg se vidi kako je oslobođen optužbe za obiteljsko nasilje tamo smo mu poslali upit. Dobili smo odgovor kako više nije njihov djelatnik. Ivan Jabuka je očito sve trenutke sreće i uspona dijelio s medijima ali kada su mu kola u poslu i privatno krenula nizbrdo povukao se s javne pozornice. Slijede detalji priče o nekadašnjem zetu Mirne Ivančić, starije savjetnice u premijerovom uredu koja ima čitav niz i drugih važnih dužnosti kao predstavnica Vlade RH.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na vrhuncu svoje moći Tribunjanin Ivan Jabuka imenovan je glasnogovornikom HDZ-a. Bio je izbor bivšeg predsjednika Tomislava Karamarka koji ga je na tu dužnost imenovao potkraj svibnja 2015. godine. Razriješen je početkom studenog 2018. godine. Potom su mediji špekulirali kako će biti glasnogovornik HEP-a. Bilo bi to sjajno uhljebljenje za ambicioznog Jabuku. No, isto se nije dogodilo ali nije ga mimoišao sjajni posao. Za njega je, kako se pisalo, izmišljen posao u marketinškom odjelu Hrvatske turističke zajednice. Tamo smo mu proteklih dana poslali sljedeći upit: 

Portal imperijal.net prije objave članka želi provjeriti kod Vas nekoliko informacija:

- U medijima je objavljeno kako ste nakon pozicije glasnogovornika HDZ-a u predsjedničkom mandatu Tomislava Karamarka 1. studenog 2018. imenovani 'specijalistom koordinatorom za odnose s javnošću unutar Službe za informiranje i odnose s javnošću HTZ-a'. Jeste li još na toj poziciji?

- U medijima ste promovirani kao obiteljski čovjek koji njeguje tradicionalne vrijednosti i kojemu su prioritet uz suprugu i djeca. Kako komentirate ishod postupka na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu, odnosno oslobađajuću presudu u postupku vođenom zbog prekršaja iz čl. 22 st. 5. točka 1. Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji?

- U medijima je dostupan i članak o tome kako ste u prosincu 2014. se zamalo fizički sukobili s Hrvojem Zovkom dok ste radili na HRT-u - link. Smatrate li da bi se javne osobe poput Vas trebale suzdržavati takvih situacija? 

No, dobili smo odgovor kako više nije njihov zaposlenik. U sudskom rješenju kao Jabukina adresa navedena je novogradnja u Ulici Ljudevita Posavskog. Prema podacima iz vlasničkog lista tamo Ivan Jabuka nije uknjižen na nekretninu. U međuvremenu smo pogledali Facebook profil njegove supruge Petre Ivančić. Na svim fotografijama je sama ili s njihovom zajedničkom kćeri. Na FB-u ima i sliku s majkom Mirnom Ivančić. Ona je u vrijeme njihova vjenčanja bila savjetnica Jadranke Kosor, tadašnje premijerke RH. Na svom Facebook profilu Mirna Ivančić ima zajedničku sliku s bivšim američkim predsjedničkim parom Michelle i Barackom Obamom. Na LinkedIn profilu Mirne Ivančić piše kako je starija savjetnica hrvatskog premijera. Ima i brojne druge službene dužnosti.

Tako smo pronašli da ju je Vlada RH u listopadu 2020. imenovala u Vijeće za domovinski pijetet, mir i razvoj. Piše kako su predstavnici Ureda predsjednika Republike Hrvatske: general pukovnik Marijan Mareković član, Ivana Pušonjić zamjenica člana,  mr. sc. Zvonimir Frka-Petešić član, Mirna Ivančić zamjenica člana te brojni drugi. Sama Petra Ivančić navodi kako je tajnica šefa Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Funkciju predsjednika Upravnog odbora te zaklade obnaša  Dražen Vikić-Topić. Znakovito je kako je u medijima na sva zvona oglašena ljubav, uplovljavanje u bračne vode te konačno rođenje kćerkice Ivana Jabuke i Petre Ivančić koja je nakon udaje uzela  prezime Jabuka. O tome svjedoče naslovi poput onog iz Glorie 'Moja prelijepa mladenka' iz svibnja 2011. godine. Tada je pisalo kako se ženi za nezaposlenu politologinju Petru Ivančić (25). Ubrzo nakon vjenčanja paru je stigla i prinova o čemu su svjedočili naslovi 'Voditelj Dnevnika došao po svoje cure u rodilište'.

O tom se sretnom događaju u životu tadašnjeg voditelja Dnevnika HTV-a pisalo neposredno prije prosinca 2011. godine. U takvim člancima publiku se podsjećalo kako su Ivan Jabuka i njegova izabranica Petra Ivančić rekli  sudbonosno 'da' u proljeća u crkvi svetog Marka uz 150 gostiju, kako su mladenci na svadbi zaplesali na Sinatrinu 'Fly Me to the Moon' i Oliverovu 'Vjeruj u ljubav'. Ivan je bio pod snažnim dojmom: 'Iako smo Petra i ja u vezi tek dvije godine, nekako sam otpočetka znao da je ona ta s kojom ću provesti život', citirali su mediji Jabukinu tadašnju izjavu. Snimljen je i kada je s puno ružičastih balona došao po svoje cure u rodilište. Mediji nisu propustili objaviti kako Jabuka iz prethodne veze također ima kćer. Prije 11 godina dok je još žario i palio HTV-om isplivali su i podaci koji su mogli ukazivati na politički protekcionizam u Jabukinom napredovanju. Tako je Index u ožujku 2011. pisao sljedeće:

'Ivan Jabuka, čovjek koji je široj javnosti postao poznat nakon ulizivačkog intervjua s Jadrankom Kosor, s premijerkom ima poseban link naziva - buduća punica. Naime, njegova zaručnica Petra Ivančić, kći je Mirne Ivančić, ni manje ni više nego savjetnice Jadranke Kosor. Mirna Ivančić Kosoričina je bliska suradnica dugi niz godina. Karijeru u Vladi je započela 2000. godine kao savjetnica tadašnje potpredsjednice Vlade Željke Antunović, da bi dvije godine kasnije postala i šefica kabineta Ministarstva obrane na čijem je čelu bila Antunović. Mirna Ivančić dobro se snašla i s promjenom političke klime. Dolaskom HDZ-a na vlast postaje savjetnica potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor, a savjetnica joj je ostala i kada Kosor preuzima premijersku funkciju. Tako je u rujnu 2009. godine postala premijerkinom savjetnicom za unutarnju politiku.   Premreženi takvim obiteljsko-poslovnim vezama nije ni čudo da je baš Jabuka u izbornoj godini zasjeo u fotelju urednika Dnevnika HTV-a, kao što nije ni čudno da je upravo u njega premijerka imala najviše povjerenja da će "najbolje" odraditi ekskluzivni intervju s njom koji je više nalikovao na razgovor ugodni, nego li na profesionalno odrađen posao, kako je Jabuka kasnije isticao'- pisao je Index u proljeće 2011. godine.

No, očito su se dogodile turbulencije u profesionalnom i privatnom životu Ivana Jabuke. I dok je svoje uspone i trenutke sreće dijelio s medijima, očito sunovrate nije. To se može zaključiti i jendostavnom pretragom Google. Nema nikakvih podatak o Ivanu Jabuci nakon što je objavljeno kako je namješten u HTZ. Jedino je vidljivo kako su korisnici pretraživali termin 'Ivan Jabuka rastava' ali da na tu temu nije ništa ni objavljeno. Da je Jabuka bio u problemima vidljivo je iz presude Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu. No, sudeći po presudi sutkinje Ivanke Romić Ćukušić sve je dobro završilo po njega. Jabuka je bio okrivljen zbog prekršaja iz čl. 22 st. 5. točka 1. Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji. Zastupao ga je zagrebački odvjetnik Tomislav Grahovac, iz odvjetničkog društva Grahovac, Horvat, Žaper d.o.o. iz Zagreba.

Nakon oslobađajuće presude Jabuka je podnio zahtjev za naknadu troškova prekršajnog postupka putem branitelja. Ovo ljeto, 16. kolovoza 2022. godine sutkinja je riješila kako sud Ivanu Jabuka ima isplatiti iznos od 1.250 kn na ime naknade troškova prekršajnog postupka, koji obuhvaćaju nagradu i nužne izdatke njegovog branitelja. Jabuka je odbijen sa zahtjevom za isplatu naknade  u iznosu od 1.875 kn koliko je tražio. U tom rješenju piše kako je  presduom tog suda  od 17. veljače 2022. godine, temeljem čl. 182. toč. 3. Prekršajnog zakona, okrivljenik Ivan Jabuka oslobođen optužbe, zbog prekršaja iz čl. 22 st. 5. točka 1. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji te da je on putem branitelja 28. ožujka 2022. godine podnio zahtjev za naknadu troškova obrane tražeći sveukupno 3.125 kuna. Sutkinja je njegov zahtjev ocijenila djelomično osnovanim. Iz popisa stavki vidljivo je kako je prvo ročište bilo 25. studenog 2021. godine. Na rješenje Jabuka ima pravo žalbe u roku od 3 dana o kojoj odlučuje Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske.