Žerine financije i poslove vodi njegova supruga Barbara Žerić Mačela koja je vlasnica tvrtke koja organizira koncerte i nastupe Crvene jabuke ali i tvrtke koja vodi Žera bar na zagrebačkim Vrbanima. Njezinu tvrtku MPB Mediu tužila su dva bivša člana benda tvrdeći kako njima nisu isplaćeni honorari ali da su zato Žere otvorile kafić i butik u Zagrebu.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Nova 2021. nije slavno počela za pjevača Crvene jabuke Dražena Žerića Žeru.  Naime, 12. siječnja objavljena je ovrha Općinskog građanskog suda u Zagrebu nad njim pokrenuta na temelju vjerodostojne isprave. Nije to prva sudska nevolja poznatog pjevača u Hrvatskoj. Mediji su izvijestili kako su frontmena Crvene jabuke, Dražena Žerića Žeru, tužila dvojica bivših članova benda, bubnjar Darko Jelčić Cunja i gitarist Zlatko Bebek. Razlog su bili neisplaćeni honorari za desetke koncerata zbog čega je na Općinskom sudu u Zagrebu održano više ročišta zbog procesa pokrenutog 2018. godine.

Neisplaćeni članovi benda tužili su tvrtku MPB Media zbog neisplaćenih honorara. Ta je tvrtka u stopostotnom vlasništvu Žerine supruge Barbare Žerić Mačela, a preko koje se, odvija poslovanje benda Crvena jabuka. Drugi bivši član benda koji je tužio tvrtku Žerine supruge Darko Jelčić Cunja, glazbenik je koji je proveo 32 godine u Crvenoj jabuci a koju je napustio u ljeto 2017. Tada je na svom Facebook profilu napisao:

'Od jučer ne sviram u grupi Crvena jabuka. Iz Crvene jabuke tjeran sam u proteklih devet godina na vrlo smišljene načine, a pogotovo u zadnjih godinu dana. O načinima mog opstruiranja u radu i imenima iz grupe Crvena jabuka koja su mi ovo priredila, detaljno ću pisati - objavljivati na ovom mom profilu, ali i u elektronskim i pisanim medijima u danima i tjednima koja slijede'. 

Žera je kasnije komentirao istup bivšeg bubnjara riječima: 'Kroz bend je prošlo 38 ljudi. Čovjek zaželio da ne svira, a poslije što je pravio, to je njegova stvar'. Cunja mu je tada na Facebooku odgovorio: 'Dražene Žeriću, otjerao si jako puno ljudi iz grupe Crvena jabuka od 1994-2017. To nisu priče pojedinaca, to nisu blaćenja - to su činjenice koje će se dokazati, što sudskim, što medijskim putem'. Bubnjar se poslije s obitelji odselio u kanadski Hamilton. Za Slobodnu je odgovorio kako je problem u višegodišnjem dugovanju honorara kojim je MPB Media trebala isplatiti za odsvirane nastupe s Crvenom Jabukom te da im je godinama obećavan isplata do koje nikada nije došlo.

Tvrdio je kako je  tužio tvrtku MPB Media preko koje su obavljani svi poslovi Crvene jabuke, posljednjih 7-8 godina - rekao je tada Jelčić za Slobodnu. U članku je napisano i kako tvrtka Žerine supruge duguje dvojici bivših članova cifru od koje bi se mnogima zavrtjelo u glavi. Cunjinim odlaskom u originalnom sastavu ostao je tako tek Dražen Žerić Žera, koji je prvotno bio klavijaturist. Pjevač je postao nakon tragične prometne nesreće u rujnu 1986. u kojoj su, na putu za koncert u Mostaru, poginuli basist Aljoša Buha i dotadašnji vokal Dražen Ričl. 

Žera je nakon razlaza sa Zlatkom Arslanagićem, još jednim od članova izvorne postave i tvorcem hitova utkanih u temelje benda, preuzeo kormilo nad Crvenom jabukom, simbolom sarajevske glazbene scene 80-ih, koji je nastavio uspješno egzistirati i u godinama nakon rata. Inače, vlasnica i direktorica tvrtke koju tuže bivši članovi benda Barbara Žerić Mačela udala se za Žeru 6. listopada 2008. godine. Ona je od pjevača Crvene jabuke mlađa 20-ak godina a Žera je u trenutku vjenčanja imao 44 godine.

Vjenčali su se nakon  jednogodišnje veze, ploveći oko otoka Šolte. U braku su dobili blizanke Petru i Mareu. Inače, nakon udaje za Žeru njegova supruga studirala je novinarstvo na VERN-u. Za gospođu Žerić napisano je kako potječe s Pelješca mada je na jednom od njezinih profila napisano kako je iz Zenice. Inače supružnici Žerić žive u Zagrebu. Stan zbog kojeg je Žeru sustigla ovrha nalazi se u Denkovečkoj ulici u zagrebačkom Vrapču. Provjerom podataka u imeniku ustanovili smo kako Žera ima perijavljene telefone i u jarunskoj ulici Bartolići.

Prema podacima iz zemljišnih knjiga Žera je vlasnik stana površine 68 m2. Prilikom kupnje stana naveo je adresu u Alkarskoj ulici u Makarskoj. Na toj adresi Žera nema nekretninu. No, budući su kao suvlasnici zgrade u Makarskoj upisani i Mila i Željko Pašalić, a to se prezime spominjalo među ožalošćenim članovima obitelji na osmrtnici Žerinog oca, sarajevskog profesora matematike Nedžiba Žerića koji je umro u 91.-oj godini, nije isključeno da je Žera zapravo imao adresu kod članova obitelji.

Inače, stan u Bartolićima Žera je kupio u srpnju 2006. godine kreditom Privredne banke u iznosu od 159.000 švicarskih franaka. Spomenimo i kako su ime Žerine supruge Barbare spominjali bivši nezadovoljni članovi benda jer su tvrdili kako ona otvara kafić i butik dok oni ostaju bez honorara. Provjerili smo te navode. Činjenica je kako je na zagrebačkim Vrbanima u Malogoričkoj ulici tvrtka Žerine supruge Botte otvorila Žera bar.

Na web stranicama piše: 'Naša priča počinje na Jarunu kada je ŽeraBar prvi put otvorio svoja vrata 2017. godine. Samu ideju, koncept i uređenje cijelog bara osmislili su Barbara Žerić Mačela i Dražen Žerić - Žera, kao što i ime café-bara asocira. Logo je izradio dugogodišnji suradnik Crvene Jabuke, sarajevski dizajner Davor Papić. Od početka 2020. godine ŽeraBar zasjao je u pravom sjaju, kako i zaslužuje, u novom, većem prostoru na zagrebačkim Vrbanima III. Ambijent prati Žerinu životnu priču obilježenu Crvenom Jabukom, emocijama, doživljajima, ukusom za izvrsnu glazbu i najbolji espresso... !' - piše na webu zerabar.hr.

Sudeći po zadnjem financijskom izvješću koji je predan Fini ove godine tvrtka čija je direktorica i vlasnica Žerina supruga Barbara poslovala je s dobiti od 20 tisuća kuna. Tijekom 2019. Botte je imala prihode od 645.825 kuna. Tvrtku Botte Barbara Žerić Mačela osnovala je u veljači 2017. godine sa sjedištem u Malogoričkoj ulici, odnosno na istoj lokaciji na kojoj posluje Žera bar. U studenom 2012. osnovala je MPB Mediu na adresi u Denkovačkoj ulici, dakle u Žerinom stanu na koji je i stigla ovrha zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje. Prigodom osnivanja obje tvrtke Žerina supruga navela je kao kućnu adresu ulicu Bartolići, što znači da par živi na Jarunu a da poslovni dio vode iz stana u zagrebačkom Vrapču.

Tvrtka koju su tužili nezadovoljni bivši članovi Crvene jabuke zaključila je poslovnu 2019. godinu s dobiti. Naime, iz dokumenata koje je Barbara Žerić Mačela predala Fini proizlazi kako je dobit  tvrtke nakon oporezivanja iznosila 116.809,33 kuna. Od toga je iznos od 51.408,08 kn poslužio za pokriće gubitka 2015. godine dok je preostalih 65.401,25 kn postalo zadržani dobitak. Taj je iznos pripao Žerinoj supruzi kao 100-postotnoj vlasnici tvrtke. U poslovnim izvješćima je zapisano kako je MPB Media prihode u visini od 731.779 kn ostvarila organizacijom koncertnih nastupa.

Inače. Žerina supruga iskazala se kao vrla umješna mlada poslovna ćena. Ona očito vješto kombinira reputaciju i slavu benda čije hitove izvodi njezin suprug s vlastitim poslovnim ambicijama. Tako je u u listopadu 2016. objavljeno kako će se ženske torbe koje se proizvode u Tešnju prodavati u čitavoj regiji i to temeljem suradnje  o proizvodnji kožnih modnih torbi s poznatom hrvatskom dizajnericom Barbarom Žerić Mačela. Ugovor su potpisali dakle Žerina supruga i  izvršni direktor Haris Sejdić  u ime dviju tvrtki iz TešnjaSejdić je tada za poslovni portal Akta.ba kazao kako će se torbe plasirati na tržište Hvratske, Srbije i Slovenije.

U Hrvatskoj, prema našim informacijama, Žerina supruga nije otvorila butik kao što se dalo zaključiti iz izjava neisplaćenih članova benda Crvena jabuka već se radilo o online prodaji putem Faceboook stranice Macela. Stranica dugo nije ažurirana ali su modeli  s djevojačkim prezimenom Žerine supruge (uz gubitak kvačice na č) imali urbani dizajn. No, s poslovnih pothvata Žerine supruge prebacit ćemo se na ovršni postupak koji je na zagrebačkom sudu zaprimljen u travnju 2020. godine.

Vodoopskrba i odvodnja prijedlog za ovrhu dostavila je putem javnog bilježnika Bože Miletića iz Zagreba i to zbog iznosa od 709,20 kuna. Toliko je naime Žera ostao dužan za račune za vodu. Obvezan je platiti i troškove ovršnog postupka u iznosu od 590 kuna sa zateznom kamatom. Dugovi za vodu sežu od listopada i prosinca 2019. godine. Iznos računa sa zateznim kamatama do trenutka predaje ovrhe na sud popeo se na iznos od 724,48 kuna. Budući ovrhovoditelj ima mogućnost prisilne naplate potraživanja, ukoliko ne plati dragovoljno u roku 8 dana, pjevaču bi slijedile samo nove neugodnosti skopčane s povećanim dugovima. Vjerojatno će zato Vodoopskrbi i odvodnji platiti traženi iznos kako bi izbjegao daljnje povlačenje po sudovima i nove drastičnije mjere naplate.