U Hrvatskoj upravo traje reklamna kampanja Telemacha za 10 Giga optičku mrežu. Građani koji imaju ugovorni odnos s tom kompanijom  ne zamaraju se time niti tko je gazda niti kakvi zamršeni vlasnički mehanizmi stoje u pozadini tih priča. Većina niti ne zna da ista poslovna grupacija i isti čovjek stoji iza tih tvrtki te medijskih kuća Nove TV i N1. Većina ni ne sluti da tu ne prestaju ambicije moćnog srbijanskog mogula koji bi uskoro mogao proširiti medijsko carstvo u Hrvatskoj i na tiskane i elektroničke medije. Slijedi priča o predsjedniku United Groupa Draganu Šolaku koji je poznat i kao Kragujevčanin sa švicarskom adresom. Ta mu je okolnost omogućila da čak podiže tužbe protiv medija iz regije koji o njemu pišu na švicarskom sudu. Zanimljivo je kako čovjek koji stoji iz nekih od najmoćnijih nacionalnih i regionalnih televizija želi izboriti pravo da o njemu mediji ne pišu niti da propitkuju njegove postupke. Taj medijski i telekom mogul želio bi izboriti status u medijima nedodirljive osobe.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Jedan od najbogatijih i najmoćnijih poduzetnika u široj regiji zacijelo je Srbijanac s malteškom putovnicom Dragan Šolak. U Hrvatskoj njegovo carstvo obuhvaća vlasništvo nad Novom TV, N1 Televizijom i Telemachom. Prethodno smo pisali o kontroverzama kada je poslovna grupacija čiji je suvlasnik kupovala Novu TV te kako je za to preuzimanje bio lobistički zadužen Krešimir Macan. Naravno, Macan o tome šuti kao riba i ne želi istupati u javnost s komentarom je li bio privremeni medijski savjetnik premijera Andreja Plenkovića i Vlade RH kako bi pripremio teren da Šolakova grupacija preuzme tu televiziju s nacionalnom koncesijom u Hrvatskoj. Dragan Šolak zasigurno ima puno razloga da pokuša spriječiti medije u objavi članaka o njemu. Upućeni tvrde kako ga je na to navelo isksutvo kada je njegovo ime počelo curiti u aferi Rajski papiri i kada su njegove tvrtke dospjele na listu onih koje je mreža istraživačkih novinara navela kao tvrtke koje koriste porezne oaze za novčane transfere.

Prethodno su mediji u široj regiji pa tako i u Hrvatskoj pisali kako Šolak isisava silne novce preko mreže off shore tvrtke iz kompanija koje osniva u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji... Uz Šolakovo ime veže se čitav niz takvih kompanija no najpoznatije su Gerrard Enterprises registriran na Otočju Man, Salvado Investment Corporation sa Sejšela, tu je i ugašena Prestige Media  s Malte, čitav niz tvrtki registriranih na Cipru u rasponu od prve koja je zvala Balkan Films Company Limited, preko UML-United Media te čitavog niza drugih tvrtki sa sjedištem u Luksemburgu, Nizozemskoj, Austriji, Švicarskoj, Floridi... Također, tvrtke s kojima je povezan Šolak poduzimaju i ovrhe svojih neurednih korisnika pa se tako sve češće ime Telemacha pojavljuje u ulozi ovrhovoditelja u RH. Tako smo nedavno pisali kako je Telemach ovršio kćer okojnog ministra obrane Gojka Šuška.

Šolak pokušava putem odvjetnika izboriti pravo da se o njemu i impresivno stečenom bogatstvu ne piše i ne govori. Šolakov odvjetnički tim ima i praksu da posegne za tužbama s odštetnim zahtjevima kao oblikom pritiska na medije kako bi stvorio učinkovit oblik autocenzure jer su mediji u pravilu suočeni s financijskim poteškoćama i svaki pritisak financijske naravi doživljavaju kao težak udar na svoj financijski opstanak. S druge strane Šolak nema nikakvih financijskih nevolja i stvorio je carstvo koje mu omogućuje život na visokoj nozi, sudjelovanje na najprestižnijim golf turnirima diljem svijeta, kupnje skupih nekretnina neposredno uz najrazvikanija golf igrališta od Floride, preko Švicarske do juga Francuske. Šolakov odnos prema medijima i novinarima u slučaju da se bave njegovim bogatstvom uistinu je odiozan i beskrupulozan.

On nastupa s pozicije kako javnost ne bi trebala imati uvid u njegovo privatno bogatstvo kao da to isto bogatstvo nije generirano upravo iz poslova koje ostvaruje kroz mrežu medijskih, telekom i tvrtki koje se bave širokopojasnim internetom. Glavna urednica ovog portala već je prethodno, u vrijeme dok je pisala za Slovenske novice, dnevnik u izdanju kuće Delo, otkrila luksuzni posjed Dragana Šolaka na otoku milijardera Indian Creeku u Miamiju. Tamošnji Šolakov posjed sada tržišno vrijedi više od 40 milijuna dolara a prvi mu je susjed poznati pjevač Julio Iglesias. Kupnju te impresivne nekretnine Šolak je obavio 2014. tako što je njegova tvrtka sa Sejšela Salvado Investment Corporation na Floridi ustanovila tvrtku Four Palms of Indian Creek. O tome više možete doznati iz prethodno objavljenog članka na Imperijal.netu. No, Šolak obožava luksuzne posjede s vlastitim plažama i u Europi. Dokazuje to njegova kupnja luksuzne vile u Dullyju, općini u kantonu Vaud. Šolakov posjed nalazi se na obali Ženevskog jezera što mu jamči naravno i plažu ali i pristanište. Golemi uspjeh za nekoga tko je  u Beogradu imao adresu u Bloku 44 u lameli u Gandijevoj ulici 172 u Novom Beogradu.

I naravno golemi uspjeh za njegovu suprugu Gordanu koja je do udaje živjela u skromnoj ulici Pot na Fužine u Ljubljani u stanu svoga oca Milana Kosoriča. Odnosno koja je živjela u socijalističkoj višekatnici u Fužinama koja je ovjekovječena u filmu Čefurji raus, koji opisuje zajednicu i nevolje useljenika iz bivše Juge koju se tretira kao građanin nižeg reda, kolokvijalno Čefure. Put do milijardi i bogatstva Šolakovih zorno ilustrira kako se nigdje ne može tako brzo i neizmjerno zaraditi kao u ovom dijelu svijeta koji se naziva područjem Zapadnog Balkana. Gordana Šolak dobila je dozvolu mjesnih vlasti u Dullyju da renovira kupljeni posjed a posao je povjerila arhitektonskom uredu Sadar Vuga iz Ljubljane iza kojih su poznate svjetske arhitektonske priče te Samuel Bigger iz Quartala iz švicarskog Veveya.

Dullywood Beach - tako se popularno naziva taj komadić raja uz obalu Ženevskog jezera. Nema tu puno dvoraca i vila jer ni u tom dijelu svijeta nema puno milijardera koji si mogu priuštiti život na tako skupim lokacijama s plažom i uređenim okućnicama. Među rijetkim sretnicima su Gordana i Dragan Šolak te njihova djeca koja se školuju u Švicarskoj. Mediji su objavili kako je Šolak kupio vilu u Švicarskoj preko Gerrad Enterprises ali nikada dosad nitko nije imao informaciju o kakvoj se vili radi i gdje se ona točno nalazi.S jedne do druge luksuzne adrese Šolakovi putuju vlastitim prijevozom i u te je svrhe služila tvrtka Gerrad Aircraft koju je u Beču osnovao Gerrard Enterprises i Dragan Šolak. S 5 ili 10 giga optičkom mrežom, s jednom dvije tri, pet... nacionalne TV koncesije, sportskim kanalom... Šolakovima je zapravo samo nebo granica a nacionalni političari u odnosu na njih čine se kao perolaka kategorija kad su posrijedi medijski i financijski moć i utjecaj.

Šolakova supruga Gordana Šolak tražila je i dobila od nadležnih u općini Dully dozvolu za renoviranje vile koju je povjerila i uredu Sadar Vuga

Dragan Šolak u pohod na milijarde i milijunske vile krenuo je iz lamele u Gandijevoj u Novom Beogradu a Gordana Šolak iz ljubljanskog predgrađa Fužine te s malom tvrtkom Taped pictures

Ime Dragana Šolaka pronašli smo kao prokurista Temelach Slovenija, u češkom registru s adresom u Novom Beogradu, u slovenskom s adresom u Dullyju te u austrijskom registru