Nekada je brak bivše Kraljice Hrvatske Ive Radić i bivšeg nogometnog reprezentativca Boška Balabana slovio kao idealan. Mediji su na sva zvona pisali o idili i uspjehu bračnog para koji je dobio i troje djece. No, brak se urušio a nakon bračnog kraha stigle su brojne nevolje, međusobni imovinski problemi koji su dobili sudski epilog. Više smo puta pisali kako je Balaban ovršen te kako je njegova bivša odnijela sudsku bitku protiv njega. No, nevoljama nikad kraja kada je u pitanju Boško Balaban. Na zagrebačkom sudu pokušao je legalizirati posudbu moćnog Željka Lukača, odnosno uknjižiti založno pravo u njegovu korist ali sud ga je odbio. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog građanskog suda u Zagrebu ovlaštena referentica Vlatka Križanić-Spudić, odlučilvala je o prijedlogu Balaban Boška protiv protustranke Željka Lukača radi uknjižbe založnog prava. Odbila je Balabanov prijedlog, odnosno određena je zabilježba odbijenog prijedloga radi uknjižbe založnog prava u vlasnički list stana u Remetskom kamenjaku u Zagrebu u korist Željka Lukača (53) inače poznatog i moćnog biznismena. Lukač je i  predsjednik NO-a našićkog giganta NEXE u vlasništvu tajkuna Ivana Ergovića. Nedavno smo pisali kako je Ergović ušao u vlasničku strukturu B4B, tvrtke koja radi informatičke poslove za Ministarstvo financija, održavaju državnu riznicu i imaju uvid u sva plaćanja, te smo tu akviziciju doveli u veze s Ivanom Ergovićem. Lukač je 1995. godine završio magisterij iz poslovnog upravljanja (MBA) na Sveučilištu Texas u Austinu. Nakon završetka magisterija kratko vrijeme radio je u Americi, te se sredinom 1996. godine vraća u Hrvatsku gdje je prvo radio za Croatia Osiguranje d.d. pa za EBRD kao financijski analitičar a potom je 2003. godine zajedno s partnerima među kojima je ključni bio Borislav Škegro osnovao i vodio prvi hrvatski private equity fond - Quaestus.

Potom je 2008. bio predsjednik Uprave Metronet telekomunikacije d.d. - tvrtke kojoj je većinski vlasnik Quaestus fond i koja je zapala u financijske poteškoće. Nakon uspješno provedenog operativnog i financijskog restrukturiranja, u veljači 2017. godine uspješno realizira prodaju većinskog udjela u Metronetu. Iz obrazloženja je vidljivo kako je Balaban 7. lipnja 2021. podnio prijedlog uknjižbe založnog prava na stanu, temeljem priloženog Ugovora o zemljišnoknjižnom zalogu od 7. lipnja 2021. godine. Referentica zagrebačkog suda zaključila je kako 'prijedlogu nije bilo moguće udovoljiti'. U tijeku postupka utvrđeno je da je zatražena uknjižba založnog prava na nekretnini koja je upisana u zemljišno knjižni uložak Grada Zagreba, odnosno na dvosobni stan na prvom katu ukupne površine 62,70 čm kojem pripada spremište u podrumu te parkirno mjesto u podrumskoj etaži. Referentica zagrebačkog suda utvrdila je kako je na tom stanu 30. studenog 2017. zabilježena ovrha.

'Uvidom u priloženi Ugovor utvrđeno je da istim založni dužnik Boško Balaban radi osiguranja povrata potraživanja založnog vjerovnika u iznosu od 30.000 EUR dopušta uknjižbu založnog prava za korist vjerovnika Željka Lukača iz Zagreba. Imajući u vidu činjenicu da je na nekretnini koja je predmet upisa u ovom postupku dopušten i proveden upis zabilježbe ovrhe, zemljišnoknjižni sud ne može dopustiti traženi upis nakon već zabilježene ovrhe na nekretnini' - piše u sudskom rješenju. U rješenju su citirane i odredbe Ovršnog zakona kojim je određeno da nakon zabilježbe ovrhe nije dopušten upis promjene prava vlasništva utemeljen. Tako je konstatirano postojanje zapreke zahtjevnom upisu. Tako je odlučeno 8. lipnja 2021.

Zanimljivo je kako je tek sada rješenje objavljeno na sudskoj oglasnoj ploči. Protiv rješenja moguća je žalba u roku od 15 dana od dostave ovjerenog prijepisa odluke. Pregledom vlasničkog lista utvrdili smo kako se radi u zgradi u kojoj je 2015. Balaban kupio stan koji je gradila tvrtka Kaić zagrebačkog poduzetnika Luke Kaića dok je bio u braku s Ivom Radić Balaban. Od tvrtke Kaić stan je prvotno kupila nekadašnja novinarka HRT-a i partnerica Dijane Čuljak Ivana Šikić koja se sada preziva Kovač. Već smo pisali o njihovom imovinskom sporu nakon raspada braka u kojem su dobili troje djece. U rujnu prošle godine na tom Balabanovom dvosobnom stanu zabilježena je tužba. U istoj zgradi puno veći stan od 144 m2 uknjižen je na Ivu Radić Balaban. Ona je stan kupila od tvtrke Kaić ali je taj stan u lipnju ove godine uknjižen na Partner banku. Na stanu koji je glasio na Ivu Radić Balaban upisana je zabilježba u studenom 2015. godine. 'Zabilježuje se da je prijenos prava vlasništva sa imena i vlasništva Radić Balaban Ive, Zagreb..... izvršen radi osiguranja naplate novčane tražbine u iznosu od 607.000,00 EUR-a'.

Inače i na stanu koji je uknjižen na bivšeg Vatrenog Balabana upisana je hipoteka u korist Karlovačke banke. No, Balaban duguje i za pričuve što je vidljivo iz sljedećeg. Prva zabilježba upisana je u lipnju prošle godine. Radi se o osiguranju tražbine u iznosu 1.287,75 kn na ime nastalih troškova postupka, te radi naplate iznosa od 890,37 kn, na ime predvidivih troškova postupka, sve zajedno sa pripadajućim zakonskim zateznim kamatamau ukupnom iznosu 6.432,96. Ta je zabilježba upisana u korist suvlasnika stambene zgrade, odnosno urbane vile u Remetskom kamenjaku. Upisana je i zabilježba u srpnju 2021, radi osiguranja novčane tražbine u iznosu 2.814,42 kn, te radi naplate iznosa od 767,13 kn na ime nastalih troškova postupka. Za tu tražbinu upisana je ovrha. Znakovito je kako nigdje nije upisan zalog u korist Željka Lukača u iznosu 30.000 eura.

Naime, iz sudskog dokumenta koji je datiran u lipnu 2021. i zbog koje je Balabanu stigla odbijenica kao što smo prethodno napisali piše: 'Uvidom u priloženi Ugovor utvrđeno je da istim založni dužnik Boško Balaban radi osiguranja povrata potraživanja založnog vjerovnika u iznosu od 30.000,00 EUR dopušta uknjižbu založnog prava za korist vjerovnika Željka Lukača iz Zagreba...'. Podsjetimo kako smo više puta pisali o ovrhama koje su sustigle Balabana zbog režija. Tako smo pisali kako mu je stigla ovrha zbog smeća. Također, pisali smo i kako je njegova bivša supruga odnijela pobjedu nad njim na zagrebačkom sudu. Znakovito je kako nije prošao prijedlog uknjižbe založnog prava u korist Željka Lukača. On je inače neosporni moćnik s još moćnijim partnerima među kojima se ističe njegov ortak Mario Živković o kojem smo prethodno pisali.

Sunovrat Boška Balabana počinje nalikovati na onaj nekadašnje Dinamove zvijezde Dine Drpića koji je krahirao nakon rastave od Nives Celzijus. Naime, obojica su zapali u kronične dubioze o čemu smo ranije pisali. No Drpića je još sustigla i presuda zbog konzumiranja lakih opijata o čemu smo pisali u ranije objavljenom članku . I u slučaju Drpić kao i kod Balabana radilo se o tome da su bivši parovi i dalje bili prvi susjedi jer su u trenutku bračne idile bili vlasnici više etaža u istim urbanim vilama. Ono što se tada činilo kao prednost zacijelo je postala zapreka kada su parovi doživjeli iskustva kao u onom nekadašnjem holivudskom hitu Rat Roseovih. Balabanu zacijelo nije lako jer je na zagrebačkom sudu zbog neplaćanja alimentacije u iznosu 300.000 kn prošle godine potkraj listopada objavljeno kako je osuđen i na zatvorsku kaznu. No, zanimljivo je kako je zagrebački sud dopustio da Iva Radić stavi hipoteku na Balabanov stan zbog potraživanja neplaćene alimentacije o čemu smo ranije pisali ali nije Lukaču koji je Balabanu posudio 30.000 eura.