Mnoge je zahtjevni hodočasnički put na koji se odvaže vjernici iz čitavog svijeta promijenio a među takvima je zacijelo i pisac Paulo Coelho koji je svjetsku slavu stekao s Alkemičarom ali i Hodočasnikom. Očito je put promijenio i vlasnika kladionica iz BiH jer nakon što je objavio nekoliko slika i video zapis s putovanja do Santiaga de Compostela nema drugih objava poput prethodnih godina. Naime, Renato Korać prije svog zahtjevnog hodočasničkog puta kroz Pirineje objavljivao je proteklih ljeta brojne slike s raznih provoda po Jadranu uključujući slike s jahte ili brojnih restorana u kojima je često bio u društvu Zlatka Dalića ili Mate Bulića. No, nakon što je 4 tjedna s osmijehom na licu i ruksakom na leđima, oboružan vjerom i snagom duhovne misije uspio doći do cilja svakog hodočasnika Renato Korać okrenuo je novu stranicu. Barem u svojoj instagramskoj prezentaciji. Slike s njegovog puta nimalo ne nalikuju prizorima koje na društvenim mrežama u ovo doba dijeli tzv. hrvatska elita i oni koji to žele biti. Njegove slike zrače vjerom i optimizmom za razliku od svih prepotentnih slika na kojima se akteri smiješe s jahti, kraj bazena, iz vila, iz skupih restorana i na kojima su svi nadrealno sretni i pre zadovoljni svojim životima na luksuznoj nozi. Milijunaš Korać koji ima luksuzno gnijezdo u zagrebačkom Ban centru, nakon Todorića dijeli dragulj Dubrovnika s Vladom Divljanom iz Idola, svojim sljedbenicima ponudio je osmijeh u vjeri i asketizmu umjesto lažnog i blještavog hedonizma kojim nas bombardiraju sa svih strana.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Najpoznatiji brazilski pisac koji je svjetsku slavu stekao s Alkemičarom te koji je prodao preko 165 milijuna knjiga svoje osobno iskustvo pješačenja do svetišta pretočio je u knjigu Hodočasnik. Tako je opisao svoje duhovno putovanje Putem sv. Jakova koja je uvrštena na svjetsku Unesco baštinu 1993. godine kao kulturno dobro. Najveću inspiraciju Paulo Coelho je crpio iz vlastitog života. Iako je poznata ličnost, malo tko zna da je eksperimentirao s drogama, pokušao je samoubojstvo, koketirao s magijom, proširio Rock and Roll diljem Brazila, proživio ljubavne uspone i padove, ali nikad nije odustajao od svog najvećeg sna - da postane svjetski priznat pisac. Zadivljujuća je priča Paula Coelha o duhovnoj potrazi tijekom hodočašća srednjovjekovnim Čudesnim Putem za Santiago, priča puna pustolovina, no istodobno i fascinantna parabola o potrebni pronalaženja vlastitog životnog puta. Ovo je hodočašće za Paula bilo istinsko iskustvo inicijacije i zauvijek ga je promijenilo.

Poučilo ga je da se priroda istine može pojmiti kroz jednostavnost življenja; shvatio je da se »čudesno« može pronaći u najjednostavnijim stvarima. Hodočašće zauzima vrlo bitno mjesto u Coelhovom spisateljskom radu. To je prvi od njegovih velikih romana, nakon kojeg slijedi Alkemičar.  Takvo hodočasničko iskustvo netom je stekao i uspješni hercegovački poduzetnik Renato Reno Korać kojeg hrvatska javnost pamti po zajedničkoj slici s Kolindom ali i po tome da je dao Zdravku Mamiću 44,5 milijuna kn da podmiri porezni dug prema RH što je odbjeglom nogometnom menadžeru omogućilo da odblokira imovinu u Hrvatskoj. O tome smo pisali u ranijem članku u kojem smo spomenuli kako je njegova pokojna majka izrodila cijelu kladioničarsku dinastiju. Inače, Reno Korać i njegove dvije pratilje - hodočasnice prošle su rutu Put Svetog Jakova za koju piše da je dugačka oko 800 km, koju prelaze hodočasnici iz pravca Francuske na putu koji vodi u Santiago de Compostelu, grad u kojem se nalaze moći svetog apostola Jakova. Pored Camino Francésa postoje i druge rute prema Santiago de Composteli ali Camino Francés je najfrekventniji od svih.

Vijeće Europe mu je 1987. god. dodijelilo titulu "Glavne ulice Europe". UNESCO je 1993. god. proglasio španjolski i francuski dio puta za Santiago UNESCO-ovom svjetskom kulturnom baštinom. Prvo spominjanje korištenja puta vezano je za 1047. godinu. Ista ta ruta koristila se prije od strane hodočasnika koji su išli u Rim i povezivala je kraljevske gradove  Jaca(Huesca), Pamplonu (Navarra), Burgos i León. Reno Korać je kao i svi takvi putnici imao i hodočasničku iskaznicu. Istaknimo kako klasični hodočasnički put Camino Francés počinje na Pirinejima u francuskom gradu Saint-Jean-Pied-de-Port udaljenom oko 769 km od Santiaga. Svi ti manji putevi ujedinjuju se u mjestu Puente la Reina. Naravno hodočasnici mogu i odstupati od rute ako žele razgledati znamenitosti koje nisu na klasičnom Camino Francésu. Tijekom puta prolazi se najživotopisnijim pejzažima ali je i nekoliko većih gradova ukompnirano u rutu kao mjesta gdje se mogu razgledati znamenitosti i tamo prespavati.

Najpoznatija veća mjesta su zasigurno: Pamplona, Burgos, León, Astorga, Portomarín i naravno Santiago de Compostela.  Na samom putu je tijekom 11. i 12. stoljeća napravljen veći broj crkava u čast Svetog Jakova ali i prenoćišta. Osim toga postoji i veliki broj drugih kulturnih vrednota na Camino Francésu. Reno Korać je sa suprugom Anelom i Danijelom Pehar krenuo na Puta sv. Jakova do Camina de Santiago, 4. lipnja a do Camina de Santiago stigao je 25. lipnja 2022. godine. Na Instagramu je prije 4. tjedna objavio i videozapis s puta s potpisom: 'Broćanski hodočasnici: Anela Korać, Danijela Pehar, Renato Korać' te podnaslovom 'Pogledajte našu priču s puta od 850 kilometara koji je trajao 22 dana'. Naveo je i početnu točku puta odnosno Saint Jean Pied de Port. Hodočasnički put je očito promijenio pogled na svijet gazde brojnih kladionica jer već 4 tjedna na Instagramu nije ništa novo objavio. Inače, ranijih godina Koraćev bi Instagram profil bio prepun slika s odmora na Jadranu i druženja s prijateljima poput Zlatka Dalića i Mate Bulića i to na jahti, iz konoba, terasa uz more, iz Makarske, Pelješca, raznih nautičkih destinacija.

Možda Renato Korać osnažen ovim hodočasničkim putem otkrije i svoje skrivene talente te iskustvo pretoči u pisanu riječ. Nije isključeno da se odvaži i da objavi još kadrova s putovanja. Mada i ovo što je ponudio svojim pratiteljima nedvojbeno ukazuje kako je Renato Korać duhovno i fizički nepokolebljiv čovjek i vjernik koji je put prošao s neviđenom lakoćom. On i njegove dame Hercegovke kao da su cijelim putem podizali raspoloženje šaleći se na vlastiti račun ali i međusobno. Renato Korać je ovim putem pokazao kako je poduzetnik iznimne snage jer teško da bismo našli nekog drugog hrvatskog ili hercegovačkog kapitalca koji bi u 4 tjedna zatomio poriv za zaradom, provodom, komfornim životom i koji bi natovaren samo najnužnijim stvarima i s vjerom u srcu krenuo na otkrivanje duhovne i vjerničke dimenzije hrabro odolijevajući svim izazovima tog napornog puta u rasponu od planinskih visina, umora, promjene vremenskih prilika... Korać sebi može priskrbiti život na najvišoj nozi, već smo pisali i kako je vlansnik luksuznog stana u zagrebačkom Ban centru gdje mu je susjed Zlatko Dalić što smo objavili u ranijem članku, posjeduje i dragulj u Dubrovniku s Vladom Divljanom iz Idola o čemu smo pisali ali odrekao se komfora u ime duhovnog i puta osnaživanja vjere. Tako je dokazao kako može oboružan osmijehom i vjerom postići ono što je mnogima nemoguće i nedostižno odricanje.