Mediji su netom objavili kako nije službeno potvrđena optužnica protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac u aferi Softver te da njezina odvjetnica Jadranka Sloković vodi bitku da proglasi nezakonitim dokaze skupljene tajnim nadzorom Josipe Rimac. Svima je poznato kako se radi o sočnim porukama koje su izmjenjivale bivša optužena državna tajnica Josipa Rimac sa Žalac a u kojima se spominje famozna kratica A.P. koju dovode u vezu s hrvatskim premijerom. I dok nije izvjesno kako će životna i poslovna partnerica odvjetnika Čede Prodanović uspjeti izboriti da se iz spisa kao nezakoniti izbace ti sočni dokazi, stiže vijest da je imala uspjeh u obrani najpoznatijeg zagrebačkog dizajnera nakita Nenada Sovilja. Slijede detalji...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Jadranka Sloković zasigurno spada u odvjetničku elitu ne samo po činjenici da je biraju neki od najpoznatijih optuženika poput bivšeg premijera Ive Sanadera već i zbog visine njezinih tarifa od kojima se običnim smrtnicima zavrti u glavi. No, nisu joj sve obrane uspješne a među klijentima koje nije uspjela spasiti dugotrajne robije zacijelo je bivši hrvatski premijer. Jadranka Sloković nije uspjela obraniti ni čelnika Mosta. O tome smo svojedobno pisali u članku pod naslovom: 'NOVI PORAZ SANADEROVE ODVJETNICE Sloković izgubila spor u kojem je Božo Petrov tužio Stipu Gabrića, isplivala afera - Tijekom suđenja svjedoci iskazivali kako su čuli da je Slobodan Lang preko veze upisao predsjednika Mosta na Medicinski fakultet u Mostaru'. Teško da će uspjeti izboriti i da se u optužnici protiv Gabrijele Žalac izdvoje kao nezakoniti dokazi prikupljeni tajnim nadzorom mobilnih razgovora i poruka poglavito jer su isti prihvaćeni kao dokaz u optužnici protiv bivšeg HDZ-ovog ministra poljoprivrede.

O tome smo netom pisali u članku pod naslovom: 'NETEMA - TOČKA NA I Odvjetnici Tolušića, Horvata, Aladrovića i Borisa Miloševića tražile odbacivanje milijun stranica dokaza skupljenih tajnim nadzorom Josipe Rimac i drugih, sud ih odbio - Iz rješenja Županijskog suda vidi se da su istražitelji skupili skoro milijun stranica prisluškujući i bivšu pomoćnicu ministra gospodarstva Anu Mandac koja se nagodila i priznala krivnju da je na nagovor Rimac pomagala prijateljima da dobiju neke potpore'. Mediji su netom citirali njene riječi: 'Odluka nije donesena, bit će donesena 28. ožujka. Optužnica nije potvrđena, a nije ni odlučeno o prijedlogu za izdvanje nezakonih dokaza', izvijestila je Jadranka Sloković istupajući u ime svoje klijentice Gabrijele Žalac. Iako nije evidentno imala uspjeha u zastupanju Sanadera, Petrova te će očito naići na nepremostive zapreke u obrani Žalac, Sloković je uspjela obraniti slavnog dizajnera nakita Nenada Sovilja. Vidljivo je to iz rješenja sutkinje Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu Vanje Kolovrat Bjelinski.

Ona je 12. siječnja ove godine odlučivala u prekršajnom postupku protiv okrivljenog Nenada Sovilja kojeg je zastupala Sloković. Sovilja se teretilo za prekršaj iz članka 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Inače, u zakonu piše sljedeće: 'Tko se na javnom mjestu tuče, svađa, viče ili na drugi način remeti javni red i mir kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 20 do 100 eura ili kaznom zatvora do 30 dana'. Sutkinja je odlučivala o zahtjevu okrivljenog za naknadu troškova prekršajnog postupka, dana 12. siječnja 2022. godine te je prihvatila zahtjev okrivljenog Nenada Sovilja. Odobrila je da se okrivljenom isplati ukupan iznos od 3.281,25 kn na ime naknade troškova prekršajnog postupka koji obuhvaćaju nagradu i nužne izdatke branitelja. Iz obrazloženja je vidljivo kako je presudom tog suda 9. prosinca 2022. godine, okrivljeni Nenad Sovilj 'oslobođen optužbe za prekršaj iz čl. 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, temeljem čl. 182. toč. 3. Prekršajnog zakona' - piše u dokumentu.

Sovilj je preko odvjetnice Sloković pravodobno podnio zahtjev za naknadu troškova obrane, odnosno troškova izlaska na tri rasprave, u ožujku 2022, svibnju te prosincu i podnesak iz travnja 2022. godine. Izlasci na rasprave koštali su po 750 kn plus PDV a podnesak 375 kn plus PDV. Sutkinja je ocijenila zahtjev u cijelosti osnovanim. Na kraju presude piše: 'Budući da je okrivljenik oslobođen optužbe jer nije bilo dokaza da se isti proglasi krivim, troškovi prekršajnog postupka imaju se isplatiti iz sredstava ovog Suda, na temelju čl. 140. st. 2. Prekršajnog zakona'. Iz navedenog je jasno kako odvjetnica nije imala niti uobičajeno visoke tarife kada je zastupala draguljara Sovilja.