Za Juštu Puharića hrvatska javnost prvi put je doznala kada je objavljen podatak kako je on hipotekarni vjerovnik Davora Šukera. Potom smo na Imperijal.net objavili priču kako tuži londonski hotel s pet zvjezdica zbog zapljene četiri klasik automobila od kojih je Rolls Royce Phantom pripadao bivšem iranskom šahu Rezi Pahlaviju. 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Makaranin Jušte Puharić već je drugi put dospio na naslovnice nekih od najčitanijih britanskih tabloida. Prije dva dana Daily Mail te kasnije i brojni drugi mediji objavili su članak pod naslovom 'Hrvatski poduzetnik tuži kockarnicu Mayfair u kojoj je u pet dana prokockao 27 milijuna funti zbog tvrdnje da su mu ponudili 'povrat novca' za igru, ali su mu odbili isplatu nakon što je osvojio 1,5 milijuna funti'. Tako je misteriozni Makaranin, za kojeg je šira javnost u Hrvatskoj prvi put doznala kada je Porezna potkraj 2016. češljala Davora Šukera pa utvrdila kako je Jušte Puharić vjerovnik na dvije nekretnine, odnosno da mu Šuker duguje blizu 8 milijuna kuna (dug je upisan u britanskim funtama), postao poznatiji britanskoj nego domaćoj javnosti.

U tužbi Jušte Puharić tvrdi  kako su mu šefovi u casinu The Park Lane Club u Mayfairu obećali isplatiti 'povrat novca' kao poticaj za igranje tamo. On je osvojio 1,5 milijuna funti nakon što je u pet dana, između 26. i 30. svibnja 2015., potrošio 27 milijuna funti igrajući rulet. Vlasnici kluba su na londonskom Visokom sudu izjavili kako nikada nisu pristali na financijske poticaje. Koncesiju u kazinu ima tvrtka Silverbond Enterprises Ltd. i njihov je zastupnik na sudu porekao kako su ganjali Puharića i dali mu takvu ponudu. Puharić u tužbi tvrdi kako je  pristao riskirati svoje milijune u kasinu tek nakon što su ga predstavnici kazina naciljali kao mega bogatog i 'vrijednog igrača' te su ga predstavnici kazina namamili da tamo igra s ponudom za povrat novca.

Puharić tvrdi kako ima "ugovorno pravo" na 243,518 britanskh funta što predstavlja 0,9 posto provizije na njegov ulog u kockanju od 27.057.621 britanskih funta te da ide s dobitkom od 1.466.056 britanskih funta a koji je napustio nakon unosnog petodnevnog boravka za stolom. ( Preračunato, radi se o fascinantnih 229.38 milijuna kuna.)  Iz tvrtke Silverbond Enterprises Ltd., poriču njegovu tvrdnju, inzistirajući da Puhariću ne duguju ni lipe re da uh nijeni bilo briga igra li on u njihovom kazinu ili ne. Puharićev odvjetnik rekao je na londonskom Visokom sudu da je taj poduzetnik bio redoviti igrač u kockarnicama Mayfair od 2002. godine, no Park Lane Club ga je 2015. prepoznao kao dragocjenog igrača 'kojeg je želio privući da se kocka u klubu'.

On je pojašnjavao kako su Puhariću na ulici prišli predstavnici kazina  Park Lane Club, pozvali ga na kavu i večeru objasnivši im kako klub nudi najbolje igračke uvjete koje bi mogao dobiti i u bilo kojem drugom casinu iz lanca Mayfair. Za Puharića je ta ponuda značila da mu je klub pristao platiti 0,9 posto provizije na njegov ulog, ekvivalent povratu novca koji je dobivao u drugim kockarnicama - pobjeđivao ili gubio. Zastupnik kazina Guy Olliff-Cooper, tvrdio je kako nije bilo takve ponude. 'Možda je rekao da će se klub potruditi da bude konkurentan i da će stoga razmotriti podudaranje uvjeta koje je gospodin Puharić dobio negdje drugdje', rekao je odvjetnik kazina inzistirajući da "nije dana formalna ponuda".

Postupak vodi londonski sudac Gavinu Mansfieldu QC. 'Kazina koriste razne poticaje za privlačenje kupaca. Predstavnik kazina porekao je da je Puharić ikad dobio takvu ponudu. 'Jedini poticaj koji se nudi igračima ruleta u klubu Park Lane bilo je diskrecijsko besplatno gostoprimstvo i provizija koju mogu iskoristiti kao' popust na gubitke', ali igrač koji je dospio na vrh nije mogao to ni tražiti od kazina. Predstavnik kazina zatražili je od suda odbacivanje Puharićeve tužbe. Sudac će naknadno donijeti presudu. Inače, Puharić je na sudu angažirao odvjetnika koji je specijaliziran za zastupanje prava u kockarskoj industriji i iskustan u zastupanju igrača.