Da Emil Tedeschi nije rođen kao sin Svetozara Emila Tedeschija u Hrvatskoj već da je rođen u SAD-u danas bi vjerojatno imao neke američke ekvivalentne nekretnine hrvatskima ali bi na njima zacijelo imao i hipoteke u protuvrijednsti tih nekretnina. No, u Hrvatskoj je taj veletrgovac i DJ uspio magičnim financijskim transakcijama, koje su se odvijale podalje od poreznih i financijskih nadzora, očistiti od hipoteka teških desetine milijuna kuna i sada može 'oslobođen svih  kreditnih okova' suvereno kupovati političku ulaznicu za budućnost ulaganjem mrvica u novu hrvatsku političku grupaciju koja je netom osvojila metropolu.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Bivši vlasnik rajskog posjeda u Uvali Parja na otoku Hvaru koji se još naziva i poluotok Pelegrin bio je talijanski poduzetnik, tada oženjen bivšom suprugom Donalda Trumpa, koji je tu vrijednu nekretninu posjedovao preko svojih hrvatskih tvrtki. Tako je tvrtku Parja osnovala 24. srpnja 2006. tvrtka Villa Floriana  Riccarda Mazzucchellija, tadašnjeg supruga Ivane Trump. l na Trgovačkom sudu u Zagrebu upisana je zabilježba 16. veljače 2007. godine u tvrtci Parja radi osiguranja naplate novčane tražbine Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb. Radilo se o upisu zalogu na poslovnim udjelima temeljem Ugovora o kreditu od 29. kolovoza 2006. godine, te Sporazuma o osiguranju od 16. siječnja 2007. godine. Taj je ugovor ovjeren kod javne bilježnce Senije Škrinjar u Zagrebu.  

Zabilježeno je pravo zaloga na poslovnim udjelima i to: na jednom poslovnom udjelu tvrtke Pelegrin iz Zagreba u nominalnom iznosu od 20.000 kuna, što je predstavljalo 0,29 posto temeljnog kapitala, te na jednom poslovnom udjelu Pelegrina u nominalnom iznosu od 6.907.500 kuna, što je predstavljalo 99,71 posto temeljnog kapitala za iznos od 29.350.000 kuna. Zalog je bio datiran do 31. listopada 2009. godine u korist Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb. Na Trgovačkom sudu u Splitu upisana je potom promjena imena tvrtke. U rujnu 2006. godine Parju je od Mazzuchellija preuzeo Emil Tedeschi.

Vidljivo je to iz objave u Narodnim novinama. Umjesto Ville Floriane kao vlasnik Parje upisana je Tedeschijeva zagrebačka tvrtka Pelegrin a umjesto Mazuchellija kao direktor upisan je Emil Tedeschi.  Prethodno je na Trgovačkom sudu u Zagrebu objavljujen upis povećanja temeljnoga kapitala i promjena odredbi Izjave o osnivanji  4. rujna 2006. godine. Uvećan je temeljni kapital Parje s početnih 20 tisuća na 6.927.500 kuna odlukom iz srpnja 2006. godine. U ožujku 2008. godine Emil Tedeschi osniva tvrtku Poluotok Pelegrin. sa sjedištem u Uvali parja b.b., odnosno na adresi Ville Floriana.

U travnju 2007. godine Parja je pripojena Tedeschijevoj tvrtci Pelegrin i to 'na temelju Ugovora o pripajanju i odluke Skupštine ovog društva od 28. prosinca 2006. godine i odluke Skupštine Društva preuzimatelja od 28. prosinca 2006. godine'. Tvrtci Pelegrin potom je Tedeschi promijenio ime i sjedište. Iz sjedišta njegove Atlantic Grupe u zagrebačkoj Miramarskoj tvrtka je preseljena u hvarsku Uvalu Parja a ime je promijenjeno u Poluotok Pelegrin.  Potom je na Trgovačkom sudu u Splitu objavljen upis zabilježbi, 25. studenog 2008. godine.

Upisano je više zabilježbi solemniziranih kod javne bilježnice Lucije Popov iz Zagreba. Citiramo: 'Radi osiguranja naplate novčane tražbine Raiffeisenbank Austria Zagreb, iz Ugovora o kreditu od 29. kolovoza 2006. godine, kao i Sporazuma o osiguranju zasnivanjem založnog prava na poslovnim udjelima, od 29. kolovoza 2006. godine. Upisano je i pravo zaloga na jednom poslovnom udjelu  Emila Tedeschija u nominalnom iznosu od 990.000 kuna, što predstavlja 99 posto temeljnog kapitala te  na jednom poslovnom udjelu tvrtke Dan, Mrak  u nominalnom iznosu od 10.000 kuna, što predstavlja 1 posto temeljnog kapitala te konačno pod rednim brojem 5 upisan je zalog za iznos od 29.350.000 kuna do 31. listopada 2009. godine u korist Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb'.  

No, zabilježeno je i brisovno očitovanje od 18. srpnja 2008., izdano od založnog vjerovnika Raiffeisenbank Austria te  dopušteno brisanje upisa zabilježbe založnog prava na poslovnim udjelima koje imaju Emil Tedeschi  i njegova zagrebačka tvrtka Dan, Mrak  u društvu Poluotok Pelegrin d.o.o., sa sjedištem u Hvaru i to na jednom poslovnom udjelu u nominalnom iznosu od 990.000 kn, i na jednom poslovnom udjelu u nominalnom iznosu od 10.000 kn. Vlasnik tvrtke Dan, Mrak je Emil Tedeschi a direktor njegov najbliži suradnik Neven Vranković. Uđemo li danas u sadržaj vlasničkog lista rajskog hvarskog posjeda (restorana, zgrade, pašnjaka, dvora....)  Emila Tedeschija u znamenitoj uvali Parja a koje obuhvaća i koncesiju na plažu te na lovište Pelegrin vidjet ćemo kako je upisano vlasništvo 1/1 u korist Tedeschijeve tvrtke Poluotok Pelegrin.

U vlasničkom listu piše kako je prijenos vlasništva napravljen 'Temeljem ugovora o pripajanju trgovačkog društva Parja d.o.o. trgovačkom društvu Pelegrin d.o.o. od 28. prosinca 2006. godine, Rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu od 29. ožujka 2007. godine te Rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu od 18. svibnja 2007. godine, Odluke o izmjeni Društvenog ugovora o osnivanju Pelegrin d.o.o. od 4. lipnja 2007. godine i Rješenjem Trgovačkog suda u Splitu od 10. listopada 2007. godine'. U teretovnici nije upisana ni kuna kredita ili hipoteke. Jedini vlasnik i direktor tvrtke Poluotok Pelegrin je Emil Tedeschi. To nedvojbeno znači da je Emil Tedeschi uspio preko noći vratiti kredite od skoro 30 milijuna kuna, odnosno 29, 35 milijuna kuna koliko je dugovao Raiffeisen banci u Zagrebu.

Tadašnji direktor te banke Zdenko Adrović sada je predsjednik NO-a Tedeschijeve Atlantic Grupe. Njegov zamjenik je Siniša Petrović, profesor s katedre za trgovačko pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta. O njegovom putu i osobnom bogaćenju pisali smo u članku u kojem smo apostrofirali i kako se Petrovićeva supruga, zagrebačka odvjetnica Marijana Liszt bogatila na sukobu interesa ali i u vrijeme dok je njezin suprug kao izbor tadašnjeg premijera Zorana Milanovića bio predsjednik NO-a Ine kao predstavnik hrvatske strane ali interesno naklonjen Mađarima i Molu.

O Milanovićevim gostovanjima kod Tedeschija tijekom ljetnih mjeseci na Pelegrinu, mediji su redovito pisali jer se postavilo i pitanje sukoba interesa tijekom njegovog premijerskog mandata.Da Emil Tedeschi živi i posluje u SAD-u zacijeli ne bi u kratkom roku zaradio toliki keš koji bi uložio u privatne nekretnine kako na Hvaru tako i u Zagrebu u smislu skidanja višemilijunskih hipoteka sa svoje rezidencije u Visokoj ulici. No, budući da Emil Tedeschi uživa status božanstva u velikom dijelu političkih krugova a još više u medijima koji ga slave ne samo zbog marketinških ugovora koji imaju s tvrtkama iz njegovog sustava već i zbog činjenice da je suvlasnik RTL-a te čitavog niza medija na nacionalnoj (net.hr) i lokalnoj razini (brojni portali) a na koje utjecaj ostvaruje temeljem vlasničke pozicije u RTL Hrvatska, ne čudi da je to tako.

Tedeschi je financijer zaklade Solidarna s kojima su neodvojivo povezani kao zakladnici Sandra Benčić ali i brojni lideri Možemo predvođeni Tomislavom Tomaševićem. U kampanji je Tedeschi RTL Hrvatska i vezane medije stavio u službu propagandne kampanje za Možemo. Njegov je interes očit u cijeloj priči, nakon godina bliskosti s SDP-om i Zoranom Milanovićem, izvrsne pozicije koju je prethodno imao i tijekom dva premijerska mandata Ive Sanadera, korektnih odnosa s premijerom Andrejem Plenkovićem, Tedeschi je sebi preko Možemo kupio jednako nedodirljivi status i u nekoj budućoj političkoj konstelaciji.

Odnosno, ako Možemo sa zagrebačke razine iskorači na nacionalnu tajkun Tedeschi zasigurno će biti prvi u vlaku kao pobjednik. Uostalom, mediji su već isfrizirali njegov lik i djelo tako da je općeprihvaćen mit kako je on 'dobri' i 'legalni' tajkun unatoč tomu što je iza njega uspješno savladana bitka nakon međunarodne istrage zbog sumnje na pranje milijuna preko svjetskih poreznih oaza a koja je u konačnici oprana i legalizirana od strane hrvatskih nadležnih institucija. O čemu najbolje svjedoče dokumenti koje smo objavili uz prethodno objavljeni članak. U isti vlak Možemo osim Tedeschija evidentno nastoji ući i predsjednik Zoran Milanović čije je izjave o huškačkoj kampanji Tomaševićevog protukandidata Škore rado preuzimao i citirao RTL u udarnim terminima. Milanović očito sluti kako glasače SDP-a preuzima Možemo pa si traži novu političku skupinu koja će ga poduprijeti u kampanji za drugi mandat.