Famozna Mamićeva presica u Mostaru kada je za primanje mita prozvao više hrvatskih sudaca ipak nije završilo u stilu 'tresla se brda rodio se miš'. Dapače, većina prozvanih sudaca su uhićena a dvojica od njih, Vekić i Kvesić  su nakon ispitivanja u Uskoku i zadržani u zatvoru otkud im predstoji teška borba s istražiteljima čiji prikupljeni dokazi već cure u medije. Doznajte kakvo smo ekskluzivne informacije doznali o sucu Zvonku Vekiću.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Dosad smo pisali o imovinskim statusima osječkih sudaca Darka Krušlina i Ante Kvesića te o luksuznim svjetskim putovanjima Sonje Kvesić, sada Pašalić, kćeri suca Kvesića i to u stilu sestara Kardashian. Pisali smo o tome kako se Državno sudbeno vijeće oglušilo na upit u kojem smo ih pitali o zatajenim imovinskim podacima tih sudaca. No, naknadno je procurilo kako su istražitelji u akciju uhićenja i krenuli temeljem ustanovljenog nesklada između prijavljene i legalno stečene imovine i stvarnog imovinskog statusa.

U ovom članku razotkrivamo profesionalni put Zvonka Vekića koji je završio debaklom, odnosno utamničenjem s realnim ishodom da više nikada ne sjedne u sudačku fotelju. Na početku istaknimo kako je postao sudac Županijskog suda u Osijeku. Predsjednik Državnog sudbenog vijeća Milan Gudelj nakon 59. sjednice DSV-a održane 7. listopada 2004. potpisao je odluku kojom su za suce Županijskog suda u Osijeku imenovani Darko Krušlin i Zvonko Vekić, obojica dotad suci Općinskog suda u Osijeku.

Na dužnost su stupili 1. studenoga 2004. godine. Kao što su imenovani istog dana, ironijom sudbine, protiv obojice je predsjednik osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban, 18. ožujka ove godine započeo stegovni postupak a potom, četiri dana kasnije, zbog druženja s Mamićem zatražio od DSV-a i razrješenje Krušlina i Vekića. Bio je to epilog prozivki  Zdravka Mamića koji je na presici u Mostaru iznio teške optužbe o podmitljivosti osječkih sudaca. Konačno. suci Krušlin, Vekić i Kvesić su i uhićeni 9. lipnja.

Krušlin je pušten da se brani sa slobode a u zatvoru Zvonko Vekić i Ante Kvesić čekaju ishod zajedno s osječkim poduzetnikom Dragom Tadićem. Podsjetimo da je Mamić prozvao Vekića da je od njega primio mito od čak 500.000 eura. Mamić je tvrdio da je Vekiću i prijateljici platio i luksuzni put u Dubai. No, mi smo istražili kako je počela karijera suca koji je uhićen u stanu svoje intimne prijateljice Nataše, kojoj je, kako pišu mediji kupio i stan. isti mediji su objavili kako se pretpostavlja da je stan kupljen iz ilegalnih izvora i da je sudac zapravo stvarni vlasik tog stana u kojem je i uhićen a koji se nalazi u Strossmayerovoj ulici u Osijeku.

Prijateljica suca Vekića istražiteljima je dala inkriminirajući iskaz, koji je procurio u medije, a prema kojem je s Vekićem bila na raznim druženjima u Zagrebu i drugdje s Mamićem i članovima njegove obitelji. Podatke o Vekićevom profesionalnom putu pronašli smo u službenom glasniku RH Narodnim novinama. Tako smo iskopali zanimljiv podatak kako je Zvonko Vekić bio vršitelj dužnosti direktora u poduzeću "Kovinar" Osijek prije nego što je imenovan za zamjenika općinskog javnog tužitelja u Općinskom javnom tužiteljstvu Osijek.

Odluku o njegovom imenovanju potpisao je osobno Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH tada na dužnosti predsjednika Zastupničkog doma Sabora. Odluka je donesena na sjednici 5. studenoga 1992. Potom ga je Državno sudbeno vijeće na čijem je čelu bio Ante Potrebica imenovao za suca Općinskog suda u Osijeku zajedno s brojnim drugim sucima Općinskih sudova u u Donjem Miholjcu, Đakovu, Osijeku, Valpovu i Županji 3. listopada 1996. Ime uhićenog suca Zvonka Vekića objavljeno je u Narodnim novinama i zbog njegovog imenovanja za suca Službeničkog suda u Osijeku.

Dogodilo se to 28. travnja 2006. a tu je odluku potpisala tadašnja potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor. S te je dužnosti razriješen odlukom aktualnog premijera Andreja Plenkovića 13. prosinca 2018. godine.  Provjerili smo kako stoji stvar s imovinom suca Vekića. Sudac Vekić u imovinskoj kartici naveo je naslijeđenu kuću s okućnicom od 386 kvadrata vrijednu 750 tisuća kuna.

Radi se o kući prizemnici u Dubrovačkoj ulici u Osijeku. Na kuću je stavljena zabilježba - zabrana otuđenja. Piše: ' Zaprimljeno 11. LIPNJA 2021.g. pod brojem Z-10399/2021 ZABILJEŽBA, Na temelju Rješenja Županijskog suda u Zagrebu od 10. lipnja 2021. broj 12 Kir-t-Us-347/2021, zabilježuje se zabrana otuđenja i opterećenja na nekretninama Vekić Zvonka. Na sučevoj kući upisana je zabilježba 'da kod evidentiranje nadstrešnice, pomoćne zgrade i spremišta nije  priložena uporabna dozvola'. U teretovnici te kuće je sudac Vekić imao hipoteku  upisanu 17. svibnja 2005. temeljem ugovora o kreditu sa sporazumom od 18. travnja 2005. u iznosu od 46.300 CHF u korist Slavonske banke.  

No, taj je kredit isplatio što je vidljivo iz  brisovnog očitovanja Hypo Alpe-Adria-Banke od 10. rujna 2015. Hypo banka je inače preuzela Slavonsku banku pa je zato ona upisana u trenutku ispisa hipoteke. Pronašli smo i kako je sudac Vekić svoj prethodni automobil nabavio na leasing u ljeto 2005. godine. Radilo se o iznosu od 7.231 CHF  s rokom otplate 48 mjeseci i tada je nabavio Citroën preko kreditora - vinkovačke podružnice Raiffeisenbank Austria.

No, neosporno je vidljiv imovinski progres suca Vekića. Naime, prema podacima iz njegove imovinske kartice sada vozi Volkswagen Arteon iz 2017. godine koji  je procijenio 200 tisuća kuna vrijednim. U imovinskoj kartici Vekić je napisao kako ga je kupio kreditom i prodajom starog automobila. K tomu, posjeduje i osobnu ušteđevinu od 30 tisuća eura te još 39 tisuća eura stečenih prodajom dionica naslijeđenih od pokojnoga oca. Stalni bruto prihodi kreću mu se od 33 do 34 tisuće kuna, a od ostalih prihoda imao je tri tisuće kuna naknade za izbore za manjine i pet tisuća kuna naknade za EU izbore.

U PBZ-u je 1. kolovoza 2017. godine digao kredit od 120 tisuća na pet godina. Vekićeva supruga od imovine ima samo 17 tisuća eura zarađenih prodajom stana pokojne majke. Inače Vekićeva supruga upisana je kao pretplatnica na adresi kuće u Dubrovačkoj ulici u Osijeku. I iz tog primjera se vidi kako je dvostruki život i dvostruke standarde imao sudac koji je uhićen u stanu prijateljice kojoj je, prema objavljenom, kupio stan a koja se temeljito raspričala pred istražiteljima.