Ministrica  Nikolina Brnjac nije odgovorila na naš upit je li Real Grupa ponovno dobila vrijedan angažman zakupa oglašavanja za Hrvatsku turističku zajednicu, iako je predsjednica HTZ-a, a da je iz igre ispala medijska agencija Promedia Group. Nije odgovorila ni na pitanje jesu li točne informacije da je glavnu riječ u izboru marketinških agencija vodila Martina Srnec, direktorica Sektora za promociju i oglašavanje HTZ-a, koja je rado viđen gost na zabavama Real Grupe i koja je preko Kristine Mamić (bivše glasnogovornice bivšeg ministra turizma Garija Cappellija), zaposlena u HTZ. Nije odgovorila ni je li sestra Kristine Mamić uhljebljena u Real Grupi, te je li bivša miss Hrvatske, ujedno bivša supruga umirovljenog nogometaša Ognjena Vukojevića i aktualna zaručnica Krešimira Renza Prosolija - Andrea Ćupor svoju vezu s gazdom Real Grupe  Prosolijem intenzivirala baš kad je radila u HTZ-u, te je li se iz te činjenice mogu nazrijeti veliki poslovi koje Real Grupa kontinuirano dobiva od HTZ-a. Nije odgovorila ni je li bila upoznata s činjenicom da je kći Mate Granića zaposlena u Prosolijevoj Real Grupi, te je li  Mate Granić, kojeg mnogi zovu 'Pola meni, pola tebi, pola Bagi', bio kadrovski tata njezinog namještenja u komfornu fotelju  ministrice turizma i sporta.Odgovor iz press službe njezina kabineta sugerira kako ministrica Brnjac ni o čemu nije odlučivala niti je  odgovorna za bilo što, iako je predsjednica Turističkog vijeća HTZ-a  koje dodjeljuje proračunske milijune u turističkom sektoru. Slijede detalji...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U utorak 27. veljače ove godine, tjedan dana nakon što je na 22. sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice usvojena   odluku o raspisivanju Javnog natječaja za dodjelu sredstava za projekte udruženih turističkih zajednica u 2023.godine... na kojoj je usvojena  i odluka o odabiru strateških partnera za provedbu promotivnih kampanja na inozemnim tržištima u 2023. godini u ukupnom iznosu od gotovo 3,4 milijuna eura s uključenim PDV-om, u cilju pravodobnog i istinitog informiranja javnosti uputili smo ministrici turizma Nikolini Brnjac sljedeći upit:

- Dana 20. veljače ove godine na 22. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, na kojoj ste sudjelovali kao ministrica turizma i sporta, usvojena je  odluku o raspisivanju Javnog natječaja za dodjelu sredstava za projekte udruženih turističkih zajednica u 2023. te Javnog natječaja za dodjelu sredstava za projekte regionalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2023 - link. Riječ je o natječajima u sklopu kojih će se sredstva, osigurana iz Fonda za udružene turističke zajednice, odnosno Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent, dodjeljivati za projekte istraživanja i strateškog planiranja, razvoj turističkih proizvoda, komunikaciju i oglašavanje te za projekte destinacijskog menadžmenta, kao i za projekte koji se realiziraju sredstvima iz EU fondova. No, ono što će posebno interesirati hrvatsku javnost jeste i podatak da je na toj sjednici  usvojena  i odluka o odabiru strateških partnera za provedbu promotivnih kampanja na inozemnim tržištima u 2023. godini za što su odobrene suradnje s turoperatorima i prijevoznicima u ukupnom iznosu od gotovo 3,4 milijuna eura s uključenim PDV-om. Imamo pouzdanu informaciju da je Real Grupa ponovno dobila veliki dio posla zakupa oglašavanja za Hrvatsku turističku zajednicu, a da je iz igre ispala medijska agencija Promedia Group. Kojim ste se kriterijima rukovodili da veliki dio posla a time i pozamašnog marketinškog kolača dodijelite Real Grupi a ne tvrtci Promedia Group?

- Na spomenutoj sjednici Turističkog vijeća izjavili ste između ostalog i sljedeće: 'Danas smo donijeli važne odluke za razvoj i promociju destinacija u svim dijelovima Hrvatske, kao i za promociju na inozemnim tržištima. Najveća sredstva do sada, više od 8 milijuna eura, izdvojili smo za udružene turističke zajednice te za turističke zajednice na nedovoljno razvijenim područjima, za razvoj i unaprjeđenje turističkog proizvoda, projekte destinacijskog menadžmenta, kao i projekte istraživanja i oglašavanja'.Jesu li točne informacije da je glavnu riječ u izboru marketinških agencija vodila Martina Srnec, direktorica Sektora za promociju i oglašavanje HTZ-a, koja je rado viđen gost na zabavama Real Grupe i koja je preko Kristine Mamić (bivše glasnogovornice bivšeg ministra turizma Garija Cappellija), zaposlena u HTZ?

- Pouzdani izvori ističu kako je sestra Kristine Mamić uhljebljena u Real Grupi, te da je bivša miss Hrvatske, ujedno bivša supruga umirovljenog nogometaša Ognjena Vukojevića i aktualna zaručnica Krešimira Renza Prosolija - Andrea Ćupor svoju vezu s gazdom Real Grupe  Prosolijem intenzivirala baš kad je radila u HTZ-u? Je li se iz te činjenice mogu nazrijeti veliki poslovi koje Real Grupa kontinuirano dobiva od HTZ-a?

- Također, u posjedu smo pouzdane informacije da o odabiru tko će dobiti unosan posao zakupa oglašavanja za Hrvatsku turističku zajednicu nije odlučivao predsjednik HTZ-a Kristjan Staničić, nego Vi kao ministrica turizma i turističko vijeće jer ste, po izjavama naših pouzdanih izvora, željeli imati potpunu kontrolu o odabiru medijskih agencija za izradu strategije oglašavanja i medija plana te provođenje marketinških aktivnosti na inozemnim tržištima u 2023. i 2024. godini uz mogućnost produljenja na 2025. godinu, a riječ je o ukupno 14 tržišta?

- Jeste li i prije objave članka na našem portalu pod naslovom: 'OTKRIĆE Marketinški gazda Krešimir Renzo Prosoli, zaručnik Andreje Ćupor, uhljebio kćer Mate Granića u Real Grupi nakon što je otplesala 'Kitice s najljepših grobova' Sad je jasno zašto je Prosoli s bivšom misicom pohodio promociju knjige 'Diplomatska oluja' ali i zašto je Martina Granić, koreografkinja i plesačica, postala dio tima trenutno najprivilegiranije agencije', bili upoznati s činjenicom da je kći Mate Granića zaposlena u Prosolijevoj Real Grupi. Naši izvori tvrde da je upravo Mate Granić, kojeg mnogi zovu 'Pola meni, pola tebi, pola Bagi', bio kadrovski tata Vašeg namještenja u komfornu fotelju  ministrice turizma. Što nam možete reći o tome?

- Samo tri dana nakon što je održana sjednica Turističkog vijeća hrvatske turističke zajednice, na sjednici Hrvatskog sabora na kojoj se raspravljalo o opozivu premijera Andreja Plenkovića saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto prozvala je predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da potkupljuje medije putem agencije Real grupa u vlasništvu Krešimira Prosolija, koji su neki u medijima prozvali Fimi Medija 2. Kako ćete u svijetlu tih i sličnih optužbi braniti Vašu odluku da  Real Grupi ponovno dodijelite  veliki dio posla zakupa oglašavanja za Hrvatsku turističku zajednicu, a da je iz igre ispala marketinška agencija Promedia Group ili neka treća, nefavorizirana tvrtka?

Cijenjeni odgovor molimo dostaviti do srijede 1. ožujka o.g. Nakon našeg upita iz kabineta ministrice turizma Nikoline Brnjac, u utorak 28. veljače  stigao je odgovor koji prenosimo u cijelosti: 

Poštovani,

U nastavku prema vašoj molbi dostavljamo provjerene informacije za vaš tekst.

Na 22. sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, koja je održana 20. veljače 2023. godine u Zagrebu donesene su odluke sukladno Dnevnom redu sjednice:   - Prijedlog Odluke o raspisivanju Javnog natječaja za dodjelu sredstava za projekte udruženih turističkih zajednica u 2023. godini iz Fonda za udružene turističke zajednice i imenovanje povjerenstva za obradu, evidentiranje i vrednovanje zaprimljenih prijava; - Prijedlog Odluke o raspisivanju Javnog natječaja za dodjelu sredstava za projekte regionalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2023. iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent i imenovanje povjerenstva za obradu, evidentiranje i vrednovanje zaprimljenih prijava; - Prijedlog Odluke o odabiru medijske agencije/agencija za izradu strategije oglašavanja i medija plana te provođenje marketinških aktivnosti HTZ-a na inozemnim tržištima u 2023.i 2024. godini uz mogućnost produljenja na 2025. godinu; - Prijedlog Odluke o prihvaćanju prijedloga oglašavanja na online kanalima booking platforme Expedia za tržište Njemačke, Švedske, UK-a i SAD-a; - Prijedlog Odluke o odabiru strateških partnera za provedbu promotivnih kampanja na inozemnim tržištima u 2023. godini; - Prijedlog Odluke o odobravanju marketinških, PR i srodnih projekata.

U skladu sa Zakonom o turističkim zajednicama i promociji hrvatskog turizma (NN 52/19 i 42/20), Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice je tijelo Hrvatske turističke zajednice koje ima trinaest članova, a čine ga predsjednik i dvanaest članova. Zakon također propisuje kako je predsjednik Hrvatske turističke zajednice, ministar zadužen za turizam. Turističko vijeće je kolegijalno tijelo, koje sukladno Poslovniku o radu, odluke donosi većinom glasova. Sve točke na ovoj sjednici su donesene jednoglasno. Vezano uz postupak donošenja Odluke o odabiru medijske agencije/agencija za izradu strategije oglašavanja i medija plana te provođenje marketinških aktivnosti HTZ-a na inozemnim tržištima u 2023. i 2024. godini uz mogućnost produljenja na 2025. godinu,Turističko vijeće je donijelo odluku na prijedlog Povjerenstva imenovanog za provedbu postupka odabira po provedenom javnom natječaju. U Povjerenstvo su imenovana 2 zaposlenika Hrvatske turističke zajednice, jedan član Turističkog vijeća i jedan zaposlenik Ministarstva.

U radu Povjerenstva su sudjelovali i direktori predstavništava HTZ-a na inozemnim tržištima, i to direktor za tržište za koje se planira oglašavanje. Povjerenstvo je provelo postupak odabira u skladu s kriterijima i uvjetima propisanim u Javnom pozivu i donijelo prijedlog odabira. Prijedlog Povjerenstva je sukladno proceduri HTZ dostavio Turističkom vijeću uz Poziv na Sjednicu. Za sve detalje o provedenom natječaju, molimo da se obratite Hrvatskoj turističkoj zajednici.  

Temeljem svega navedenog, vidljivo je kako ministrica turizma i sporta nije sudjelovala u postupku odabira, niti je na bilo koji način utjecala na prijedlog Odluke, a Odluku nije donijela ministrica, nego Turističko vijeće jednoglasno. Također, ovim putem odbacujemo sve pogrešne navode i insinuacije koje ste naveli u ostatku teksta te zbog vjerodostojnog informiranja javnosti ljubazno molimo da u slučaju objave ovog teksta, u sklopu teksta objavite i naš odgovor u cijelosti' - glasio je odgovor iz kabineta ministrice turizma i sporta.

Dakle, iz odgovora, ili preciznije rečeno dopisa iz kabineta ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac, nismo dobili niti jedan konkretan odgovor na naša pitanja. Jedino što se iz spomenutog odgovora jasno da iščitati jeste tendencija da se ministrica Brnjac ekskulpira, odnosno unaprijed oslobodi od bilo kakvih eventualnih optužbi za učinjeno, te se iz odgovora sugerira kako ministrica turizma i sporta nije sudjelovala u postupku odabira, niti je na bilo koji način utjecala na prijedlog Odluke, a Odluku, ističu u odgovoru, nije donijela ministrica, nego Turističko vijeće jednoglasno. A predsjednica Turističkog vijeća je ministrica Nikolina Brnjac, pa iz odgovora se stječe dojam, kao da je ministrica i predsjednica Turističkog vijeća, u trenutku donošenja odluke, bila odsutna ili je imala važnijih poslova, primjerice otići na gablec. I na samoj sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice kada je usvojena   odluku o raspisivanju Javnog natječaja za dodjelu sredstava za projekte udruženih turističkih zajednica u 2023.godini glavnu riječ je vodila upravo ministrica turizma i predsjednica Turističkog vijeća HTZ-a Nikolina Brnjac. I za kraj recimo da je iznenađujuće da iz njezina kabineta tvrde da ministrica Brnjac ni o čemu nije odlučivala niti je  odgovorna za bilo što, iako je predsjednica Turističkog vijeća HTZ-a  koje odlučuje o dodjeli proračunskih  milijuna u turističkom sektoru.