Imperijal je u proteklih nekoliko mjeseci objavio tekstove o mogućem sukobu interesa ministra prometa Olega Butkovića, te zatajenim podacima u imovinskim karticama čelnika Mosta Bože Petrova i donedavnog župana Varaždinske županije Radimira Čačića. Nakon objave tih članaka kontaktirali smo nadležno Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa jer nas je zanimalo što će poduzeti s obzirom da su članci bili dokumentirani dokazima. Nismo dugo čekali na njihove odgovore, u slučaju ministra Butkovića otvorili su predmet te najavili kako će na otvorenoj sjednici odlučivati o daljnjim koracima a u slučaju čelnika Mosta Bože Petrova te predsjednika Narodne stranke - Reformisti pokrenulo je postupak redovite provjere podataka iz imovinske kartice.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Svojedobno smo u više navrata pisali kako su neki hrvatski dužnosnici osobno profitirali kroz raznorazne mućke s imovinom ili ostvarujući nepripadnu imovinsku korist. Tako je primjerice u Hrvatskoj bilo i direktora državnih tvrtki poput Josipa Jagušta, bivšeg direktora Petrokemije, koji je u imovinskoj kartici sakrio luksuzni stan u londonskom Kensingtonu koji je kupio u vrijeme dok je bio direktor Inine londonske podružnice Interine. Jagušt je sve do zadnjeg pokušavao pronaći riječi opravdanja za taj svoj čin. A nakon objave članka o milijunskom profitu obitelji ministra mora, prometa i infrastrukture Davora Butkovića, u postupku stečaja tvrtke Hoteli Novi iz Novog Vinodolskog tražili smo i dobili odgovor nadležnog Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa.

Zanimalo nas je hoće li Povjerenstvo otvoriti predmet i ispitati ima li mogućeg sukoba interesa u konkretnom slučaju budući da ugostiteljski obrt tate i mame ministra Butkovića, zakupljuje restoran od Hotela Novi i čeka utvrđivanje granice pomorskog dobra. Također, iz zadnjeg stečajnog izvješća bilo je vidljivo kako je Srećko Butković za milijun kuna kupio u stečajnom postupku atraktivnu parcelu kod Novog Vinodolskog a da ministrova mama traži oprost duga te da roditelji općenito kasne s plaćanjem zakupnina a istodobno zakupljuju nove objekte od Hotela Novi u stečaju. Nakon pisanja imperijala Povjerenstvo je otvorilo slučaj ministra Olega Butkovića 20. kolovoza prošle godine o čemu smo već pisali.

Glasnogovornica Povjerenstva je na naše upite odgovorila sljedeće: 'Povjerenstvo je povodom Vašeg upita otvorilo predmet u odnosu na dužnosnika Olega Butkovića, ministra mora, prometa i infrastrukture, u kojem će ispitati navode iz objavljenog članka te na jednoj od javnih sjednica odlučiti ima li elemenata za pokretanje postupka protiv navedenog dužnosnika'. Preostaje nam pratiti tijek rada Povjerenstva i sačekati tu otvorenu sjednicu pa ćemo znati je li tu bilo sukoba interesa ministra Olega Butkovića ili ne. U svakom slučaju ostat će zapamćeno kako su u vrijeme dok je bio ministar njegovi roditelji uspjeli milijunski uvećati svoju imovinu kroz stečaj velike hotelsko-nekretninske grupacije iz Novog Vinodolskog.

Imperijal je početkom prosinca prošle godine objavio tekst o imovinskoj muljaži čelnika Mosta Bože Petrova. Tako smo napisali kako je Božo Petrov prije politike bio podstanar, sad ima milijunsku imovinu, otplatio je i 50.000 eura kredita kojeg nikad nije prijavio. Naime u imovinskoj kartici 2013. naveo je samo darovani Renault Clio, potom je upisao jednu kuću kupljenu privatnom posudbom bivšeg papinskog nuncija u Bjelorusiji, sada je preselio u renoviranu vilu, nikada nije prijavio Erste kredit od 438.257,51 kn već samo 72.400 kn, u posjedovnici ima dvije a ne jednu kuću, o čemu smo iscrpno pisali. Nakon teksta Imperijal je poslao upit Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa. Pitali smo hoće li Povjerenstvo pokrenuti predmet u slučaju saborskog zastupnika Bože Petrova u svezi s nedostacima u njegovoj imovinskoj kartici o čemu smo pisali.

U svezi s tim pitali smo i kako Povjerenstvo komentira da dužnosnik Božo Petrov u svojim imovinskim karticama nigdje nije naveo kreditnu obvezu prema Erste banci u iznosu od 438.257,51 kn već samo 72.400 kn (dokazi u članku te prilozima)? Također smo pitali i kako komentiraju da je Božo Petrov upisan u posjedovnom listu kao vlasnik i kuće na adresi Put groblja 2 u Metkoviću (a ne samo u Ulici o. Ante Gabrića 17 u Metkoviću) a koju nije prijavio u imovinskoj kartici (dokaz u tekstu te prilozima)? Ubrzo smo dobili odgovor Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. U odgovoru je navedeno sljedeće: 'Nastavno na vaš upit obavještavamo vas da će Povjerenstvo provesti postupak redovite provjere podataka iz izvješća o imovinskom stanju dužnosnika Bože Petrova u kojem će provjeriti navode iz vašeg upita'.

I tako dok Povjerenstvo radi na slučajevima ministra Butkovića i čelnika Mosta i saborskog zastupnika Bože Petrova, Imperijal je objavio tekst o bivšem čelniku HNS-a, bivšem ministru i prvom potpredsjedniku u Račanovoj koalicijskoj vladi, bivšem saborskom zastupniku i donedavnom županu Varaždinske županije Radimiru Čačiću. Naime Čačić je godinama prijavljivao svoju impozantnu listu nekretnina, štednih uloga, vrijednosnica, dionica, umjetnina.... ali, zanimljivo, nikad ni u jednoj kartici nije prijavio 1,2 milijuna eura koliko je upisao kao vjerovnik na nekretninama u zagrebačkoj Savskoj Opatovini. Istodobno je ostao dužan desetine milijuna kuna državnoj banci kroz povezane transakcije. Nakon objavljenog teksta u Imperijalu prvog radnog dana nove 2022. godine poslali smo upit Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa.

Zanimalo nas je hoće li Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa otvoriti predmet Radimir Čačić s obzirom na neprijavljivanje 1,2 milijuna eura vjerovničkih prava temeljem kojih je stavio ovrhu na oranice u Zagrebu te novčane iznose koje je dobio od tvrtke - dužnika Senecta Plus te Grada Zagreba a koje nisu prikazane u imovinskoj kartici predanoj Povjerenstvu. Ubrzo je stigao sljedeći odgovor Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa: 'Nastavno na Vaš upit obavještavamo Vas da će Povjerenstvo provesti postupak redovite provjere podataka iz imovinske kartice Radimira Čačića, župana Varaždinske županije do 3. lipnja 2021.g., u kojem će provjeriti navode iz Vašeg upita'. Dakle uskoro bi mogli imati detaljna izvješća Povjerenstva o eventualnim muljažama političkih kapitalaca Olega Butkovića, Bože Petrova i Radimira Čačića.