Nakon što je našu zemlju zahvatio val bankrota tvrtki, predstečajnih i stečajnih nagodbi sve je evidentniji porast građana nad kojima Financijska agencija traži provedbu osobnih bankrota. U većini slučajeva radi se o ljudima koji žive na egzistencijalnom minimumu, jedva krpaju kraj s krajem, štede na hrani i na svemu drugome. No, nasuprot toj skupini egzistencijalno ugroženih u Hrvatskoj raste i broj onih koji žive na visokoj nozi, kojima su kroz godine akumulirani osobni višemilijunski dugovi, čiji vjerovnici nisu komunalne tvrtke, telekom operateri, agencije za naplatu dugova već čiji su najkrupniji vjerovnici banke ili druge financijske ustanove. Zajedničko kod takvih osoba je da sami posegnu za osobnim bankrotom kao izlazom iz galopirajućih dugova. Unatoč provedbi tog postupka većina takvih nastoji živjeti kao i prije a neki od njih na društvenim mrežama nerijetko objavljuju slike s elitnih destinacija, skupih putovanja i slično. Inače, kad nad nekim bude otvoren postupak osobnog stečaja on dobije sudskog povjerenika koji je dužan  voditi računa o prihodu stečajnog dužnika ali i o tome da dotični bude pošten u smislu Zakona o stečaju potrošača, odnosno da ne zataji neku vrijednu imovinu koja bi mogla biti unovčiva. Nekima je i to pošlo za rukom ali pisali smo o slučajevima pripadnika hrvatske elite kojima je tijekom postupka osobnog bankrota otkriveno da su zatajili nekretnine te je postupak nad njima zbog nepoštenja - obustavljen. No, slučaj koji slijedi predstavlja rekord u smislu ukupnog iznosa duga koji je zagrebački poduzetnik napravio i kojeg će uskoro, nakon predloženog okončanja stečajnog postupka, biti oslobođen. Radi se o skoro 5 milijuna eura duga koliko duguje Miljenko Renić iz Zagreba. Njegovi vjerovnici će dobiti samo 0,07 posto svojih potraživanja, dakle niti 1 posto, ukoliko bude prihvaćen plan stečajnog vjerovnika Bože Guve za okončanje njegovog postupka osobnog bankrota. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Netom smo pisali kako je sudski povjerenik Općinskom građanskom sudu u Zagrebu predložio prekid postupka osobnog stečaja nad sinom pokojnog slikara Mersada Berbera. Radi se o članku pod naslovom: 'POMRSILI MU RAČUNE Sudski povjerenik traži obustavu stečaja sina Mersada Berbera, ima pola vile na Pantovčaku a bankrotom se želio riješiti dugova - Stečajni povjerenik Valentin Jakovac uputio je dokument sudu iz kojeg se vidi kako se Ensar Berber ponaša nesavjesno a ne ispunjava ni zakonsku obvezu javljanja'. Tako će vjerojatno biti okončana farsa  kojoj smo i ranije pisali u članku u kojem je istaknuto kako se Berberov sin druži sa šeicima, skija u St. Moritzu a na zagrebačkom sudu glumi siromaha kojeg uzdržava mama. Evidentno je Ensar Berber naišao na poteškoće za razliku od svog brata Azera koji se uspješno kroz osobni bankrot riješio nagomilanih milijusnkih obveza o čemu smo prethodno pisali.

Zbog otkrivenog nepoštenja nije uspio osobno bankrotirati ni muž Martine Tomčić, ujedno zet bivšeg šefa Sabora Zlatka Tomčića, Ženja Moskaljov koji duguje blizu 25 milijuna kn o čemu smo prethodno pisali. I dok su brojni znani i neznani Hrvati dospjeli do osobnog bankrota najčešće zbog dugova mjerljivih u desetinama tisuća kn, ili par tisuća eura, rekorder po iznosu osobnog duga  a kojeg će se izgledno uskoro riješiti je Miljenko Renić. O njegovom slučaju nedavno smo pisali u članku pod naslovom: 'ASTRONOMSKI MINUSI Gazda bivšeg hrama luksuza, zagrebačkog Hugo Bossa, Miljenko Renić, skončao u osobnom bankrotu bez ikakve imovine, samo Privrednoj duguje 37.109.258,95 kn, a koliko tek drugima - U luksuzni dućan njegove tvrtke Renimo u Petrinjskoj ulici u srcu Zagreba hrlili su svi dubokog džepa željni skupih krpica po visokim cijenama, potkraj 2008. ugostio je i kćer Micka Jaggera a carstvo mu se urušilo 2012. kada je izgubio zastupstvo'.

Njegovo ime netom se našlo u sudskom dokumentu. Naime, sudac Vladimir Dimanovski s Općinskog građanskog suda u Zagrebu donio je 23. ožujka ove godine rješenje i zaključak u njegovom slučaju. Renića u postupku osobnog stečaja zastupa odvjetnik Alen Pešušić iz Zagreba. U tom dokumentu piše kako se daje suglasnost povjereniku na provedbu završne diobe te je određeno  završno ročište vjerovnika za dan 24. svibnja 2023. godine u zgradi zagrebačkog suda. Na dnevnom redu bit će rasprava o završnom računu povjerenika i podnošenje prigovora na završni popis. Piše i kako će se završni račun povjerenika i završni diobeni popis izložiti na uvid vjerovnicima u sobi stečajnog suca u Zagrebu te će se objaviti na mrežnim stranicama e-oglasna ploča. Tako će svi moći vidjeti koliko desetaka milijuna kuna Miljenko Renić duguje svojim vjerovnicima od kojih je najveći Privredna banka koja potražuje blizu 40 milijuna kuna, odnosno skoro 5 milijuna eura. Iz obrazloženja je vidljivo kako je sudski povjerenik 9. veljače 2023. dostavio stečajnom sucu završni račun te predložio održavanje završnog ročišta.

'Prema odredbi članka 282. stavak 2. Stečajnog zakona (NN 71/15, 104/17; dalje: SZ) završna dioba se može poduzeti samo uz suglasnost stečajnog suca. Kako je unovčena sva stečajna masa ne postoje pravne ni stvarne zapreke za poduzimanje završne diobe' - piše u dokumentu. U konkretnom slučaju to znači da je sudski povjerenik proteklih godina utvrdio kako Miljenko Renić ima astronomske dugove ali nema prihode ni imovinu iz kojih bi se namirili njegovi vjerovnici. Protiv odluka suca Vladimira Dimanovskog može se djelomično uložiti žalba nadležnom Županijskom sudu u roku od 8 dana od dostave. Protiv točke II tog rješenja nije dopuštena žalba kao ni protiv zaključka. Stečajni povjerenik  Bože Guvo dostavio je sudu Završni račun, završno izvješće povjerenika te diobeni popis. Završnim računom obuhvaćeno je vremensko razdoblje od otvaranja stečaja do završnog ročišta, tj. zaključenja stečaja, od 19. svibnja 2017. godine do 8. veljače 2023. godine. Izvješće se sastoji iz dvije podcjeline i to računa dobiti i gubitka te bilance na dan 8. veljače 2023. godine.

Navedeni su i prihodi stečajne mase, odnosno neto plaće potrošača za vrijeme kušnje koje su ukupno iznosile 55.675,71€. Utvrđeni su i rashodi stečajne mase, što je drugi nazov za ukupni dug a koji iznose  37.137.864,14 kuna, odnosno 4.929.041,63 €. Od toga troškovi stečajnih vjerovnika iznose 37.109.258,95 kn, odnosno 4.925.245,07 € a troškovi stečajnog postupka iznose 28.605,19 kn ili 3.796,56 €.  Pridodani su i sudski troškovi, troškovi stečajnog upravitelja od 4.200 kn, odnosno 557,44 € te bruto nagrada stečajnom upravitelju od 22.702,50 kn, odnosno 3.013,14 €. HZZO- u će pripasti 7,5 posto, odnosno 1.702,69 kn ili 225,99 €. Bilanca dužnika Miljenka Renića na dan 8. veljače 2023. godine iznosila je tako da je imovina bila 55.675 kuna ili  7.389,34 € a  obveze  37.137.864,14 kuna ili 4.929.041,63 eura. Ukupni gubitak Miljenka Renića, bivšeg gazde elitnog dućana i zastupstva Hugo Bossa u Zagrebu tako iznosi 37.082.189,14 kn ili 4.921.652,25 eura.

Iz dokumenta je vidljivo kako je 19. svibnja 2017. godine, otvoren i istodobno zaključen 'stečaj nad potrošačem zbog nedostatka stečajne mase za pokriće troškova stečajnog postupka. Istim rješenjem je sud odredio rok kušnje potrošaču od 5 godina, a teče od pravomoćnosti rješenja , od 13 lipnja 2022. godine, te imenovao povjerenika. Povjerenik je preuzeo dužnost, nakon imenovanja, 28. lipnja 2017. godine od Ivana Rude i kod stečajnog suda na način kako to propisuje ZSP-a otvorio račun stečajne mase.Održao sastanke s FINA-om, HZMO-e u Zagrebu i dogovorio način postupanja sa računima koje treba zatvoriti. Poslao HZMO rješenje o otvaranju stečaja i ugovor o otvaranju računa stečajne mase. Učinak poduzetih radnji je stanje stečajne mase, ostvareno za vrijeme kušnje, a što je omogućilo povjereniku da 16. kolovoza 2022. godine podnese stečajnom sudu prijedlog za pokretanje procedure naknadne diobe stečajne mase' - piše, među ostalim, u izvješću povjerenika Bože Guve.

Tako će, ako sve bude u redu Miljenko Renić nakon isteka petogodišnje kušnje moći krenuti u novi život riješen dužničkih dubioza teških 4,9 milijuna eura. Najveći vjerovnik Privredna banka Zagreb moći će, prema prijedlogu stečajnog povjerenika dobiti tek 0,07 posto svojih tražbina, odnosno mizernih 3.605,26 eura umjesto traženih 37.109.258,95 eura. Taj će se Zagrepčanin pridružiti koloni znanin i manje znanih građana Hrvatske koji su uspjeli osobno bankrotirati a među kojima su Vlatka PokosNikolina Ristović, Idora Hegel, Simona Gotovac - Mijoković, zvijezde Malnarove Noćne more Brace Roma, nekadašnjeg košarkaša Jadrana Popovića, majke jedinog unuka dr. Franje Tuđmana Antonije Vlatković, udovice Božidara Alića, Matea Šarića, sina poznatog poduzetnika Marijana Šarića, kontroverznog poduzetnika Dražena Golemovića i brojnih drugih.....