Kad na sudskoj ploči u kategoriji stečajevi potrošača vidimo ime neke poznate i uspješne osobe u svojoj branši samo još jednom steknemo dojam kako živimo u zemlji lažnog sjaja i glamura, krhkog uspjeha i debelog minusa. Iako svi koji imaju siguran posao u državnoj upravi ili su predstavnici vladajućih govore kako nam je bolje, neumoljivo ih demantiraju stvarni podaci o prezaduženim hrvatskim građanima koje se nemilice ovršuje ili skončavaju u osobnim bankrotima. Osobni stečaj poznatog producenta ali i glumca te filmskog poduzetnika Zvonimira Munivrane vodi sudac Vladimir Dimanovski kod kojeg su proteklih godina završili osobni stečajevi brojnih poznatih građana Lijepe naše. Spomenimo tako bankrot zeta bivšeg šefa Sabora koji je zadužen za skoro 25 milijuna kn, bivšeg gazde zagrebačkog dućana Hugo Boss koji je osobno bankrotirao s 4,9 milijuna eura duga, još nedovršene bankrote Ante Gotovca, Sanaderovog zlatnog poduzetnika Zvonka Biljeckog, neuspjeli pokušaj rješavanja osobnih dugova prvog hrvatskog žetona, političara Antuna Šporera.... Lista je podugačka a naivan je svatko tko misli kako u osobnim bankrotima u našoj zemlji završavaju samo ljudi s ruba egzistencije. Taj je postupak kod onih koje javnost doživljava kao bogate ili uspješne puno veći nego što se čini. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Film 'Posljednja volja' snimljen je 2001. a pobudio je pažnju javnosti i zbog činjenice da su glavne zvijezde bili naš poznati glumac sa svjetskom karijerom Goran Višnjić te Anjelica Bridges koja se upravo te godine proslavila zbog poziranja za američki Playboy. Glavni junak filma bio je Bartul Marinković, američki Bračanin, koji je u svojoj oporuci svo bogatstvo ostavio “nezakonitom” sinu Bepu Štambuku, što njegovu suprugu Nicole tjera na akciju: na Brač šalje plaćene ubojice kako bi eliminirala Bepa i tako postala jedina nasljednica. No, ispostavilo se kako na Braču postoji nekoliko osoba istog imena i prezimena pa je tako nastao zgodni zaplet. Od tog filma i producent Zvonimir Munivrana ali i ostatak ekipe koju je scenaristički činio i Ante Tomić imao je golema očekivanja. No, Hrvatska baš i nije Amerika da se netko nada kako jedna filmska uspješnica može jamčiti komforni nastavak karijere.

Zvonimir Munivrana je inače diplomirao psihologiju ali se posvetio filmu. Okušao se i kao glumac ali i scenarist te se nadao kako će dobiti i redateljsku priliku. Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a nakon studija otišao je u Los Angeles, gdje upisuje studij glume na Lee Strasberg Institutu. Tijekom boravka u Americi, glumio je u mnogim predstavama te nekolicini nezavisnih filmova, stoji u najavi Hrvatskog audiovizualnog centra. Nakon završetka studija, vraća se u Hrvatsku i piše scenarij za dugometražni igrani film "Djeca jeseni" Gorana Rukavine, humoristični serijal "Lov u mutnom" (Nova TV), te dva feljtona u nastavcima objavljenim u Slobodnoj Dalmaciji ("Uspjeh na hollywoodski način" i "Hrvati San Pedra"). Producent je dugometražnih igranih filmova "Posljednja volja" i "Djeca jeseni", te mini- serijala "U stanici".

Logično je da je Zvonimir Munivrana  dio života proveo  u SAD-u jer je njegov otac Mišo Munivrana imao diplomatsku karijeru. Naime, pokojni prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman Mišu Munivranu imenovao je generalnim konzulom Hrvatske u SAD-u sa sjedištem u Los Angelesu. S te je dužnosti diplomat Mišo Munivrana opozvan 29. ožujka 2002. odlukom predsjednika Stjepana Mesića. Potom je dr. sc. Mišo Munivrana bio predstojnik Ureda predsjednika Sabora u Sanaderovoj eri, dok je tu funkciju obnašao Luka Bebić, od 2008. a razriješen je u siječnju 2021. godine. Imao je i brojne druge funkcije. Pet godina, koliko je Zvonimir Munivrana, kao sin pripadnika akreditiranog diplomate u SAD-u proveo u Kaliforniji, zacijelo je utjecalo na njegovo formiranje u osobu trajno inficiranu filmskom umjetnošću. Munivrana se okušao i kao poduzetnik. I sad je direktor zagrebačkog Studia Corvus čiji je vlasnik Luka Venturin. Tvrtka Corvus film koju je osnovao 2004. i u kojoj je bio direktor završila je u stečaju u srpnju 2020. godine. 

No, iako Munivrana ima iza sebe filmske uspješnice to danas u Hrvatskoj očito nije nikakvo jamstvo izbjegnuća ozbiljnih financijskih nevolja. O tome svjedoči i službeni sudski oglas. Naime, Zvonimir je podnio prijedlog za osobni bankrot zbog dugova a slučaj je završio kod suca poznatog po vođenju osobnih bankrota - Vladimira Dimanovskog. Kod njega su vođeni osobni bankroti brojnih znanih i neznanih hrvatskih građana. Podsjetit ćemo tako na slučaj kada je obustavio bankrot zeta bivšeg predsjednika Sabora Zlatka Tomčića. Radi se o Ženji Moskaljovu, mužu Martine Tomčić, osobno zaduženom za skoro 25 milijuna kuna nad kojim je sudac Dimanovski obustavio bankrot zbog utvrđenog nepoštenja o čemu smo pisali u ranijem članku. Kod suca Vladimira Dimanovskog uspješno je okončan stečaj prezaduženog Zagrepčanina Miljenka Renića koji se osobnim stečajem uspio osloboditi nevjerojatnih 4,9 milijuna eura duga što je vidljivo iz prethodnog članka.

Nekad zlatni poduzetnik iz Sanaderove ere, vlasnik Geofota, Zvonko Biljecki također je završio u osobnom bankrotu kod suca Dimanovskog o čemu smo ranije objavili članak. Kod suca Dimanovskog vodi se osobni bankrot i Ante Gotovca koji sud obmanjuje kako nema imovinu i prihode te da ga uzdržava stariji Vojvođanin premda smo u ranijem članku dokumentirali kako službeno ima firme u Srbiji i živi na visokoj nozi kao što se vidi iz objavljenog. I beskućnik iz Nigerije koji je u Zagrebu napravio astronomske dugove kod A1 operatera i to pod misterioznim okolnostima završio je u osobnom bankrotu kod suca Dimanovskog o čemu svjedoči raniji članak. Zanimljivo je da je kod istog suca završio u osobnom bankrotu i unuk bivše državne revizorice Šime Krasić, Marko Krasić, inače brat netom zbog droge na granici uhićenog Luke Krasića o čemu smo ranije pisali.

Kod Dimanovskog nije uspio osobno bankrotirati prvi hrvatski žeton Antun Šporer koji se tako pokušao oslobiditi dugova nakon što je vrijedne nekretnine transferirao na druge članove obitelji čemu smo posvetili raniji članak. Sad taj isti postupak predstoji Zvonimiru Munivrani. U njegovom slučaju sudac Dimanovski 8. kolovoza pozvao je službenim putem Zvonimira Munivranu 'da u roku od 30 dana od dana primitka ovog zaključka dostavi sudu rješenje nadležnog upravnog tijela Grada Zagreba kojim ga se oslobađa plaćanja troškova postupka'. Iz dokumenta je jasno kako se vodi osobni stečaj Zvonimira Munivrane te da je on u tom postupku predlagatelj - dužnik. To znači da je sam podnio zahtjev za osobni stečaj. Da je tome tako saznali smo i službenom provjerom. Vidjeli smo kako je Zvonimir Munivrana zahtjev za osobnim stečajem uputio 23. lipnja ove godine.

Inače, u brojnim slučajevima te zahtjeve podnosi najčešće Financijska agencija kada je netko u dugovima i u dugotrajnoj blokadi. Poziv je Munivrani poslan na zagrebačku kućnu adresu, odnosno na adresu stana na kojem su prijavljeni i njegovi roditelji Marija i Mišo Munivrana. Zvonimirov otac pokrenuo je 2019. zemljišni spor kako bi se uknjižio na svoju djedovinu. Tako je vidljivo da je Općinski sud u Splitu, Stalna sudska služba u  Sinju objavila 'da je u pravnoj stvari tužitelja Miše Munivrana pok. Šimuna iz Zagreba, ... kojeg zastupa opun. Nena Vujević, odvj. iz Sinja, protiv tuženika 1) Munivrana Jure pok. Nikole, 2) Mastelić Vinka, ...3) Munivrana Šimice ud. Nikole, Split, .., 4) Šarić Jadranke ž. Željka, radi prava vlasništva nekretnina tuženicima pod 1) Munivrana Juri pok. Nikole i 4) Šarić Jadranki ž. Željka koji su odsutni i nepoznata boravišta, na temelju čl. 84. stavak 2. t. 4. ZPP-a, postavljen je privremeni zastupnik Zoran Vujanović, odvj. iz Sinja. Privremeni zastupnik zastupat će tužene nepoznata boravišta u navedenom predmetu, sve dok se oni ili njegov opunomoćenik ne pojavi pred sudom, odnosno dok Centar za socijalnu skrb u Sinju, kao tijelo starateljstva ne obavijesti sud da je postavilo staratelja' - piše u tom sudskom oglasu iz listopada 2019. godine. .

Brojne je važne funkcije, kako diplomatske tako i političke imao otac Zvonimira Munivrane, Mišo Munivrana, u Tuđmanovo i Sanaderovo doba o čemu svjedoče Narodne novine RH