Ljetna sezona 2023. je na vrhuncu, kolone turista iz čitavog svijeta slijevaju se prema Jadranu. Mnoga turistička mjesta rade punom paru poglavito ona koja nemaju goste izvan ljetne sezone. Napeto je i u Dubrovniku kojem kruzeri tijekom cijele godine osiguravaju redovit priljev barem jednodnevnih gostiju. Desetljećima se raspravlja o visokim cijenama hrane i pića ali i drugih usluga u tom gradu. Dok slušamo priče o nevjerojatnim cijenama kave ili nekih delicija na Stradunu i u dubrovačkom Starom gradu te lokalima oko znamenitosti koje posjećuju turisti uvijek se stvori dojam kako tamošnji ugostitelji ekstra zarađuju i da ih ne muče tipični problemu te branše. No, sve je to možda samo jedna velika iluzija, barem sudeći po slučaju poznatog dubrovačkog ugostitelja i trgovca delicijama Damira Krupića Krupsa kojem je ponovno zaprijetio osobni bankrot. Doduše, pred bankrotom se nije našao prvi put, već je jednom, u veljači 2020., dubrovački sud odbio pokušaj da se nad njim provede osobni stečaj potrošača jer su dugovi bili iznad zakonskog maksimuma. Sad opet ima dug iznad propisanog zakonskog maksimuma pa se postavlja pitanje hoće li se ovaj put uspjeti riješiti raznih režijskih ali i ovršnih dugova. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na portalu dubrovackidnevnik.hr u kolovozu 2018. ogorčeno je istupio poznati dubrovački ugostitelj. Naslov članka je glasio: 'KAKVA PRIJEVARA! Dubrovčanin objasnio kako Zadrani zarađuju na imenu Dubrovnika'. U tom se članku navodilo: 'Vlasnik dubrovačkog gin bara Mr. Goodlife Damir Krupić na društvenim je mrežama objasnio kako Zadrani zarađuju na imenu Dubrovačke Republike. "Znači Austrijanac ili Nijemac i Zadranin proizvode 'dalmatinski' gin pod nazivom Dubrovačka Republika u Zadru. Boca je kopija Monkey 47-a , poveznica je samo ljuta naranča iz Dubrovnika. Mislim da se radi o beskrupuloznom pokušaju eksploatacije Dubrovnika. Dubrovnik nije Zadar, Dubrovnik nije Dalmacija," objavio je Krupić dodavši kako je riječ o marketinškoj prijevari i kako 'ovo u njegov lokal neće ući da je zadnji gin na svijetu'.

Damir Krupić Krups vlasnik je lokala pod imenoma Mr. Goodlife Gin Pub & Pizza koji posluje u dubrovačkoj Ulici uz Tabor a koja se nalazi u neposrednoj blizini tvrđave Revelin. Ta je tvrđava kao dubrovačka znamenitost koja se nalazi uz povijesne dubrovačke zidine frekventna turistička lokacija pa ugostitelji koji su smješteni neposredno uz nju trebali bi po logici stvari imati sjajan promet i poslovati bez poteškoća. Na istom mjestu sjedište je i trgovine najfinijim dubrovačkim finima i prehrambenim delicijama pod imenom Galleon 181 koju Krupić krups oglašava i pituem facebooka.No, Damiru Krupiću Krupsu netom je poslan poziv Financijske agencije RH da se očituje je li suglasan da se nad njim provede jednostavni postupak stečaja potrošača, odnosno nad njegovom imovinom.

'Cilj jednostavnog postupka stečaja potrošača jest da se poštenog potrošača oslobodi od obveza prema određenim vjerovnicima. Unovčenje imovine potrošača i raspodjela vjerovnicima provodi se ako je sud utvrdio da je vrijednost imovine potrošača veća od 1.327,23 EUR. Sukladno članku 79.a stavku 2. Zakona, temeljem podataka upisanih u Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje ispunjeni su uvjeti za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača te su u trenutku slanja ovog Poziva evidentirane neizvršene osnove za plaćanje radi prisilnog ostvarenja tražbina u iznosu do 2.654,46 EUR s osnova glavnice u neprekinutom razdoblju dužem od tri godine. Pozivamo Vas da se u roku od 15 dana od dana dostave ovog Poziva očitujete jeste li suglasni da se pred nadležnim općinskim sudom provede jednostavni postupak stečaja potrošača nad Vašom imovinom' - piše u pozivu koji je upućen poznatom dubrovačkom ugostitelji.

Uz poziv mu je dostavljen i obrazac koji treba popuniti u slučaju da je suglasan s provedbom osobnog stečaja. Popunjeni obrazac morao bi dostaviti neposredno ili putem pošte na dubrovačku adresu Financijske agencije. 'U navedenom roku od 15 dana od dostave ovog Poziva dužni ste u Očitovanju dostaviti popis svoje imovine te možete podnijeti prijedlog da se jednostavni postupak stečaja potrošača provede i u odnosu na vjerovnike koji su nakon slanja ovog Poziva povukli osnove za plaćanje iz Očevidnika redoslijeda osnova za plaćanje. Ako se u roku od 15 dana od dana dostave ovog Poziva ne očitujete jeste li suglasni da se provede jednostavni postupak stečaja potrošača, smatrat će se da ste s istim suglasni te će Financijska agencija nadležnom općinskom sudu podnijeti Prijedlog za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača' - piše u pozivu.

Za više informacija Krupić Krups može se obratiti i u Savjetovalište Financijske agencije na mail ili besplatni telefon. Poziv za provedbu osobnog bankrota tom je dubrovačkom ugostitelju upućen jer je 3707 dana u neprekidnoj blokadi zbog dugova u ukupnom iznosu od 4.560,94 eura. Damir Krupić Krups duguje Gradu Dubrovniku, ovršio ga je javni bilježnik Ivo Radović u ime HEP elektre, javna bilježnica Nevenka Kekez u ime Jadranskog osiguranja i javni bilježnik Nikša Mozara u ime Ba-com trgovine. No, nad Damirom Krupićem Krupsem već je i ranije pokušana provedba osobnog bankrota. To se dogodilo u veljači 2020. godine što je vidljivo iz dokumenata Općinskog suda u Dubrovniku. Tada je viša sudska savjetnica toga suda Mirna Franić Rapajić odbila prijedlog Financijske agencije za provedbu jednostavnog postupka stečaja nad njim.

U rješenju je napisala kako se osobni stečaj potrošača može provesti ukoliko dugovanja ne prelaze iznos od tadašnjih 20.000 kn. No, u slučaju Damira Krupića Krupsa radilo se o ukupnim dugovanjima u iznosu od 51.324,00 kuna te blokadi od 2668 dana. Zato je 17. veljače 2020. na dubrovačkom sudu odbijen zahtjev Financijske agencije RH za provedbu osobnog stečaja nad Damirom Krupićem Krupsom. Tako i ova priča dokazuje kako ni gospari nisu što su nekada bili niti dubrovačkim ugostiteljima teče med i mlijeko već dijele sudbinu ostatka Hrvatske. Iako je Krupić Krups bio u problemima i prije korona pandemije očito je korona učvrstila njegov status osobe pred osobnim bankrotom.