U informativnim emisijama ali i u drugim medijima često istupa bivši HSLS-ov ministar gospodarstva iz Račanove Vlade Goranko Fižulić. Mediji ga najavljuju kao ekonomskog eksperta a i on istupa s autoritarnih pozicija. Možda bi Fižulić mogao biti ekspert u nekoj zemlji u kojoj između ekonomske prakse i teorije nema nikakvih poveznica. Naime, možda je Fižulić ekspert za ekonomske teorije no njegova ekonomska praksa vidljiva je u krahu njegovog poduzetničkog pothvata, nekadašnjeg zagrebačkog giganta - tvrtke Magma - koja se uzdigla 90-ih godina prošlog stoljeća a nad kojom se od ožujka 2012. vodi stečajni postupak. Dakle, dulje od desetljeća traje stečaj te tvrtke koja je bila ponos bivšeg ministra Goranka Fižulića i njegove supruge Biserke Preininger - Fižulić. U međuvremenu je došlo i do promjene stečajne upraviteljice pa je tako prva izabrana bila Marija Vujčić Turkulin iz Zagreba a od kraja listopada prošle godine imenovana je Davorka Huljev. Njezino izvješće koje je predala sudu indikativno je po mnogo čemu ali jedna činjenica posebno privlači pozornost. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Krajem srpnja 2021. objavili smo članak pod naslovom: 'GORKA PILULA ZA BIVŠEG MOĆNIKA Fina tražila osobni bankrot bivšeg hrvatskog ministra, sudu nije dostavio popis imovine pa pozvani vjerovnici'. U podnaslovu tog članka naveli smo: 'Bivši hrvatski kralj igračaka i tekstila na sva zvona kritizira korona mjere i službene odluke tako da bi netko pomislio kako ima formule uspjeha ali sudski spis demantira njegovu samouvjerenost'. Fižulić se očito nekako uspio izvući iz ralja dužništva. Možda mu je u tome pomogla i činjenica da posjeduje nekretnine. O tome svjedoči naš članak iz svibnja prošle godine objavljen pod naslovom: 'PROFITIRA U TURIZMU Bivši ministar Goranko Fižulić renta kuću na Dugom Otoku, zbog dugova mu prijetio bankrot pa je vlasništvo prebacio na mamu'.

U podnaslovu tog članka istaknuli smo: 'Prije nešto više od dva desetljeća HSLS-ov ministar gospodarstva u Račanovoj Kukuriku koalicijskoj vladi bio je slavljen kao poduzetnički genij no onda se njegovo obiteljsko carstvo igračaka urušilo pa je postao poznatiji kao kolumnist, no i dalje ubire lovu i uspješno izbjegava rješavanje dubioza'. No, iza Fižulića i njegove supruge ostala je poslovna pustoš u tvrci Magma. Vidljivo je to i iz sljedećeg. Naime,  na trgovački sud u Zagrebu poslano je izvješće stečajnoga upravitelja o tijeku stečajnoga postupka i stanju stečajne mase 17. travnja 2023. do 17. srpnja 2023. godine.koji potpisuje Dubravka Huljev. Iz tog tromjesečnog izvješća viidljivo je kako je bila u tijeku elektronička javna dražba za nekretnine stečajnog dužnika koje je provodila FINA.

Prva elektronička javna dražba trajala je do 19. srpnja 2023. godine. Također, '18. travnja 2023. godine održano je ročište radi ispitivanja prijavljene tražbine vjerovnika B2 KAPITAL d.o.o. na kojem je osporena tražbina vjerovniku. Sud je uputio stečajnog upravitelja da pokrene parnicu, što je stečajni upravitelj i učinio te podnio tužbu dana 3. svibnja 2023. godine. Održano je posebno ispitno ročište dana 23. svibnja 2023. godine povodom prijave tražbine vjerovnika Koraljke Plešćar. Sud je donio rješenje kojim je utvrđena kao tražbina višeg isplatnog reda u iznosu od 20.629,54 eura' - piše u dokumentu. U rubrici 'stanje stečajne mase' stečajna upraviteljica navela je više poslovnih prostora koji se nalaze na razini -2 poslovnog i trgovačkog kompleksa podhodnik - Esplanade s podzemnom garažom a na kojima postoji založno pravo u korist Trata d.o.o., predbilježba u korist Stylplast d.o.o. te založno pravo u korist RH i Grada Rijeke.

Navedeno je i kako pokretnine čine odjavljeni osobni automobil Renault 5 GTL iz 1989, odjavjeno priključno vozilo, odjavljeni teretni automobil Renault Express Furgon te odjavljeno Renault Midlum. 'Prema informacijama od bivšeg direktora sva vozila odvezena su na servis 2012. godine u AUTO KUĆU ŠTARKELJ d.o.o., nakon čega su oni vozila zadržali. Od tada nema informacija o navedenim vozilima.Od AUTO KUĆE ŠTARKELJ d.o.o. zatražila sam očitovanje o zadržavanju automobila. Dana 16. ožujka 2023. godine zaprimila sam očitovanje kojim su naveli da gore navedena vozila nikada nisu zaprimljena na servis. S obzirom da u ovom trenutku ne znam gdje su navedena vozila poslati ću policiji prijavu' - piše u izvješću Davorke Huljev. U rubrici 'Dionice i udjeli' Huljev je navela 'Dionice Magma i Magma d.d. u stečaju , 858413 dionica, nominalne vrijednosti 0 kuna'.

Iz dokumenta je nadalje vidljivo kako su Magmu u stečaju tužili  Darko Smoljan i Desanka Mavrićali da je Rješenjem od 20. veljače 2023. godine utvrđen prekid postupka radi otvaranja stečaja. Tužitelj Intersocks d.o.o. tužio je Magmu d.d. u stečaju, radi ovrhe ali je Rješenjem od 6. rujna 2022. ovrha obustavljena na što je tužitelj podnio žalbu. No, i Magma d.d. u stečaju tužila je B2 Kapital d.o.o., 'radi utvrđenja osnovanosti osporavanja tražbine' a spor se vodi na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Navedeno je i stanje na žiro računu na u razdoblju od 18. travnja 2023.godine do 18. srpnja 2023.godine. Tako je vidljiv 'priliv od dividende Pevexa, prodaja dionica Pevexa' - oba 0 eura. Naveden je i odljev sredstava koji čine: troškovi objave oglasa za prodaju imovine troškovi (materijalni), troškovi poštarine, troškovi odvjetnika i javnog bilježnika troškovi knjigovodstva i administracije troškovi FINE i statistike, sudske pristojbe, povrat pozajmice, troškovi nekretnina te troškovi procjene nekretnina. Stanje na računu u tom periodu kretalo se oko 43 tisuće pa nešto više iznad 44 tisuće eura.